FINTECH
Neonomics laster opp med utenlandsk kapital
Neonomics samlede tap siden starten har passert 90 millioner kroner. Nå styrer selskapet bort fra vekststrategien. Det har full støtte fra de koreanske og amerikanske investorene, som i løpet av det siste året har gått inn med over 130 millioner kroner. Og mer kapital er på vei inn, ifølge Neonomics-sjefen.
Christoffer Andvig, daglig leder i Neonomics, har fylt på med mye friskt kapital, det siste året.
Jörgen Skjelsbæk
– Vi har brukt tiden på å bygge den dyre delen av open banking – infrastrukturen, sier daglig leder i Neonomics, Christoffer Andvig, til Shifter.
Neonomics er en såkalt API-aggregator, altså et selskap som effektiviserer og forenkler arbeidet med å hente ut data fra bankene og gjøre belalinger som konsekvens av at EUs betalingstjenestedirektiv PSD2 ble innført. Høsten 2019 ble Neonomics det første selskapet i Norge som fikk innvilget en såkalt PSD2-lisens.
Andvigs mantra helt siden starten har vært at kommunikasjonsutbyttet mellom banker og tredjepartsaktører til hundre prosent skal gå gjennom API-er, og at andre muligheter som «screen scraping» og «reverse engineering» må fases ut raskest mulig.
Det har også gjort til at Christoffer Andvig har vært en av dem som sterkest har kritisert bankene for å somle med å legge til rette for tilkoblinger etter PSD2-kravet.
– Vi sliter fortsatt med at vi må vente på funksjonalitet og stabilitet fra bankerne, slik at vi kan få kundene opp og stå. Det har bidratt til at noen av de kunde-casene vi håpet skulle komme i gang i fjor, har tatt fryktelig lang tid, sier Andvig.
LES OGSÅ: Neonomics' fire trekk fra 20 til 80 ansatte
Dyr strategi
Selv om Neonomics-sjefen hevder at selskapet i dag har flest og best tilkoblinger til nordiske banker og snart også i Europa, har det vært en dyr strategi for selskapet.
Siden starten i 2017 har Neonomics et samlet tap på litt over 90 millioner kroner, og selv om inntektene når begynner å vise en sterkt oppadgående kurve, har kostnadene økt enda raskere. Omtrent halvparten av det samlede tapet, minus 45,4 millioner kroner, kommer fra 2021.
– Nesten alt av venturekapital har de siste ti årene sett etter vekst. Vår modell har vært å bygge infrastrukturen først, for deretter høste fruktene gjennom sterk vekst på denne Men slik kapitalmarkedet har endret seg det siste året, er det ikke holdbart å fortsette å bygge infrastruktur om ikke inntektene samtidig trekkes opp, sier Andvig.
LES OGSÅ: Neonomics blir open banking-plattform i Huaweis nye mobilunivers
Går for lønnsomhet
Dermed er strategien, som for så mange andre selskaper, lagt om mot lønnsomhet.
– Med dagens kunder og de kundene vi regner med å lande i høst, skal det være fullt mulig for oss å bli cash-positive i andre kvartal 2023, sier Andvig.
Kursomleggingen ser ut til å ha investorenes fulle støtte. I fjor høst fikk Neonomics tilført 79.848.644 kroner i friskt kapital, gjennom såkalte SAFE-avtaler. (Simple Agreement for Future Equity). Det vil si en avtale om å skyte inn penger i utbytte mot å få kjøpe et bestemt antall aksjer i fremtiden, vanligvis i forbindelse med neste emisjon. Det betyr at selskapet får ny kapital uten å måtte gjennomføre en verdivurdering av selskapet.
SAFE er i prinsippet samme type avtale som den norske SLIP-metoden, som betalingskometen Two har brukt for å hente penger,
Krangel om kapitaltilførsel
Pengene kommer i hovedsak fra eksisterende investorer, Ikke minst koreansk kapital. En av Neonomics aller første store investorer var sør-koreaner. Den gang investerte han privat,
Nå kommer pengene fra et fond tilhørende investeringsfirmaet TTU Private Equity, som engleinvestoren har en sterk kobling til. Dermed fikk Neonomics indirekte inn Samsung og Industrial Bank of Korea som investorer.
Det amerikanske familiekontoret Berger Associates, som er nest største eier i Neonomics etter Andvig selv, har også bidratt, i tillegg til en ny norskbasert ikke navngitt investor.
Kapitaltilførselen var ikke helt uten dramatikk. Revisor BDO ville bare godkjenne 20 av de 80 millionene som egenkapital. Dermed endte årsregnskapet med at Neonomics måtte melde fra om brudd på kravet om ansvarlig kapital.
– Avtaleformen var uklar sett fra revisors ståsted på tidspunktet for avtaleinngåelsen. Det var derimot mer av en teknikalitet. Etter presisering fra partene i avtalen ble midlene godkjent som egenkapital av revisor i mars i år, sier Andvig.
MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.
Mer penger er på vei inn
Kapitalsituasjonen er blitt ytterligere bedret gjennom at Neonomics har fått inn ytterligere 53 millioner kroner, også det via SAFE-avtaler, som fra begynnelsen er klassifisert som innskutt egenkapital-
– Går alt som det skal, får vi inn en neste like stor sum den kommende måneden fra samme investorer, sier Andvig.
Tanken å fylle opp kassen med kapital via SAFE-avtaler, er å få tid til å bygge et sterkere selskap før det blir aktuelt å gjennomføre en skikkelig emisjon.
– I dagens marked kan vi ikke gå for en større runde uten å være solide. Da ville verdivurderingen bli alt for lav, sier Andvig.
Vil etter hvert miste kontrollen
Neonomics-sjefen har per i dag full kontroll over selskapet. Han eier 47 prosent av aksjene dels direkte via det egne selskapet Chicos Holding, dels via Fintech Innovation, der Chicos Holding eier 50 prosent. Det samlede eierskapet betyr at Andvig kontrollerer 71 prosent av stemmene.
Det er en situasjon som ikke vil bestå med de betydelige beløp som allerede er tilført selskapet. Å omgjøre cirka 180 millioner kroner til aksjer, i tillegg til den kapitalen en fremtidig emisjon skal bidra med, vil kraftig påvirke Andvigs eiersituasjon.
– Jeg får en helt annen aksjonærsits den dagen, sier Andvig.
Nyheter og innsikt rett i epostboksen
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.