Sigurd J. Vik: Tror næringsministeren at norske investorer ikke har kalkulator?
Kommentar av Sigurd J. Vik, seriegründer og partner i Coupler AS
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen stikker hånden i et vepsebol når han uttrykker bekymring for hva manglende norske investeringer i norske teknologiselskaper kan føre til.
“Næringsministeren mener konsekvensen er at oppstartsselskaper med et stort vekstpotensial blir kjøpt opp av industrielle konkurrenter eller oppkjøpsfond - gjerne utenlandske - før de rekker å bli norske vekstlokomotiver.”
Han later til å tro at manglende entusiasme fra norske investorer driver startups ut av landet. Vi som jobber til daglig med å hjelpe oppstartsselskaper med kommersialisering kan si at dette er en gigantisk misforståelse.
Problemet er overhodet ikke at norske investorer ikke har kalkulator.
Hadde det vært en underskog av attraktive norske startups som utlendingene ville hive seg over, kunne norske investorer også klart å regne seg fram til den samme lønnsomheten; marginen som ikke bare kommer av å finne opp noe genialt, men å få noen til å faktisk kjøpe det.
Problemet er heller ikke mangel på innovasjonskraft.
Vi har en svært høyt utdannet befolkning og gode velferdsordninger som gjør det mulig å satse på å starte noe selv. I norsk næringsliv har vi nok av flinke ingeniører som fôrer børsene med olje og fisk. Børsen er en mekanisme som selger varen for deg. Men internett - dit alle innovasjoner skal - er ikke et marked. Internett er et sted hvor ingen legger merke til deg. Ikke før du setter opp din egen butikk og drar inn kunder selv. Tar du med din innovasjon dit uten å aktivt selge den, lager konkurrenter sin versjon og skalerer butikken til du er irrelevant og utkonkurrert. Kundene kjøper ikke den beste løsningen, de kjøper den som er lettest tilgjengelig.
Problemet er at vi mangler salgskultur i Norge.
Jeg møter selskaper som skal være blant de mest fremskredne innen innovasjon i Norge, og jeg blir møtt med utsagn som "Vi jobber ikke med salg". Det er vanskelig å se for seg at dét vil være et fortrinn når de møter global konkurranse fra noen som driver med både innovasjon og salg. I vår kultur hedrer vi gründeren Reodor Felgen og rakker ned på selgeren - han som finner ut om noen er villig til å betale. Kontorene til Facebook og Google i Norge driver ikke med innovasjon. Det er rene salgskontorer. Hva kan vi lære av dem? Skal vi skape arbeidsplasser på denne nye globale arenaen, må vi klare å selge de løsningene vi lager. Det gjør de dessverre ikke av seg selv.
Næringsministeren sier også “Realiteten er ofte at gründerne selger.
Min frykt er at vi blir et land av filialer og underavdelinger eid av store.” Hvilken realitet er dette? Hvor ofte har du hørt om at norske selskaper blir så vellykkede at de kjøpes opp av utlandet? Vi har en liten håndfull: Trolltech, Opera, Fast og Tandberg er noen av de få. Men problemet med norske techselskap som frister utenlandske oppkjøpere, er først og fremst at dette er nesten totalt fraværende. Realiteten er at en innovasjon som ingen klarer å kommersialisere rett og slett bare blir borte.
Det er ingen tvil om at gründere alltid vil ønske seg enklere tilgang til penger.
Vi bør ha et like sterkt fokus på å bygge riktig kompetanse som kan skape de virkelige kommersielle suksessene. Når kapitalen kommer er det dette vi må investere i – ellers får vi ikke innovasjoner som vokser seg store nok til å konkurrere med resten av verden.