Fintech

Stack by me hanker inn superveteran: «Jeg gjorde jo mine første investeringer før Madeleine var født»

Da gründerne bak investeringsappen skulle gjøre sin første ansettelse, fant selskapet den perfekte kandidaten i sin egen mentor.

Madeleine Bjørnestad Røed t.v har gjort sin første ansettelse som Stack by me-sjef. Anita Olsrud, blir operativ sjef i selskapet.
Publisert

I fjor vår var fondshandelplanene til Stack by me fortsatt bare i oppstartsfasen. For å få inspirasjon og input ble gründerne Madeleine Bjørnestad Røed og Christine Kvaalen med i The Factorys mentorprogram.

I den omfattende listen av mentorer, fant de et navn som sto ut – Anita Olsrud.

Med en CV, som begynner med åtte år som trading-ansvarlig den norske nettmeglerpioneren Netfonds, og så en blanding av meglerjobber og drift og salg av netthandelssystemer i Pareto, Swedbank, Nordea og Tietoevry, var Olsrud det perfekte valget for noen som ønsket å drive med fondshandel.

– Anita var virkelig den som vi hadde lyst til å lære oss mer av, forteller Røed.

Mentorskapet fungerte helt etter planen og Stack by me kom seg videre. I fjor høst var Røed og Kvaalen klare til å fortelle om sitt selskap, og i mars i år hadde selskapet blitt godkjent som tilknyttet agent og var klare for å begynne å tilby fondshandel med samarbeidspartneren Trac Services i Stavanger.

LES OGSÅ: Denne gründerduoen skal kapre fondskunder ved å tilby færre valgmuligheter

Traff med langskudd

Da var det også på tide å begynne å tenke på å utvide staben, og igjen var det Olsruds navn som endte opp først på listen. Hun og Røed hadde holdt kontakten etter mentorprogrammet og tatt en kaffe i ny og ne.

– Vi spurte oss, hva er det vi trenger mer av som jeg ikke har tid til, innså vi at det handlet mye om operasjonelle ting, få aksjehandel og pensjonskonto på plass, følge opp samarbeidet med Trac, regne på hva det koster å gjøre egen back office. Alt som Anita har erfaring med, sier Røed, og legger til:

– Så sjekket ut om hun var interessert. Det var et «longshot» som traff sitt mål, ler Røed.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Vil være med på ny fondsreise

Shifter møter henne og Olsrud, etter at sistnevnte nettopp har hatt sitt første møte som Stack by me-ansatt.

– Det her var omtrent som da jeg kom som fersk siviløkonom til Netfonds i 1998. Halvannen times introduksjon og her er eposten din, sier Olsrud.

Svaret gir et hint om hvorfor Olsrud, som har vært mentor for syv selskaper, blant annet Firi, gjennom The Factory, endte opp med å si ja til nettopp Stack by me. Og tillegg valgte å si opp jobben i Neonomics, som hun begynte i etter mentorperioden.

– Jeg har hatt en drøm om å komme tilbake til den tiden jeg hadde i Netfonds, og være med på en lignende reise en gang til, forteller Olsrud.

– Dessuten er aksjer, fond og investeringer min pasjon og lidenskap. Det blir slik når man er oppvokst i en familie som snakket omsetning og børskurser til middag. Jeg gjorde jo mine første investeringer før Madeleine var født, fortsetter hun og får en stor latter til svar fra Røed.

– Så hva blir din rolle i Stack by Me?

– Jeg sier jeg skal hente kaffe og fasilitere, men Madeleine kaller det COO, sier Olsrud, og forklarer at hun er veldig lite opptatt av titler, men veldig opptatt av å få ting til å virke..

LES OGSÅ: Finshift: Tror på sparing med begrensninger

Overleverer med glede

– Det blir ikke skummelt å få inn en person som begynte med investeringer for du var født.

– Nei, alle ledelsesbøker sier jo at det smarteste du kan gjøre, er å ansette folk som er flinkere enn deg. Så det er det jeg gjør. Jeg har jobbet mye med finans, men alle tekniske systemer har vært en kjempejobb for meg å sette meg inn i. I dag føler jeg at jeg har oversikt, men det er veldig deilig å kunne overlevere det til noen som virkelig kan det, sier Røed.

Håper på snar handelsåpning

Å åpne opp fondshandelvirksomheten slik at alle de drøyt 2000 som har registrert seg som brukere, kan begynne å praktisere det de har lært på plattformen, vil bli en av de første oppgavene til Olsrud.

I mars sa Røed at Stack var et par uker unna lansering, og to uker er fortsatt svaret når Shifter spør om åpningsdato.

Ifølge Røed fungerer systemet helt fint for alle som er pilotbrukere, men at det gjenstår noen små puslebiter før alle kan ta det i bruk.

Nettopp det å vise verden at plattformen fungerer, er avgjørende for at selskapet skal komme seg videre til neste nivå.

Må ha mer penger

For å drive med fondshandel, er det nok for selskapet å være tilknyttet agent. Men målet etter hvert er å tilby aksjehandel og pensjonskonto. Da må det også på plass en konsesjon som verdipapirforetak.

Søknaden til Finanstilsynet er innlevert. De første tilbakemeldingene har vært positive, men tilsynet krever mer egenkapital.

I fjor høst hentet Røed og Kvaalen 3,5 millioner kroner. For å tilfredsstille kapitalkravene til tilsynet og videreutvikle selskapet, trenger selskapet nå å hente ytterligere 15-20 millioner kroner.

Investorjakten ble påbegynt allerede i mars. Da var Røed og Kvaalen tydelige på at de ønsket å ha kapitalinnhentingen i boks før 20 juni, slik at prosessen ikke stoppet opp fordi folk begynte å dra på sommerferie.

– Klarer dere å komme i mål til 20. juni?

– Vi jobber med saken, sier Røed hemmelighetsfullt.

I det arbeidet ser ikke Stack-gründeren noe særlig spor av at venture-markedet skulle ha tørket inn, utover at selskaper med forretningsmodeller som ikke kan gi svar på når og hvordan pengene skal tjenes, nok har fått det tøffere.

– Vi skal tjene penger akkurat på samme måte som Nordnet eller Avanza, bare at vi ønsker utvide markedet med en ny målgruppe. Så, vi har ikke merket noe til dette, avslutter Røed.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*