FinSHIFT 12.10.2022

For jakten på vekst finnes det ikke noen buffer

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Ken Villem Klausen, gründer og konsernsjef i Lunar.

Hva er saken?

Fredag for nesten to uker siden måtte Lunar gi opp forsøkene på å kjøpe Instabank.

Tross en kapitalinnhentingsrunde i september. som bragte inn 212 millioner danske kroner, nådde den danske banken ikke opp til Finanstilsynets krav om egenkapital. Dermed var muligheten til et raskt løft i kundemasse og inntekter på det norske markedet borte.

Det var på mange måter et varslet havari. Allerede i juni, kom det signaler fra Lunar om at det kunne bli vanskelig å få tak i tilstrekkelig kapital.

– Den versjonen av en kjærlighetshistorie som Lunar beskriver, kjenner vi oss ikke igjen i, sa Instabank-sjef Robert Berg til E24, og varslet søksmål mot Lunar.

Ifølge Berg stilte over tre fjerdedeler av aksjonærene seg bak et søksmål med en gang.

– Vår oppfatning er at vi har en god sak, og hadde det ikke fremstått som overveiende sannsynlig at vi kan vinne frem, hadde vi ikke tatt bryet med å stevne Lunar, sa Berg til E24.

Hvorfor er dette interessant?

Det havarerte oppkjøpet fremstår på mange måter som en bekreftelse av hypotesen FinShift var inne på etter at Lunar varslet om problemer i juni.

De nye bankene som henter milliarder av kroner i emisjon etter emisjon for å finansiere vekst, oppkjøp og skalering, samtidig som bunnlinjen ender i minus, er noe som passer dårlig inn i nordiske finanstilsyns beregningsmodeller.

Lunar har i løpet av litt over to år hentet over 3,7 milliarder kroner i seks emisjoner (innberegnet den siste emisjonen i september). Instabank skulle bli det tredje oppkjøpet.

Resultat etter skatt i 2021 endte på minus 515 millioner danske kroner, Det ble så fulgt opp med et resultat i første halvår 2022 på minus 497 millioner danske kroner. Oversatt til norske kroner er det et tap det siste halvannet året på litt over 1,4 milliarder kroner.

Nå er lite kjent om hvorfor Finanstilsynet stanset oppkjøpet, og hvilke økonomiske krav som ble stilt på Lunar. Men om FinShift skal tillate seg å spekulere litt så høres det ikke usannsynlig ut at det norske Finanstilsynet, som er kjent for å ha de strengeste kapitalkravene i Norden, ikke var helt komfortabel med at en bank som ville bruke 1,29 milliarder kroner for å kjøpe en annen bank, samtidig viste frem slike tapstall.

At Lunar i første halvår også kunne melde om en inntektsvekst på 513 prosent, 200.000 flere kunder i løpet av de siste året og at resultat var som forventet fordi selskapet investerer i vekst, endret neppe det synet.

Hva er konsekvensen?

Veksttakten i Norge bremses logisk sett opp kraftig. At Instabanks cirka 60.000 kunder i en fei nesten hadde doblet antallet norske kunder, vil Lunar ikke klare å kompensere.

Ikke en gang en suksess-start på lanseringen av bedriftsbanken Lunar Business vil klare det.

Så er spørsmålet om det mislykkede oppkjøpet også vil føre til en saftig ekstraregning i form av kompensasjon til Instabank og selskapets aksjonærer. Det skulle i verste fall kunne dreie seg om flere hundre millioner kroner.

Advokat og førsteamanuensis Caspar Rose ved Copenhagen Business School, som er spesialist på kapitalmarkedsrett, mener at Instabank har en dårlig sak.

Rose peker blant annet på at tilbudet var underlagt en rekke betingelser, inkludert at «alle samtykker og godkjenninger som kreves av relevante finansregulatorer». Dermed mener han at det spiller mindre rolle at Instabank ikke mener det er den virkelige grunnen.

Til danske FinansWatch uttaler han:

– Du kan diskutere om dette er den virkelige grunnen, men det er en legitim grunn fordi regulatorisk godkjenning var en betingelse i avtalen.

FinShift innbiller seg at slike krangler i retten sjelden fører til en tydelig vinner og taper, så vi gjetter at det etter hvert kommer et lite forlik som blir omtalt med så svak innestemme at knapt noen får det med seg.

RELATERTE SAKER:

Instabank til motangrep etter at Lunar trakk seg fra oppkjøp
→ (+) Instabank saksøker Lunar etter mislykket oppkjøp: – De har satt oss et år tilbake (Dagens Næringsliv)
→ (+) Instabank varsler søksmål mot Lunar: – De angrer seg (E24)
→ (+) Professor og advokat: Instabank har en svak erstatningssak mot Lunar (FinansWatch)
Når kapitalinnhenting kolliderer med kapitalkrav (FinShift)
Oppkjøpet av Instabank henger i en tynn tråd
Finanstilsynet stanset Lunars oppkjøp av Instabank