FINTECH

Etter 19 måneder fikk Lendwill-gründeren endelig ja fra Finanstilsynet

Anzhelika Osmanovas mikrolåntjeneste har hatt en lang og omstendelig vei til låneformidlerstatus. Ekstrem åpenhet om utfordringene har gjort at investorene ikke mistet troen.

Endelig kan gründer Anzhelika Osmanova smile. I forrige uke fikk hun en etterlengtet beskjed fra Finanstilsynet.
Publisert

Midt i et lederteammøte på video i forrige uke, tikket det inn en melding fra Altinn på mobiltelefonen til Anzhelika Osmanova.

Lendwill-gründeren ante hva det rørte seg om, og ba kollegene vente mens hun leste brevet fra Finanstilsynet.

Så kunne hun og kollegene endelig slippe jubelen løs. Lendwill hadde endelig blitt registrert som låneformidler av tilsynet.

– Du kan gjette hva resten av møtet handlet om. Nå kan vi endelig gjøre oss klare for lansering, sier påtagelig fornøyd Osmanova til Shifter.

Lang tids ferd mot et ja

Søknadsprosessen har nemlig ikke vært en rask reise fra A til Å. Den første søknaden sendte Osmanova inn til Finanstilsynet allerede i februar i fjor. Den ble det avslag på for omtrent et år siden.

Siden har selskapet jobbet med å tilpasse seg ønskene fra tilsynet.

– Hva er det som har skapt problemer?

– Det er flere ting. Vi har ikke klart å forklare våre planer godt nok. Dermed har tilsynet har tolket dem på en annen måte enn vi tenkt. Annet har vært mer konkret. Noe funksjonalitet som vi i begynnelsen så på som «nice to have», viste seg å være «need to have» for å leve opp til tilsynets krav, sier Osmanova.

LES OGSÅ: Slik skal Lendonomy vinne kampen om de unge kredittkundene

«Låne-Tinder»

I korthet går Lendwill mikrolånsapp ut på å matche långivere og låntakere direkte med hverandre. Den er på en måte et «låne-Tinder» der begge parter faktisk må «swipe» til høyre for at en låneavtale skal inngås. Det maksimale beløpet som kan lånes ut er 10.000 kroner.

Et viktig element i appen er at låntakerne kan opparbeide seg såkalte «trust points». Alle nye låntakere begynner med en lav score og får ikke låne mer enn xxx kr i appen til å begynne med. Etter hvert kan låntakeren opparbeide seg flere poeng og mulighet til å låne større beløp så lenger de raskt betaler tilbake lånet.

Det bidrar dermed til at unge låntakere kan bygge opp en kreditthistorie, som vil være bra å ha lenger frem i livet.

– Vår ambisjon med «trust points» har vært å skape et miljø der folk lærer seg å håndtere lån, og der det ikke er mulig å låne mer penger før du har betalt tilbake, forklarer Osmanova og fortsetter:

– Problemet med å bruke et system der du bygger opp en score, er at det fort tolkes som man oppfordrer folk til å gjøre mer av noe, mens vi har brukt scoren til å forklare hvorfor folk ikke kan låne mer penger.

Og hinter dermed om et tema som har vært oppe til diskusjon med Finanstilsynet.

LES OGSÅ: Lendonomy-emisjon kraftig overtegnet: Får flere startup-profiler på eiersiden

Tilsynet bidro til at det ble bedre

– Hvordan har dialogen med Finanstilsynet vært?

– Etter at vi fikk nei i fjor høst, var vi naturlig nok veldig frustrerte. I en startup vil du ha tempo og fremdrift. Samtidig liker jeg grundigheten til Finanstilsynet. At vi har vært gjennom disse rundene og nå fått et ja, gjør bara appen vår mer troverdig, slik jeg ser det, sier Osmanova.

– Så Lendwill-appen er blitt bedre av den lange prosessen?

– Definitivt. Tilbakemeldingene fra Finanstilsynet har ført til flere endringer i appen vår.

Tunge investornavn

Tross den uavklarte situasjonen rundt statusen som låneformidler og i tillegg en navnebytteprosess etter at Schibsted-eide Lendo hadde kommet med synspunkter på at det tidligere navnet Lendonomy var for likt, har Anzhelika Osmanova klart å bygge seg opp en imponerende oppsetning investorer.

To ganger om har de kommet til etter Osmanova har pitchet selskapet og tjenesten.

I for vår stakk hun av med seieren i pitche-konkurransen på SHE Conference. Da satt Espen Halvorsen fra Oasis Group og Linn-Cecilie Linnemann fra Design Container i juryen. De ble så imponert Halvorsen kort tid etter gikk inn med penger, både via sitt eget selskap Aema Invest og sammen med Linnemann og SHE Community-gründer Heidi Aven, via investeringsselskapet North Ventures.

Fikk «fear of missing out»

Ut på høsten var det så dags igjen. På en investordag i regi av The Factory, satt Trond Riiber Knudsen og lyttet til Lendwill-pitchen. Han ble så imponert at han sendte av gårde en e-post om han vil være med får presentasjonen var over.

– Jeg fikk jo «fear of missing out», sa Knudsen til Shifter om årsaken til beslutningen.

I den samme runden fikk Osmanova i tillegg med seg Rolv Erik Spilling samt Inger Egeland-Helgøy og Elisabeth Øvstebø fra Stavanger-baserte Link Venture Capital.

Slik fikk hun investorene å beholde troen

– Var det noen av investorene som begynte å tvile når dere brukte så lang tid på en godkjenning fra Finanstilsynet?

– Jeg må ha hatt flaks på investorsiden, de har stolt på meg hele tiden, ler Osmanova.

Hun mener at månedlige workshops, der samtlige 30 investorer, store som små, er invitert. Det har vært et forum der Osmanova har vært åpen om prosess og fremdrift med både produktutvikling, godkjenningsprosesser og andre temaer.

– Vi bygger et selskap som er avhengig av tillit, da må vi også bygge tillit til investorene.

Ventetiden ble brukt i Litauen

En annen ting som var «bra» med å få nei, var at Lendwill påbegynte prosessen med å gå internasjonalt. En søknad om få bli registrert som låneformidler venter nå på godkjenning hos Litauens sentralbank.

Litauen er blitt noe av en europeisk hub for fintech-selskaper. Det er her mange selskaper velger å søke finansielle lisenser som siden kan eksporteres til andre EU og EØS-land. En registrering som låneformidler kan ikke gjenbrukes i andre land, men Litauen har andre fordeler for Lendwill.

I hele Baltikum er reindyrket peer-to-peer-lending, som Lendwill driver med, ganske så vanlig, Dermed må selskapet ikke bruke tid på å forklare tjenesten.

En kilde til inspirasjon

Sist, men ikke minst har Litauens strategiske valg om å tiltrekke seg fintech-selskaper gjort at et har bygget et mottak og en søknadsapparat som, ifølge Osmanova, gjør alt for å legge til rette for nye selskaper.

– Du føler deg velkommen. Det finnes en villighet til å høre på deg og veilede deg som jeg gjerne hadde sett vi hadde hatt litt mer av i Norge, sier Osmanova.

– Mange fintech-startups her bruker altfor mye tid på å sende en søknader som ikke er gode nok, og så vente i måneder for de får beskjed om hva som må gjøres om. Jeg tror det hadde vært en god ting om Finanstilsynet hadde hatt en dedikert avdeling som bare jobbet med fintech-startups, legger hun til.

Tør ikke garantere lanseringsdato

– Med nyvunnen status som låneformidler, er dere klare for lansering nå?

– Nå har vi et produkt som endelig er godkjent, men vi må vi ta enda en runde med tester, slik at vi er sikre på at ingen feil gjenstår. Jeg tør ikke å si helt når det blir.

– Vi skal lansere et godt produkt, ikke så raskt som mulig, sier Osmanova.

Hun er glad for Norge tross alt ser ut til å bli Lendwills første marked. Det er her hun har hatt lyst til å bevise at forretningsmodellen fungerer. Går alt som det skal, vil det imidlertid ikke drøye før Lendwill er på vei inn i Litauen og andre land.

– Norge er en perfekt startplass, men markedet er for lite for en tjeneste som Lendwill i det lange løp, sier Osmanova.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*