Fondsforvalter folkefinansiert til over 100 millioner i verdsettelse
Norquant sverger til folkefinansiering når selskapet skal hente penger. Men den tredje kampanjen har gått tregere enn de to første, innrømmer gründer Thomas Nygaard.
Norquant-gründer Thomas Nygaard (t.v.) liker å hente penger fra folket. Det er tredje gang har gjennomfører en kampanje hos Dealflow. Her sammen med Alberto Guillén Jiménez analysesjef i NorquantFoto: Jörgen Skjelsbæk
Da folkefinansieringskampanjen på Dealflow stengte søndag kveld, hadde Norquant fått inn litt over 9,4 millioner kroner og dermed økt verdsettelsen på selskapet over 100-millionersstreken. Fra 96,8 millioner til 106,2 millioner kroner.
Annonse
Det var godt over minimumsgrensen på fem millioner, men langt fra de 25 millioner kronene som var satt som en øvre grense.
Tregere tredje-runde
Norquant har hentet penger via Dealflow to ganger tidligere. Da har kampanjene endt tett opp mot maksgrensen på henholdsvis seks og 15 millioner kroner.
Annonse
– Vi var forberedt på at det ville vanskeligere denne gangen, sier Thomas Nygaard til Shifter, og forklarer at minimumsnivået ble satt bevisst lavt på grunn av usikkerheten i markedene.
Interessen fra selskapets eksisterende aksjonærer var imidlertid til stede og responsen fra dem var, ifølge Nygaard, såpass god at kampanjen var i mål før den ble publisert på Dealflows plattform.
At responsen fra nye folkeinvestorer var mer begrenset, tar han med ro.
– Det er tøffere tider. Har folk tapt på andre investeringer, sitter pengene nok litt lenger inne, sier Nygaard, som uansett er fornøyd med beløpet som kom inn.
De skal først og fremst brukes til å videreutvikle og begynne å markedsføre selskapets analyseverktøy Prisma. Norquant har brukt omtrent to år på å ferdigstille et kommersielt verktøy som bygger på selskapet kvantitative modeller som blir brukt i egne fond.
Det blir en SaaS-løsning som vender seg til profesjonelle investorer og organisasjoner med mange rådgivere og forvaltere.
Annonse
– Vi har fått på plass våre første profesjonelle betalende kunder. Dessuten har vår Sverige-sjef Erik Liden begynt et samarbeid med den svenske organisasjonen Aktiespararna, sier Nygaard.
Målet er å lansere en full versjon av produktet i andre kvartal neste år. Deretter skal teknologidelen av selskapet relativt raskt bli den største delen av selskapet. Ifølge prospektet i folkefinansieringskampanjen skal SaaS-inntektene passere omsetningen fra kapitalforvaltningen i 2026, og være mer en dobbelt så store to år senere.
– Det har tatt tid å bygge alle de underliggende modellene, men vi har tro på at dette kan bli stort.
Utstillingsvinduet for teknologien så langt har vært Norquants fond Multi Asset A, som har investert i flere aktivaklasser; aksjer, obligasjoner, råvarer og eiendom.
Den startet i januar 2021. Målet var å bevise Thomas Nygaard og broren Lars hypotese om at algoritmer over tid er bedre på investeringer enn mennesker. Det var nemlig derfor de startet Norquant for nesten seks år siden.
6 faktorer innen kvantitativ finans
Markedsfaktoren: ved å være investert i en bred portefølje av aksjer vil vi få med oss risikopremien forbundet med aksjemarkedet.
Momentum: De aksjer som har gjort det bra de siste tre til tolv månedene fortsetter å gjøre det best i månedene fremover.
Størrelse: Aksjer i mindre selskap gjør det bedre enn aksjer i de største selskapene.
Verdi: Billige aksjer, målt på fundamentale verdier sånn som bokførte verdier, inntjening, kontantstrøm osv., gjør det bedre over tid.
Lavrisiko: «Kjedelige» aksjer som svinger mindre, gjør det bedre enn spennende aksjer.
Kvalitet: Aksjer av høy kvalitet, målt ved bestemte regnskapstall som f.eks. brutto avkastning på kapital, gjør det bedre enn aksjer som scorer lavere på kvalitet.
Med et par måneder igjen til toårsdagen, ser tallene pene ut for fondet. Siden starten har det levert en avkastning på cirka 20 prosent. I 2022 har fondet knust utviklingen til sin referanseindeks, og er ifølge Nygaard det eneste norske kombinasjonsfondet, av rundt 80, som har levert positiv avkastning det siste åretP.
– Når både aksjer og obligasjoner faller er det mange kombinasjonsfond som sliter. At vi har klart oss beror på at vi har flere aktivaklasser og regioner.
Har funnet rett momentum
Suksessoppskriften til Norquant siden starten har vært råvarer (i 2021) og korte amerikanske obligasjoner (i år). Nygaard forklarer selskapets fremgang med obligasjoner med en sterk dollar og et fond i norske kroner.
– Et viktig element er at vi ser på momentum. Våre algoritmer har funnet at obligasjoner har vært på vei ned, men at dollaren har vært sterk. Vi har et mandat som gjør at fondet kan vekte seg mot en region som har momentum, selv om aktivaklassen er på vei ned, forklarer Nygaard.
– Det er artig å se at vår metode har fungert så pass bra i disse to årene, og at vi har fanget opp både oppgang i råvarer og en sterk dollar, legger han til.
Fondet har fortsatt alt for lite forvaltningskapital til at Norquant-sjefen skal være fornøyd. I dag er det på cirka 200 millioner kroner. Det er mer enn de drøye 50 millionene som fantes for et år, men langt fra de milliardbeløp selskapet ønsker seg.
Ifølge selskapets egne prognoser skal milliarden i forvaltet kapital nås i løpet av 2023 og være på åtte milliarder i 2028.
– Til det trenger vi institusjonelle investorer. Tilbakemeldingen fra dem har vært: kom tilbake når dere har flere års historikk å vise til. I januar har vi to år, og kan begynne å følge dem opp, sier Nygaard.
Sørg for å være oppdatert på det nyeste i næringslivet
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»