Fintech

Norsk fintech-selskap overrasket av amerikansk partner: «Går lenger i det de skriver enn hva vi snakket om»

Zwipe-sjef André Løvestam hadde tenkt å bruke mandagen til å promotere en pilotavtale med en irakisk bank, men så kom den amerikanske betalingskjempen TSYS på banen.

André Løvestam, daglig leder i Zwipe
André Løvestam, daglig leder i Zwipe
Publisert Sist oppdatert

«TSYS og Zwipe skal samarbeide om å tilby en biometrisk kortløsning til eksisterende og fremtidige kunder til TSYS … sammen planlegger de to selskapene å produsere et kosteffektivt og sikkert biometrisk produkt, så kan bli en katalysator for en bredere akseptanse av biometriske kort i markedet», skrev TSYS tirsdag i en lengre artikkel på selskapets hjemmesider, som forklarer fordelene med å legge inn en fingeravtrykksleser i et betalingskort.

Uttalelsene kom som en positiv overraskelse for Zwipe-sjefen.

– TSYS går lenger i det de skriver enn hva vi snakket om da vi inngikk en avtale med dem før jul, sier Løvestam til Shifter, som er alt annet enn lei seg for det han fikk lese.

– Det er tross alt en av verdens største betalingsaktører, så det er en «endorsement» vi lever godt med, humrer han.

Fra evaluering til partnerskap

Den 15. desember i fjor sendte Zwipe ut en pressemelding om at selskapet hadde inngått en avtale med en av verdens største aktører innen betalingstjenester, uten å nevne selskapet ved navn, om å evaluere mulighetene for å kunne tilby Zwipes biometriske kortløsning Pay One til kortutstedere i Nord-Amerika.

– Nå kan vi plutselig fortelle hvem partneren er og få mer innsikt i planene og ambisjonene TSYS har med Zwipe-samarbeidet, sier Løvestam.

LES OGSÅ: Svensk eiendomsmilliardær går inn med 104 millioner i Zwipe

Ukjent kjempe

For de fleste nordmenn er nok TSYS er fullstendig ukjent selskap. I USA og internasjonalt er det en av verdens største aktører innen betalinger. I 2019 gikk selskapet sammen med en annen betalingsaktør ved navn Global Payments. Selskapene opererer fortsatt under egne navn, men utgjør et konsern som i 2021 omsatte for 8,5 milliarder dollar, nesten 75 milliarder kroner.

TSYS er en betalingsformidler (processor), et it- og infrastrukturselskap, leverandør av betalingsløsninger til butikker og forhandlere, samt kortprodusent. Da Shifter spør om hva Løvestam vil sammenligne dem med, blir svaret at «de er litt som om du putter Nets, Tietoevry og Tag System inn i et selskap, og ganger de opp i globale dimensjoner».

LES OGSÅ: Zwipe har cash til to års drift

Flere positive signaler

Beskjeden fra USA er bare en av flere positive signaler Zwipe har fått den siste tiden.

Pilotavtalen med The National Bank of Iraq (nei, det er ikke landets sentralbank) er en direkte konsekvens av samtaler Zwipe har hatt med den faktiske sentralbanken i landet. Disse endte med at sentralbanken oppfordret irakiske banker til å se nærmere på det Zwipe hadde å tilby, og nå er National Bank og ytterligere en bank, Al Mansour, klare for pilottester.

Zwipe har også inngått pilotavtaler med banker i blant annet Egypt, Libanon og Libya i Midt-Østen og Finland og Frankrike i Europa.

Den viktigste beskjeden kom imidlertid i slutten av mars. Da meddelte Visa at selskapet hadde sertifisert Zwipes biometriske kortløsning.

– Det var det endelige grønne lyset. Det betyr at alle banker som er kunder av våre samarbeidspartnere kan lansere egne kort kommersielt uten videre godkjennelser, sier Løvestam.

Står fast ved tidligere mål

Signalene har ført til at Zwipe-aksjen har hatt en god mars. Fra bunnen den 7. mars er aksjen opp godt over 50 prosent. Tirsdagens sluttkurs på 23,50 kroner på Euronext Growth er likevel et stykke unna noteringen på 28,84 kroner i starten av året,

Avtalene og sertifiseringen gjør at Løvestam likevel tør å stå fast vid sitt tidligere mål – at 2022 blir det året da Zwipes kommersielle vekstreise begynner.

Et av det første stoppene på den reisen blir USA, hvor selskapet etter påske skal ha møter med amerikanske banker og finne ut hvor raskt TSYS kan komme i gang med samarbeidet.

Rettelse: I en tidligere versjon av artikkelen Shifter at artikkelpubliseringen hos TSYS ikke var avklart på forhånd. Det er feil. Det var den.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS