Thea har bygget en privatlærer-plattform med 7000 lærere og Microsoft på kundelisten
Teach Me Now utvikler teknologi basert på ideer gründeren fikk som privatlærer, og har i dag 7000 online-lærere på plattformen.
Shifter møter Thea Myhrvold en varm junidag, dagen før hun skal tilbake til Dubai -- byen der Teach Me Now har sine kontorer. Teach Me Now -- en plattform for online-læring der brukerne kan være både lærere og elever innen flere hundre temaer -- har nylig blitt valgt ut til å delta på Expo Live, under Expo 2020-konferansen i Dubai.
-- Hundre ”top global innovators” fra hele verden har blitt valgt ut, og vi er en av de topp hundre selskapene. Det blir veldig mye som skal skje opp mot Expo 2020, og vi har i tillegg fått 100.000 dollar av arrangørene, som en ”grant” for at vi kan videreutvikle teknologien vår. Så det er veldig spennende, sier Myhrvold.
Laget spill med papir og saks
Det har gått fire år siden Myhrvold gründet Teach Me Now, med et ønske om å gjøre læringssituasjonen lettere for privatlærere og -elever. Myhrvold, som selv har erfaring som privatlærer fra studietiden, opplevde frustrasjon knyttet til alle de ulike tjenestene hun måtte ha for å gjøre en skikkelig jobb: PayPal, Skype og epost var bare noe av det som måtte til for å koordinere timene. Samtidig ga jobben henne noen kreative muligheter.
-- Jeg laget spill til elevene mine. Spillene var helt offline, og hadde ikke noe med tech å gjøre: de var virkelig ”old school”, med papir og saks, he-he. Det ble etterhvert flere spill, og det var for et videregående nivå. De spillene fungerte ganske bra, og dette var jo før Angry Birds og hele appverdenen ble sånn som den er i dag, forteller Myhrvold.
Da disse spillene etterhvert ble utviklet til en egen online-app, hadde Myhrvolds gründerreise begynt. Selv om appen i dag ikke er en del av Teach Me Now, har den fungert som et viktig trinn på veien.
Selger teknologi til andre selskaper
Teach Me Now har i dag 7000 lærere og 5000 kunder, men utvikler også helt ny teknologi. Tjenesten kobler elever og lærere i en tjeneste der elevene kan velge hvem de vil undervises av. Betalingen skjer i selve appen, og dokumenter, videosamtaler og andre funksjoner er også tilgjengelige. Etterhvert som selskapet ble større, ble det klart at det var mer innovasjon i selskapet -- og businessidéen -- enn det som egentlig hadde vært planen.
-- Ved å bygge Teach Me Now, har vi innsett at vi har bygget en unik teknologiplattform. Vi har ikke brukt noen tredjepartstjenester, vi har faktisk bygget vår egen teknologi. Det som skiller oss fra andre tjenester er at vårt produkt er et virtuelt klasserom. I dette klasserommet har du live videochat, dokumenter, betaling og lignende -- alt skjer automatisk gjennom portalen vår, sier Myhrvold.
Den første koblingen mellom elev og lærer i Teach Me Now-appen, var en lærer i Venezuela og en elev i Saudi Arabia. Myhrvold forteller at flere skoler, lærere og industrier utenfor utdanningssektoren etterhvert begynte å vise interesse for teknologien bak tjenesten. Som et resultat av etterspørselen etter en salgbar variant, ble navnet og brandingen GetBee til. Teknologien er eid av Teach Me Now, men kan nå selges videre til andre -- deriblant Microsoft, som i dag både er kunde av og strategiske partnere med Myhrvolds selskap.
Det unike i Teach Me Now -- og GetBee -- er nettopp teknologien som muliggjør deling av informasjon, uten å gå veien innom mange forskjellige apper og tjenester.
-- På GetBee har vi cirka 30 kunder nå, og Microsoft er en av våre største kunder. Selv om de er et teknologiselskap, så har de faktisk kjøpt plattformen til internlæring for kunder av Microsoft sin teknologi. Så det er veldig kult, sier Myhrvold.
På spørsmålet om hva fremtidsplanene for selskapet er nå, henviser Myhrvold til hvordan de 100.000 fra Expo 2020 skal brukes.
-- Vi har mange planer videre nå. Det er alltid masse å gjøre, men for oss er det veldig viktig å videreutvikle GetBee.com til å bli en teknologibase for skoler, entreprenører, selskaper og NGOer. Vi vil lage det til en type ”customer/admin-portal”, der alle kan sette opp sin egen business gjennom oss, med sin logo og sin businessmodell, forteller Myhrvold.
-- FN på kontoret
Myhrvold et internasjonalt team i Dubai -- gründet der først og fremst fordi hun, som halvt arabisk, ville "gi noe tilbake" til Midtøsten.
-- Vi har folk fra Brasil, India, Spania, Makedonia og Polen… Vi er virkelig FN på kontoret, he-he! Da får vi også mye innspill fra hele verden -- alle har jo forskjellige globale perspektiver, sier Myhrvold.
Og FN har vært en kilde til drømmer for Myhrvold: i flere år hadde hun sommerjobb i Amnesty International, studerte i Sveits og forsøkte å få en fot innenfor FN-systemet. Da hun omsider hadde fått jobb der, innså hun hvor lite impact hun kom til å ha.
-- Ja, det er riktig at jeg sluttet i FN fordi jeg følte at jeg ikke hadde nok impact. Jeg er utrolig glad for den opplevelsen jeg hadde med FN og hele systemet der, men som et ungt menneske merket jeg at det var litt begrenset hvor mye folk stolte på at du kunne gjøre ting… og kanskje jeg var litt mer naiv da, men jeg ville jo så gjerne bidra, sier Myhrvold.
Med Teach Me Now har ting endret seg -- Myhrvold har kommet nærmere på problematikken hun ville jobbe med.
-- Nå opplever jeg selv at jeg har en annen impact. Det handler blant annet om å skape økonomiske muligheter for folk, på en ny og fleksibel måte. I dag donerer vi softwaren vår til flere NGOs. Det er litt sånn ”full circle” for meg når det gjelder FN, for nå har vi gått tilbake til den typen organisasjoner jeg jobbet med tidligere, og nå har jeg til og med gitt dem en løsning for mentorskap, sier Myhrvold.
Hun omtaler selv plattformen som "en global markedsplass for læring".
Prisene på privattimene varierer ut i fra lærerens ferdighets- og utdanningsnivå innen faget som skal læres bort, så det er i prinsippet mulig å velge en privattime med en Harvard-professor i matematikk, eller en billigere time med en av elevene hennes.
Det har i løpet av de seneste årene oppstått flere leksehjelpsapper på det norske og internasjonale markedet, blant annet norske Learnlink. Facebook-gründer Mark Zuckerberg har investert i læringsplattformen Varsity Tutors, og det ligger dermed an til en tøff konkurranse i markedet. Leksehjelpstjenestene handler om deling av kunnskap, noe Myhrvold mener føyer seg inn i en tendens man ser ellers i samfunnet.
-- Teach Me Now er en fri markedsplass, akkurat som AirBnb er en fri markedsplass, men i stedet for at du deler noe fysisk, deler du kunnskap. Det er delingsøkonomi, men rundt kunnskap, sier Myhrvold.