August Flatby, Kris Riise og Aksel Dybdal i Unloc. Foto: Nadia Frantsen

Telenor-«spinout» leverer varer og tjenester helt hjem - uten å gi kunden «husarrest»

Publisert Sist oppdatert

Unloc vil få bukt med bomturer og tidstyver. Nå tar selskapet sats i nye markeder - og tredobler eget team. 

På tampen av 2016 gjennomførte Unloc en pilot med Kolonial.no, da fremdeles som et innovasjonsprosjekt i Telenor - med blant andre August Flatby og Kris Riise involvert.

Sjåførene benyttet digitale nøkler, og matvarene ble levert helt inn i kundens kjøleskap - uten at noen var hjemme.

– Pilotprosjektet ble gjennomført, men konseptet ble aldri rendyrket som et kommersielt produkt fra Telenor, forteller Riise, nå medgründer i Unloc AS, sammen med Flatby.

For det var jo liv laga - tross terminert prosjekt, mente flere. Telenor videreførte dermed alle rettigheter til både teknologi og «know-how» inn det nye selskapet, uten å kreve eierandel.

– Å bli en selvstendig startup, var helt avgjørende for videre utvikling. Nå har vi også utvidet konseptet til å gjelde mer enn bare levering av mat, sier Riise.

Les også: Telenor åpnet IoT-lab på NTNU- Ønsker å styrke innovasjon og konkurranseevne til gründere

Fjerner friksjon

Blant flere bruksområder nevner han - foruten logistikk og privat bruk, service-tjenester, Airbnb og - hjemmesykepleie.

– Hvis for eksempel nødalarmen utløses, har pleierne tidligere først hentet nøkler i et nøkkelskap - og deretter kjørt til den pleietrengende. Med digitale nøkler kan de eliminere denne tiden, sier Riise.

– Og hvis du kjøper noe på nett, men likevel må inn i en fysisk butikk og hente varen, da forsvinner jo hele poenget. Vi fjerner all den friksjonen, uten at du trenger å være hjemme «med husarrest».

Unloc fungerer som et «lag i midten» mellom en smartlås og forbruker. Plattformen er koblet opp mot markedets mange ulike smartlåser - og skal gjøre det sømløst å koble din med Unlocs app via Bluetooth.

Forutsatt at du har en smartlås, da.

– I Norge er markedet ennå litt umodent, men dette er i rask endring. Mange produsenter har presset prisen ned, samtidig som kvaliteten på digitale smartlåser stadig blir bedre, sier Riise.

Les også: Krigen om hjemmet ditt handler om mye mer enn mat på døra fra Kolonial eller Adams matkasse

Henter penger

Med smartlås montert, kan du med få tastetrykk dele en digital nøkkel, åpne og låse en dør - med full sporing på all aktivitet.

– Risikofritt?

– I de casene vi jobber med nå, er det primært leveranser i oppgang med digital nøkkel via en modul montert i «calling»-systemet, og ikke helt inn i boligen. Men i de tilfellene der det er ukjente personer helt inn, vil det også være naturlig å koble dette opp mot vår forsikringsavtale, sier Riise, men understreker:

– I tillegg til sporing, har vi også identifisering på all aktivitet. Det er også med på å øke sikkerheten i produktent.

Før sommeren hentet selskapet 3,2 millioner kroner, blant annet fra Simula Innovation, Arkwright X og eiendomsutvikler Urbanium.

Med tre teknologer på teamet, Riise, Flatby og Aksel Dybdal inkludert, skal selskapet nå styrkes på salg og markedsføring.

– Med funding og mye interesse rundt selskapet, ser vi at vi må utvide teamet for å møte behovet, og levere på de ulike prosjektene vi nå skal starte opp, sier Riise.

Les også: Norsk smarthus-teknologi danket ut globale aktører: Ruller ut til europeiske telekom-giganter