
Dyrekassen skrur opp tempoet: Felleskjøpet gjør millioninvestering i dyrefôr på nett
Med både aksjer og emisjon, spytter fôrgiganten inn titalls millioner inn i vekstmaskinen.
Bare et halvt år etter gründerne bak Dyrekassen.no hentet seks millioner, og solgte ti prosent av aksjene sine til Momentum, går også Felleskjøpet inn som storaksjonær og sikret seg 34 prosent i selskapet.
– Det handler om å bli spist eller spise andre, sier medgründer Roger Holthe Olsen til DN.
Så langt har en liten andel av dyrefôret blitt solgt online. Nå er planen at mer effektive hjemleveringsløsninger i samarbeid med Posten og Bring skal få folk til å handle alt de trenger til kjæledyrene sine på nettet.
– Tempoet blir skrudd betydelig opp, for det kan komme aktører utenfra som har enda større trykk. Jeg opplever at det er en helt annen profesjonalitet i konkurransen fra utlandet enn fra de norske konkurrentene, sier Olsen til DN.
Veksten som kostet
Selskapet har vokst betraktelig de siste årene, og hadde i 2017 en vekst på 483 %.
Men veksten har kostet, og gitt et underskudd på ti millioner på tre år.
– Vi har hatt investorer som har backet oss lenge og har kunnet drive med kalkulerte tap. I de siste årene har vi levert vekst som flere har vært villig til å investere i, sier Olsen til DN.
Felleskjøpet går også inn med 20 millioner kroner i en emisjon. Hvor mye Felleskjøpet går inn med samlet gjennom emisjonen og aksjeutkjøpet, ønsker ikke partene å gå ut med. Prosessen har tatt nærmere ett år.
– De kom til oss og presenterte selskapet og sin plan. Det passet så godt med vår strategi at vi kjøpte oss inn. Kjæledyr er et viktig satsingsområde innen vår detaljhandel, sier Petter Hagfors som er leder for forretningsutvikling innen detaljhandel i Felleskjøpet Agri.
– Vi har vurdert flere ulike kapitaliseringsalternativer, og vi ser på Felleskjøpet som den mest spennende partneren, sier Olsen.
Felleskjøpet hadde også ambisjoner om å etablere et 50-talls butikker i norske kjøpesentre for å bygge seg opp innen fôr til kjæledyrsegmentet. Etter å ha åpnet åtte testbutikker, ble dette fremstøtet skrinlagt i fjor. Konsernet har de siste årene bygget opp egne merkevarer innen hundefôr som har tatt 25 prosent av markedet.
– Nå får vi en ny kanal til våre egne produkter, sier Hagfors.