FINTECH

Visma gir opp egne planer på finansiering til småbedrifter

Under et år etter at Visma Finance ble etablert lar ERP-giganten Aprila Bank ta over virksomheten.

Steffen Torp, kommersiell direktør i Visma
Publisert

Mandagens avtale innebærer at Visma overdrar finansieringsselskapet Visma Finance til med ni ansatte til Aprila. Samtidig kjøper Visma seg inn i Aprila Bank i en rettet emisjon. ERP-giganten betaler 7,50 kr per aksje eller totalt 22,5 millioner kroner for litt under fem prosent av selskapet.

– Aprila er blitt er så pass stor og solid partner at vi heller ønsket å ta en posisjon i dem enn å gjøre dette på egen hånd, sier Steffen Torp, kommersiell direktør i Visma til Shifter.

Det er en ganske så sensasjonell vending. Det er nemlig ikke mer enn åtte-ni måneder siden Visma Finance ble lansert i Norge etter svensk modell.

I Sverige har Visma vært registrert som «finansiellt institut» siden 2019 og har bygget opp en egen finansieringsvirksomhet som omfatter blant annet fakturasalg og bedriftslån til SMB-er.

LES OGSÅ: Aprila Bank innfrir løfte om lønnsomhet

Skuffet over bankene

I fjor høst fikk Visma konsesjon som finansforetak i Norge og var klare til å begynne en tilsvarende virksomhet.

– Vi i Visma har vært litt skuffet over hvordan de tradisjonelle bankene har håndtert enkel tilgang til finansiering for våre kunder. Det er grunnen at vi har prøvd å gjøre dette selv, sier Torp.

LES OGSÅ: «Det er definitivt Visma som er den store stygge ulven for bankene i dag»

Begynte med fakturasalg

Det første produktet som skulle tilbys var fakturasalg, og ut på våren var en pilot installert i Tripletex.

– Vi er verken bank eller ERP. Vi lager produkter for ERP-systemene til Visma. Vi har erfaring data og masse kunnskap om hva kunden vil ha, så vårt mål er å klare å tilby finansiering til små og mellomstore bedrifter på en god måte, sa den ferske Visma Finance-sjefen Camilla Voje i en paneldebatt om bankenes og ERP-selskapenes «kamp om kundeflaten» i mai i år.

Fakturasalgsatsingen ville først og fremst ha gått ut over Aprila, som har vært leverandør av fakturasalg til flere av Vismas regnskapssystemer frem til i vår.

Men slik ble det altså ikke.

- Etter litt diskusjon fant vi ut at vi kan slå sammen våre forretningsområder og få til en løsning som er veldig god for kundene våre, samtidig som vi ikke sitter med de operasjonelle ansvaret, forteller Torp.

– Så dette betyr at Visma gir opp alle planer på å bli bank?

– Når det kommer til tradisjonell bankvirksomhet, å tjene penger på utlån og på balansen, er vi ikke like gode som bankene. Dermed heier vi på fintech-aktørene som får med seg SMB-kundeflaten inn her, innrømmer Torp.

LES OGSÅ: Aprila bygger videre med nye banksamarbeid

«Mange som har prøvd seg»

Administrerende direktør i Aprila Bank Halvor Lande mener avtalen vil være et viktig steg på veien i ambisjonen om å lukke finansieringsgapet for norske småbedrifter.

- Det er mange aktører som har prøvd seg på å gi lån og kreditt til små bedrifter, som har innsett at det er ganske krevende. Det har vi selv erfart, sier Aprila-sjef Halvor Lande til Shifter.

I og med avtalen med Visma har Aprila nå posisjonert seg ganske klart som spesialisten på finansering til småbedrifter i Norge. Fra før har Aprila samarbeidsavtaler med blant annet DNB, og Storebrand og i vår tilkom Sparebank 1 SR-Bank på kundelisten.

– Du er ikke redd for at dere vil bli sett på trussel, etter hvert?

– Vi løser et problem i markedet som ingen andre løser nå - effektiv kreditt til småbedrifter som alle er enig i er et viktig problem. Men det er et relativt lite marked i kroner, så de store aktørene har ikke kjempefokus på det, sier Lande og legger til:

– Så vi må nok bli ganske mye større for vi blir sett på som en trussel.

Hvordan virksomheten til Visma Finance og de ni ansatte i selskapet skal integreres i Aprila, er det for tidlig å svare på ifølge Lande.

Lever videre i Sverige

Selv om Visma kvitter seg med finansieringsselskapet i Norge, lever den videre i Sverige. Ifølge Steffen Torp bidrar de regulatoriske forskjellene mellom landene til dette, men også at Visma ikke har hatt en partner som Aprila på samme måte.

– Att vi endrer oss i Norge, er fordi Aprila er blitt så pass store og klarer seg selv. Det finnes en gjensidig tillit mellom oss, sier Torp.

«Overraskende»

Analyseselskapet Cicero Consulting har de siste årene fulgt den såkalte bransjeglidningen der bank og regnskap blir stadig tettere knyttet sammen, og har i et par rapporter tydelig vist at regnskapssystemet er på vei å bli et mye viktige grensesnitt enn nett- eller mobilbanken i den daglige virksomheten til norske småbedrifter

Stefan Astroza, daglig leder i Cicero Consulting

I forbindelse med våren rapport på temaet sa daglig leder Stefan Astroza:

– Bankene har identifisert en ny ytre trussel som de føler de må verne seg mot. Bare at denne gangen er det ikke Apple eller Google som har inntatt rollen som Darth Vader. Nå er det Visma og … Visma.

Dagens signaler fra Visma overrasker Astroza.

- Folk folket i Visma Finance må beslutningen komme som et lyn fra klar himmel. Det er jo ikke mer enn åtte-ni måneder siden Visma Finance ble introdusert i Norge etter modell fra Sverige. Nå blir de, om ikke lagt ned, så lagt bort, sier Cierosjefen og legger til

– Den relativt tydelige uttalelsen om Visma ikke ønsker å bli bank, er nok et tegn på at kampen om kundeflaten i hvert fall ikke vil eskaleres fremover.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*