
"Gründer" i Telenor advarer mot rapporter om globale utviklingsmål: "Man kan ikke løse problemer i fattige land fra et skrivebord i Norge"
Innlegg av Heidi Berg, interngründer av Engage, Telenor Digital/ABCTech Thailand
Heidi Berg oppfordrer norske gründere til å ta de lokale kundene på samme alvor som i Norge.
Redaktør Per-Ivar Nikolaisen i Shifter stilte nylig spørsmålet “Kan norske grundere redde verden?”, og viser til at det er tynt i rekkene av norske entreprenører som jobber med å løse “u-lands problemer”. Men han glemmer ett stort norsk selskap som gjør veldig mye for produktutvikling i fattige land: Telenor.
Da jeg selv forlot “bistandsbransjen” (Norfund) for to år siden og begynte i Telenor, var det nettopp for å jobbe operasjonelt med prosjekter i fattige land. I de første ett og et halvt årene jobbet jeg med å utvikle mobile finanstjenester i Bangladesh og India. Med mer enn 20 millioner kunder er Telenors Easypaisa i Pakistan verdens tredje største tilbyder av mobile banktjenster, og Telenor Financial Services jobber på tvers av de asiatiske markedene med slike satsninger. Basert på læring fra disse prosjektene fikk jeg en ide for hvordan organisasjoner som Telenor, mikrofinans-institusjoner og NGOer kan sikre at kunder og klienter får riktig informasjon om tjenester i utdanningsprogrammer. Ideen ble plukket ut som en av de globale vinnerne i Telenors interne inkubatorprogram Ignite, og jeg jobber nå sammen med et team i Telenors selskap i Bangladesh, Grameenphone, for å utvikle løsningen.
Dette er overhode ikke et unikt eksempel fra Telenor, det nye er at det ble gjort i et inkubatorprogram. Noen andre eksempler på innovasjon og intraprenørskap i Telenor, som er målrettet mot de fattige i fattige land, er blant annet:

- Magri i Pakistan. Telenor Pakistan har i samarbeid med GSMA Mobile For Development utviklet en prisbelønnet tjeneste for å hjelpe småskala bønder med ulike problemstillinger. Det ble også utviklet et åpent tilgjengelig rammeverk slik at andre organisasjoner kan lære av produktutviklingsprosessen.
- WaveMoney, Telenors nylanserte mobilbank i Myanmar, jobber sammen med UNCDF og det Australske utenriksdepartementet med en app for kvinner for å lære om finansielle tjenester.
- Tjenesten Tonic ble lansert av Telenor Health i Bangladesh i 2016. Tjenesten inkluderer blant annet helseforsikring og tilgang til kvalifisert medisinsk råd via telefon.
I tillegg har flere av Telenors selskap i fattige land lansert akselerator-programmer for å fremme lokalt entreprenørskap; Grameenphone accelerator, Telenor Pakistan med Velocity og Telenor Accelerate i Myanmar. Per-Ivar Nikolaisen har helt rett i at man ikke kan løse problemer i fattige land fra skrivebord i Norge, og at man må jobbe tett med lokale aktører. Disse programmene er eksempler på det å støtte utvikling av lokale ideer og entreprenører uavhenging av nordmenn.
Jeg er uenig i at norske gründere som “vil redde verden” skal lese rapporter om globale utviklingsmål. De må lese Lean Startup, jobbe med et felt de har fagkunnskap om, være så mye som mulig på bakken i markedet - og ta de lokale kundene på samme alvor som gode oppstartsbedrifter ville gjort det i Norge. En måte å gjøre det på er å søke jobb i Telenor slik jeg gjorde. Jeg har fått muligheten til å bo i Asia, drive min egen “startup”, og jobbe med veldig dyktige lokale kollegaer for å bidra til å løse ett “u-lands problem”.
Husk å sette av 20. april, for da går vi «live» med konferansen The Shift – stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.
Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.