Innovasjonsløft i stat og kommune: – Helt avgjørende å samarbeide med det private
Grünerløkka bydel vil sertifisere flyktninger som sykkelinstruktører i et samarbeid med byens private leverandører. Prosjektet får stjerne i margen av «digitaliseringsminister» Monica Mæland.
– Vi ønsker å skape framtidsrettede og bærekraftige arbeidsplasser, sier sosialantropolog Kristoffer Dybvik, ansatt i Oslo kommune - og ett av hodene bak DIT, «Do It Together».
Parallelt med å kurse flyktninger i sykkelfaget - og i sin tur tilby kompetanse på et privat marked, skal prosjektet gi nyankomne tilgang på «SinsenSalaten»: et urbant landbruk, stasjonert i en vaskekjeller på Sinsen.
– Utgangspunktet er «hydroponi», en innovativ metode for dyrking av grønne planter direkte i vann, forklarer Dybvik.
Les også: Ber Erna svinge tech-pisken: Må få fart på trege kommuner
Utnytte kompetanse
Det kommunale pilotprosjektet har blant annet BySpire på laget, Norges største selskap for «vertikal dyrking» av mat.
– Kjempespennede!
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland kommenterer overnevnte initiativ:
– Det er fantastisk bra å tenke nytt, og ikke minst bra å utnytte flyktningens kompetanse på en ny måte.
Mandag inviterte hun til et «kick off» for regjeringens arbeid med en stortingsmelding om innovasjon i offentlig sektor.
– I tiden fremover vil vårt økonomiske handlingsrom bli enda trangere. Da er det viktig å finne nye, smarte og mer effektive løsninger som kan løse velferdsoppgavene våre.
Les også: Slik vil Innovasjon Norge snu om på offentlig sektor
Kick-startet arbeidet
Over 200 ansatte i kommune og stat samlet seg om et innovasjonsløft i DOGAs lokaler - og på scenen sto Mæland, Asker velferdslab, Norges Forskningsråd, Tøyen Unlimited, Innovasjon Norge, #StimuLab og Sjur Dagestad, professor i Innovasjon ved NTNU - med følgende definisjon:
– Innovasjon er en løsning så bra at den blir tatt i bruk. Innovasjon er nytt, nyttig og den nyttiggjør.
Og tilbake til den kommunale innovasjonsplattformen på Grünerløkka, mener Dyvik et samarbeid med private aktører er helt avgjørende.
– Det handler om kunnskapsutveksling. Uten slike samarbeid ville også DIT-prosjektet tatt lang tid å gjennomføre. Det er det på tide at offentlig sektor innser.
Les også: Krangler om æren for gründertiltakene: «Mæland fortsetter å prate fluff»