Kriminalitet

Mener døren fortsatt vil stå vidåpen for kriminelle som stjeler selskap etter lovforslag

Revisorforeningen mener regjeringen er for forsiktig i lovendringsforslag.

Publisert Sist oppdatert

– I dag ser vi at kriminelle i stadig større omfang utnytter den tilliten som offentlig tilgjengelig selskaps- og regnskapsinformasjon nyter. De har for lengst oppdaget at kontrollen med informasjonen som sendes inn er minimal, sier administrerende direktør, Karen Kvalevåg, i Revisorforeningen. 

Foreningen er altså ikke fornøyd etter at regjeringen har lagt forslag til til ny lov som blant annet skal forhindre selskapstyveri på bordet. 

Såkalt selskapstyveri har blitt omtalt i mediene flere ganger tidligere. Blant annet i sommer skrev NRK om at en kvinne fikk frastjålet selskapet mens hun var på ferie.

Revisorforeningen har lenge påpekt at det er for lett å sende falsk informasjon til Brønnøysundsregistrene – samt at kontrollen er for svak. 

Når det nå foreslås nytt regelverk for innrapportering til Enhetsregisteret og Foretaksregisteret (til å erstatte foretaksregisterloven fra 1985 og enhetsregisterloven fra 1994), mener foreningen altså at regjeringen ikke går langt nok for å forhindre problemet. 

På høy tid med endringer

– Det er på høy tid at det kommer endringer i lovgivningen. Vi støtter forslagene fra Regjeringen. Samtidig mener vi at de ikke går langt nok. Det vil være svært effektivt hvis vi kan få til at enhver endring av opplysninger i Foretaks- og Enhetsregistret som gjelder personer med roller i foretaket, må bekreftes av de personene det gjelder, sier Kvalevåg. 

Hun foreslår blant annet at det må kreves elektronisk signatur for bekreftelse av endringer i registre, for eksempel når et styremedlem eller daglig leder går av. 

– Med forslaget som nå foreligger, vil det fortsatt være mulig å få registrert endringer basert på en generalforsamlingsprotokoll som i sin helhet er forfalsket, sier Kvalevåg og legger til.

– Det må være krav til en toveis bekreftelse for å hindre selskapstyveri. 

Utfordrer hele samfunnet

Regnskapsjuks er et annet tema som må tas mer tak i, mener hun. 

– Det må bli bedre kontroll på innsendte regnskaper, og det bør settes en stopper for muligheten til å endre regnskaper tilbake i tid. Sistnevnte har nå også Finanstilsynet tatt til orde for, påpeker Kvalevåg.

Hun mener regnskapsregisteret i Brønnøysund må få flere ressurser og mandat til å sette en stopper for det omfattende regnskapsjukset hun mener vi nå ser. 

– God registerkvalitet er en forutsetning for at registrene fortsetter å ha tillit og legitimitet hos brukerne. Dagens situasjon utfordrer hele vårt tillitssamfunn. Derfor må effektive tiltak gjennomføres raskt, avslutter Kvalevåg.