De var radarparet i en av Oslos fremste startups: Nå går den ene
"Startup-søstrene" Stine Norum og Marianne Bratt Ricketts i Vibbio skiller lag.
Det var i begynnelsen av desember at Stine Norum trakk gründerkollega Marianne Bratt Ricketts til side for å fortelle henne "noe viktig" -- nemlig at hun ville slutte i bedriften hun hadde vært med å bygge opp.
-- Vi hadde jo mange samtaler gjennom hele året, om fremtiden, planene og målene. Men at hun tenkte i disse banene, visste jeg ikke, sier Marianne Bratt Ricketts, som fortsetter som daglig leder i den raskt voksende videostartupen Vibbio.
Uenige
Det er ingenting å si på veksten i Vibbio. Så sent som i september skrev Shifter at selskapet hadde doblet inntektene, og lansert en ny plattform som gjorde videobestillingene enda enklere for kundene. Bratt Ricketts sier det likevel har vært visse uenigheter om retningen selskapet skulle gå videre. Det skal imidlertid ikke ha vært vondt blod mellom gründerne i en av Oslos mest profilerte gründerselskaper når en av dem nå velger å forlate skuta to år etter oppstarten.
-- Det var kjempetrist. Men min første tanke var at dette må jeg respektere, for dette måtte Stine ha brukt tid på. Dette var ikke et sleivspark på en dårlig mandag, sier Bratt Ricketts.
Vibbio-sjefen mener det har vært mange små og litt større avgjørelser over tid som kanskje ikke alltid har vippet i Norums retning.
-- Er du en dominerende person, og kan det være at du bestemte for mye?
-- Jeg mener jeg har en åpen og inkluderende måte å lede på. Jeg er veldig forsiktig med å være for bastant, og er åpen for input fra alle i teamet. Samtidig er jeg ikke redd for å ta avgjørelser, som summen av alle innspillene. Det er imidlertid ikke alltid like mye tid til å ta lange diskusjoner.
"Likestilte"
Hun beskriver forholdet mellom henne og Stine Norum som relativt likestilt i oppstartsselskapet som har spesialisert seg på å lage korte og engasjerende filmsnutter for bedriftsmarkedet. Tidligere ledererfaring gjorde at Bratt Ricketts gikk inn i rollen som daglig leder. Samtidig hadde Stine Norum ansvar for flere viktige prosesser, og holdt blant annet i markedsføringsdelen.
-- Men dere har det fortsatt hyggelig der borte hos dere?
-- Ja det har vi, men da de ansatte fikk vite det nå litt over nyttår, var det jo et sjokk, særlig for dem som har vært med hele veien.
-- Opplever du at det er noe dere kunne gjort annerledes for at det ikke skulle ende slik?
-- Helt sikkert. Vi kunne blant annet vært flinkere til tidlig å definere en tydeligere rollefordeling.
Les også: Gode vibber: Videogründere henter No Isolations styreleder, og flørter med kunstig intelligens
Solgte aksjer
Også investorene skal ha tatt beslutningen med fatning, og at de ifølge Bratt Ricketts har sett at «skilsmissen» er håndtert på en solid og ordentlig måte.
Sammen med CFO Catharina Brandth Husjord og styreleder Steinar Sæther har Marianne Bratt Ricketts nå kjøpt store deler av aksjene til Stine Norum. Norum sitter imidlertid fortsatt på en liten eierandel.
-- Vi har valgt å strekke oss så langt som mulig, for å finne en god løsning, og det har latt seg løse. I slike situasjoner er det en fordel at det ikke var noen krangel som lå til grunn, sier Bratt Ricketts.
-- Følte du at det var som å bli gründer på ny, og igjen ta en stor risiko da du kjøpte aksjene?
-- Jeg blir veldig konsentrert når det dukker opp slike vanskelige situasjoner -- svært løsningsorientert. Jeg har ikke noe behov for å legge meg ned å gråte, for å si det slik. Det er viktig å holde hodet kaldt.
En tung avgjørelse
Stine Norum selv kaller bruddet ganske udramatisk.
-- Vi har bygget et fantastisk godt selskap, med et solid fundament som gjør at det virkelig kan skalere videre. Hovedgrunnen er at vi har vært uenige om hvordan vi skal bygge selskapet fremover. Det er mange veier til Rom, og ingen fasit for hvordan det skal gjøres, sier Norum til Shifter.
Hun sier at hun har troen på at Vibbio uansett vil få det til.
-- Hvor lenge har du visst at du ville dette?
-- Det er en av de tyngste avgjørelsene jeg har tatt. Så det har vært litt frem og tilbake en stund.
Hun sier at hun har jobbet mest med beslutningen på egen hånd.
-- Jeg så ingen grunn til å ta det opp med folk utenfor Vibbio, og hadde heller ikke begynt på andre prosesser. Det er fullt og helt min egen avgjørelse.
-- Var du redd for reaksjonene?
-- Nei, jeg var ikke det. Jeg visste at det kom til å gå fint, selv om folk ville synes at det var trist og kjipt. Marianne og jeg har alltid hatt en god og åpen dialog.
Danmarks-spørsmålet
Hun avviser at det var reverseringen av Danmarks-satsingen som gjorde at hun til slutt bestemte seg for å trekke seg.
-- Nei, det er ikke den ene grunnen til at jeg valgte å slutte, selv om vi var uenige der.
-- Har det vært slik at det har vært for mange avgjørelser som har gått i en annen retning enn det du ville?
-- Vi har måttet ta mange beslutninger, og jeg føler at vi begge har tatt store avgjørelser. Jeg opplever ikke at Marianne har tatt over styringen og bestemt hvordan alt skal gjøres.
-- Er du en person som trives best de første par årene av en oppstart som dette, så må du videre?
-- Det er det sikkert mange som lurer på. Jeg elsker fasen hvor man bygger noe fra grunn, men jeg er også en «doer» som ønsker å stå løpet ut.
Nye planer
Foreløpig holder hun kortene tett til brystet, med tanke på hva hun skal gjøre videre. Det har blitt noen møter siden hun sluttet.
-- Blir du fortsatt en del av oppstarts-miljøet, eller kunne du tenke deg å bli en del av et etablert selskap?
-- Det nærmer seg en avgjørelse nå, og jeg blir definitivt i økosystemet.
Hør også vår tidligere podcast med gründer Marianne Bratt Ricketts der hun blant annet forteller om sitt nære forhold til Stine Norum og hvordan de bygget opp Vibbio.