Fintech

Fundingpartner blir investeringsbank: – Vi har lyktes med lånene til S-en i SMB, nå går vi for M-en.

I halvannet år har Fundingpartner jobbet i det stille med å skaffe seg verdipapirkonsesjonen som gjør det mulig for datterselskapet Fundingpartner Securities å tilby miniobligasjoner. Det gjør dem til Norges første heldigitale investeringsbank.

Operativ sjef I Ove Hogneland (f.v.) og daglig leder Espen Kittilsen i Fundingpartner Securities samt Fundingpartner Group-sjef Geir Atle Bore etablerer Norges minste investeringsbank.
Publisert

– I dag er det i praksis ingen som tilbyr norske bedrifter obligasjonslån i størrelsen 30-200 millioner kroner, sier daglig leder Geir Atle Bore, i det som nå er blitt til Fundingpartner Group og fortsetter:

– Så du kan si at vi nå begynner å jobbe med å etablere et helt nytt lånemarked, litt som da vi begynte med folkefinansiering.

Bore er strålende fornøyd med å ha fått den endelige godkjennelsen fra Finanstilsynet på plass, slik at han, den operative sjefen i Fundingpartner Securities, Ove Hogneland, som har vært prosjektleder gjennom hele prosessen og den nye daglige lederen Espen Kittilsen, kan begynne å fortelle om planene.

Rekrutterer erfaren leder

Kittilsen kommer inn i jobben med syv års erfaring fra investment banking i Carnegie, og Bore er stolt over å ha fått rekruttert ham til å lede satsingen.

Selv sier Kittilsen i en uttalelse:

– Det er selvfølgelig en stor overgang å gå fra en god stilling i Nordens ledende meglerhus til å starte i Norges desidert minste. Allikevel ble jeg raskt overbevist om et enormt markedspotensial, og jeg er sikker på at Fundingpartner har riktig setup for å lykkes med denne satsningen.

LES OGSÅ: Fundingpartner økte inntektene med 150 prosent

Lønnsom lånevirksomhet

Siden starten høsten 2018 har Fundingpartner etablert seg som den klart største aktøren innen lånebasert folkefinansiering. I fjor formidlet selskapet lån for 474 millioner kroner og sto for 45 prosent av bransjens samlede lånebeløp.

Etter syv måneder i 2022 er selskapet nesten på samme sted. Ved utgangen av juli hadde Fundingpartner folkefinansiert lån for 447 millioner kroner.

Det har gitt utslag på i regnskapene. Selskapet omsatte for 14 millioner kroner i første halvår. Det kan sammenlignes med 20 millioner kroner for hele året i fjor. Resultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte på 1,2 millioner kroner.

Ifølge Bore er den norske lånevirksomheten per i dag lønnsom selv om virksomheten som helhet ikke er det. Etableringen i Sverige og oppbyggingen av Securities vil påvirke det samlede resultatet fremover.

– Vi har bevist at vi har lyktes med lånene til S-en i SMB nå går vi for M-en, sier Bore.

LES OGSÅ: Eiendom står for mer enn halvparten av norsk folkefinansiering

For små lån for de store

For den helt ferske konsesjonen betyr at Fundingpartner Securities flytter et skritt opp i lånenæringskjeden, sammenlignet med dagens folkefinansieringsvirksomhet. Både når det gjelder låntakere og långivere.

Det er et segment der lånene blir alt for små for at de etablerte investeringsbankene skal bry seg med å utstede obligasjoner - og alt for store for at Fundingpartner skulle kunne ta seg av dem som et reindyrket folkefinansieringsselskap.

Ikke en gang det nye folkefinansieringsregelverket ville ha endret på det. Da det etter hvert blir innført, vil grensen for et lån gå ved 50 millioner kroner.

– Med tanke på at vi allerede har formidlet lån på 25 millioner kroner, ville vi ha stanget i taket på et eller annet tidspunkt, sier Bore.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Plattformen er nøkkelen til suksess

Samtidig er folkefinansieringsplattformen til Fundingpartner selve nøkkelen til at obligasjonslånesatsingen kan lykkes. For selv om lånene er større, har de mye til felles med de lån Fundingpartner hittil har formidlet, blant annet når det gjelder å gjøre risikovurderinger.

– Vi kan onboarde investorer, og få plassert lånene, kostnadseffektivt og digitalt på en måte som de store investeringsbankene ikke kan, sier Fundingpartner-sjefen.

– Om dette er et lånemarked som egentlig ikke eksisterer. Hvordan vet dere at det finnes en etterspørsel for obligasjonene dere skal tilby?

– Folkefinansieringsvirksomheten har allerede mottatt gode lånesøknader i størrelsesorden 50-100 millioner kroner, som vi bare har måttet si nei til fordi de var for store. Så behovet finnes, det vet vi, sier Bore.

Må bygge ny investorbase

– Hva med investorene? Har dagens investorbase nok penger til å finansiere denne satsingen?

– Vi må bygge en delvis ny investorbase. Få med oss family offices og andre større investorer som synes folkefinansieringstilbudet i dag er for lite, Så det vil nok ta litt tid før dette tar fart, sier Bore.

Han mener likevel at tilbudet vil kunne tiltrekke seg interesse. Mange family offices har investert i startup- og scaleup-selskaper og er godt kjent med typen av bedrifter som etterspørre denne typen miniobligasjoner.

Og sammenlignet med å gå inn med venturekapital som gjerne har en tidshorisont på åtte-ti år, mener Bore at et obligasjonslån med en løpetid på 1-3 år til god rente kan være et nok så godt investeringsalternativ.

Da Shifter får tak i Bore, kommer han nettopp fra et møte med et family office som ville vite mer om satsingen.

– Så ja, det finnes en interesse hos investorene også, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*