Elon Musks problem: "Det finnes absolutt ingenting smart, langsiktig eller imponerende med å jobbe 100 timer i uka"
Digge Zetterberg Odh, «director of talent and marketing» i Making Waves/Great Works i Sverige
Gjennom en rekke hendelser og et åpenhjertig intervju har vi fått et bilde av en stadig mer stresset og irrasjonell Elon Musk. Kanskje det er på tide å skrote idealet om gründere som overmennesker, spør Digge Zetterberg Odh.
For den som ønsker et innblikk i hodene bak noen av vår tids mest hypede tech-selskaper, har den seneste tiden servert noen overraskende ærlige intervjuer med både Daniel Ek i Spotify og Elon Musk i Tesla.
En fellesnevner for de to gründerne virker til å være at de synes media gir et feilaktig bilde av selskapene deres, og nå vil de gjøre sitt beste for å rette på dette inntrykket.
Grunnen til den nye åpenheten har ulike årsaker: Tesla, og ikke minst Elon Musk selv, har vært i en voldsom storm, blant annet etter tweeten der Musk snakket om å ta selskapet av børsen. Spotify på sin side har fått ny kommunikasjonssjef, med et tydelig mål om mer transparens og åpenhet. I uka som gikk ble journalister derfor invitert til åpent hus, der de fikk møte gründeren Daniel Ek.
Når vi nå får litt bedre tilgang til disse herrenes tanker, så er det en ting som blir tydelig: De har hatt diametralt ulike måter å være gründere og sjefer for sine fremgangsrike og mye omtalte tech-selskaper.
Der Elon Musk har gledet seg over å stå i sentrum av begivenhetene, har Daniel Ek holdt en særdeles lav profil. I fjor skrev jeg et innlegg om hvor lei jeg var av myten om at det kreves et hensynsløst geni på toppen for å lykkes som startup. All forskning viser at slik ledelse er helt kontraproduktivt. Den siste turbulensen rundt Tesla og Elon Musk bekrefter at myten lever videre -- og at den fortsatt er like usunn og dårlig for selskapene.
I artikkel etter artikkel kan man lese om hvordan «geniet» Elon Musk jobber 100 timer i uka. Ifølge Dolly Singh, tidligere HR-sjef på SpaceX, er hans store styrke at han klarer å få folk til å tro på hans visjon. Ingeniør Jim Cantrell har sagt at «de fleste av oss ikke kan forestille oss hvordan vi kan lykkes, mens Elon Musk ikke kan forestille seg hvordan det går an å mislykkes».
Man kjenner igjen dette mytebildet fra for eksempel Steve Jobs. Det har blitt sagt om Elon Musk at han gjerne kan la en ingeniør jobbe 100 timer i uka i ni måneder på et prosjekt som Musk selv har drevet gjennom, for senere å endre mening og skrote prosjektet. Man trenger ikke så mange ledelseskurs for å forstå at en slik lederstil skaper misnøye og umotivert medarbeidere.
Det råder liten tvil om at den som vil lykkes må jobbe utrolig mye, men det finnes absolutt ingenting smart, langsiktig eller imponerende med å jobbe 100 timer i uka. Til slutt havner man der Elon Musk er nå: Man tar lite gjennomtenkte beslutninger som får store konsekvenser. Hans merkelige tweet om at en av dykkerne som reddet de thailandske grotteguttene, var pedofil, var både irrasjonal og åpenbart helt uakseptabel. Det siste utspillet om å kjøpe Tesla ut av børsen, har utløst en enorm kjedereaksjon, og det amerikanske finanstilsynet gransker saken.
Intervjuet med Elon Musk i New York Times er rett og slett trist. Han legger ut om hvor vanskelig alt har vært, med tårer og historier om hvordan alt har gått på bekostning av familien og at han nesten gikk glipp av brorens bryllup på grunn av jobben. I intervjuet viser han dessverre ikke et eneste tegn på å vike en centimeter i overbevisningen om sin egen fortreffelighet, og spør heller: «Om du har noen som kan gjøre en bedre jobb, så si i fra. De kan få jobben. Kan noen gjøre det bedre? De kan ta over tøylene med en gang».
Daniel Ek på sin side bruker enhver mulighet til å tone ned sin egen rolle, og løfter frem hvordan det alltid er teamet som bestemmer om man får fremgang med et produkt eller en tjeneste. Det råder imidlertid ingen tvil om at Daniel Ek har vært helt avgjørende for Spotifys suksess, men han har selvinnsikt nok til å ikke overvurdere sine egne evner.
Å starte og bygge selskaper innebærer svært hardt arbeid. Daniel Ek går i intervjuet gjennom alt han har valgt bort for å takle arbeidsmengden. Det er befriende å se et så avmytifisert bilde av veien til suksess.
Spørsmålet er nå hvor lenge Teslas styre holder ut, til tross for at de enn så lenge har bedyret hvor viktig Musk er for selskapet. Det samme gjelder for de ansatte, kommer Tesla til å kunne fortsette å tiltrekke seg de beste folka med en slik leder? Etter denne sommerens tørke og påfølgende klimaangst, ville det vært ytterst trist om verden ikke lenger skulle få oppleve Elon Musks visjoner og briljante innovasjoner.
Jeg håper virkelig Musk finner en måte å komme seg vekk fra myten om seg selv, og skaffe en litt mer bærekraftig ledelse og tilværelse. Kanskje han kunne latt seg inspirere av Daniel Ek?
Les også: Gründer og far med 37,5-timers uke
Les også: Småbarnsfaren var en av landets heteste gründere, men så valgte han barna
Les også: Vibeke (39) valgte karrieren, og på kjøpet kom et barnløst gründerliv
(Innlegget er tidligere publisert i den svenske nettavisen Breakit)