Nikolai Prydz og hans advokat partner John S. Gulbrandsen i Bing Hodneland. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Telenor vant over Hipdriver, men fikk refs av dommeren

Publisert Sist oppdatert

Telegiganten "beveget seg på grensen mot det illojale", da den lanserte sitt forum for oppkoblede biler, men var innenfor loven, konkluderte retten.

Voldgiftsdommer Inger Berg Ørstavik frifinner Telenor saken der gründerselskapet Hipdriver anklaget Telenor for å ha stjålet deres forretningsmodell og misbrukt informasjon som var underlagt en konfidensialitetsavtale, melder Dagens Næringsliv.

Voldgiftsdommer Inger Berg Ørstavik mener Telenor ikke rettsstridig brukte konfidensiell informasjon fra Hipdriver, ifølge nettavisen.

Per Simonsen i Telenor (i midten) med sine advokater fra Wiersholm, da saken ble behandlet i november. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Telenor fornøyd

– Det ble hevdet at vi hadde misbrukt informasjon. Vi har hele tiden sagt at det har vi ikke gjort, og derfor er vi veldig glade for at retten ga oss medhold i dette. Det er viktig for oss i forholdet til start-ups at de føler trygghet når de tar kontakt med Telenor, sier Per Simonsen, leder for internett of Things (IoT) i Telenor.

Da saken ble behandlet i voldgiftsretten i november, sa gründer Nicolai Prydz at han "var opptatt av å ta tilbake det de hadde tatt" fra han og rallykjører-broren Andreas Mikkelsen. Gründerne er naturlig nok dypt skuffet over utfallet.

– Vi forstår ikke at det er mulig å komme frem til en slik konklusjon. Vi føler vi har fått alt tydelig frem, og at dommen er dypt urettferdig, skriver Prydz til DN i en epost.

Refser Telenor

Telenor slipper imidlertid ikke unna kritikk i dommen i saken som ble behandlet i november. Dommeren var kritisk til hvordan Telenor hadde oppført seg da mobilselskapet lanserte Telenor Connect og Nordic Car Connect, etter at de hadde dumpet Hipdrivers Connceted Car Norway.

 

«Spørsmålet er imidlertid om dette valget av lanseringsstrategi var så kritikkverdig at det er illojalt og i strid med markedsføringsloven § 25. Voldgiftsretten har vært i tvil om dette, og mener at Telenor i alle fall har beveget seg på grensen mot det illojale. Voldgiftsretten har imidlertid kommer til at denne lanseringen ikke er så kritikkverdig at den er illojal og dermed ulovlig …».

Dommen slår imidlertid også fast at «det ikke kunne komme overraskende på Telenor at Hipdriver ville bli svært provosert over måten lanseringen av Telenor Connect skjedde på, og at Telenor kunne opptrådt mer nennsomt i forbindelse med lanseringen.»

– Dersom styret i Telenor og ledelsen i Telenor syntes det er ok at Telenor opererer på grensen til det juridisk illojale, så bør alle med gode ideer og start ups ha dette i mente før de snakker med Telenor, sier gründer Nicolai Prydz.

At dommeren har vært i tvil om avgjørelsen fremholdes som en av begrunnelsene for at partene må dele kostnadene ved å føre saken for voldgiftsretten.

Fakta

Hipdriver ble etablert i 2013 av rallykjører Andreas Mikkelsen og broren Nicolai Prydz, og har utviklet en bildata-plattform, hvor sjåfører kan ta eierskap til egne bildata, som genereres når man kjører bilen. Dette kan de i neste omgang selge eller tilby til eksempelvis forsikringsselskap for å få lavere premie. Gründerne mente at Telenor har kopiert forretningskonseptet deres – etter at oppstartsselskapet og telegiganten hadde en rekke samtaler over en tid. Og krevde over 7 millioner  i erstatning i saken som ble behandlet i november.