Serie om presåkorn-ordningen del 4
Anne Worsøe har bygget en av Norges råeste startup-porteføljer, og etter en lang pause titter investoren nå ut av «hulen» igjen
Da corporate-jobben kollapset, dro Anne Worsøe på yoga-retreat i Hellas. Nå forteller hun om valgene bak sine uvanlig treffsikre investeringer, og veien videre.
Bak en av landets aller beste venture-porteføljer står en siviløkonom som etter en periode som konsulent, leder for oppstarten av Norsk Venturekapitalforening og leder for New Business i Statkraft, reiste til San Francisco i 2011 for å holde i Innovasjon Norges satsing der.
Anne Worsøes Northern Farmhouse Capital kom inn grytidlig og sitter fortsatt på eiendeler i lovende selskaper som Strise, SafetyWing, Sanity, Onio, og Iris AI.
Nettverksbygger av rang
I San Francisco ble Worsøe raskt sentral i oppbyggingen av det norske startup-miljøet og koblingen mot Silicon Valley, blant annet som initiativtaker til Nordic Innovation House i Palo Alto og gjennom oppstarten av TINC-programmet som har drillet mange av de mest lovende norske selskapene i amerikansk selskapsbygging.
Men det var som partner i design- og teknologistudioet Bakken & Bæck at hun i 2016 skulle bli en forvalterne av presåkorn-ordningen. I første runde fikk hun fire millioner til forvaltning, men betingelsene var ikke de beste.
– I starten var det en nokså brutal ordning. Selv om forvalterne hadde kostnader, fikk vi ikke noe dekket. All kapitalgevinst fra den første runden går uavkortet til Investinor, sier hun.
«Carry» (carried interest) er stammespråk for andelen av gevinstene som går i forvalterens lomme. Innen venture er det vanlig å dele 20-80, altså at forvalteren sitter igjen med 20 prosent av gevinsten etter at innsatsen er betalt tilbake til investorene (LPene), som får resten. Ofte følger det med et forvaltningsgebyr på noen prosent, men det gjorde det heller ikke her.
Etter at problematikken ble tatt opp, ble ordningen betydelig rausere. I neste runde, hvor Worsøe fikk tre millioner, fikk forvalterne 50 prosent av den første millionen kapitalgevinst, og splitten etter det var blitt til 70-30. Men i Bakken & Bæck, som hadde skutt gullfuglen med arbeid for det som skulle bli verdens største kryptobørs, Coinbase, ble beløpene nå for små.
Det ble etter hvert laget en avtale hvor Worsøe fikk spunnet ut investeringene til hennes eget Northern Farmhouse Capital. Da gikk hun inn med egne penger og fikk samtidig inn Martin Hauge fra det svenske venturefondet Creandum i styret sitt mot 40 prosent av selskapet.
– Det handlet ikke primært om verdiene på det tidspunktet, sier hun. – Jeg ønsket å få mer erfaring med tidligfase-investeringer og bli bedre på det. I tillegg hadde jeg en del styrearbeid, og det så jeg på som utelukkende verdifullt for læringen.
Namaste
For tiden befinner hun seg på yoga-retreat på den greske øya Karpathos. Bakgrunnen er hovedårsaken til at startup-miljøet har hørt mindre fra henne i det siste. For noen år siden ble hun headhuntet til stillingen som Investor Relations i det børsnoterte biotek-selskapet Ultimovacs som utviklet en lovende kreftvaksine.
20. februar i år var selskapets markedsverdi 5,5 milliarder, den høyeste de hadde hatt noensinne. Men så kom bomben; 7. Mars meldte selskapet at hovedstudien hadde rapportert negative resultater, og i løpet av noen få minutter falt verdien på selskapet til 275 millioner. Torsdag denne uken falt den til 60 millioner kroner. Worsøe har nylig sluttet.
– Jeg er litt forsynt med kreftforskning og børs for en stund, sier hun.
– Det er en viktig og spennende bransje med utrolig dyktige mennesker. Jeg ville ikke vært denne reisen foruten, men nå er det fint å titte ut av hulen jeg har vært i de siste årene.
Så noe spesielt i Marit Rødevand helt fra starten
Og det første hun så utenfor hulen, var hvor overraskende bra, selv for henne, det stod til med porteføljen.
– Ifølge Investinor, sitter Farmhouse på tre av de beste selskapene i presåkorn-porteføljen deres etter Remarkable.
Selv om investoren er strålende fornøyd med Silicon Valley-baserte Safetywing og Sanity, er det nok Strise og gründer Marit Rødevand som er øyenstenen.
– Hun er helt spesiell. Jeg traff henne da hun var i Silicon Valley og merket at her var det en usedvanlig smart og tøff dame.
Under et par kaffemøter ble de bedre kjent. En ting som gjorde inntrykk var at Marit hadde reist alene til Frankrike som 17-åring for å studere, uten å kunne et ord fransk.
– Hun og jeg er virkelig ikke laget av samme materie. Her var det en som tidlig var veldig trygg på seg selv og samtidig åpen og utforskende.
Hun lot seg også imponere av gründerteamet Marit etter hvert samlet.
– CTOen i Bakken & Bæck som har doktorgrad i AI så på teknologien Patrick Skjennum utviklet, og det var tydelig at det var noe helt spesielt bra. Da skjønte jeg at jammen evner hun å tiltrekke et fantastisk team også. Jeg ga dem en million før de hadde en skikkelig powerpoint.
At den er kommet godt med, kan Marit Rødevand skrive under på. Faktisk la hun uoppfordret igjen denne kommentaren på Linkedin:
«Pre-såkornsordningen var utrolig viktig for Strise! Det var de aller første pengene som Anne H Worsøe gikk inn med og som videre utløste penger fra Skyfall Ventures (en SPV de satte opp) etter Henrik Langeland pitchet oss inn ☺️»
Ser etter sterke personligheter
På mange måter har Strise-investeringen vært typisk for hva Worsøe ser etter, sterke personligheter med gjennomføringsevne og stor kapasitet og med et internasjonalt grunnsyn.
– Intensjonen bak presåkorn-ordningen var å få bredde i porteføljen, ikke at vi bare skulle ko-investere med hverandre. Jeg forsøkte å lete andre steder. Dermed fant jeg selskaper som gikk under radaren, som ikke deltok i inkubatorer eller var en del av startup-miljøet. Det var helt bevisst. Jeg var ute etter selskapsbyggere, først og fremst.
Hun har også som kriterium at i minst annenhver investering skal det være en kvinne i gründerteamet.
– Jeg kjente Sondre Rasch fra tidens hans med Superside, som jeg dessverre aldri fikk innpass i, men da jeg møtte medgründeren hans, Sara Sandnes, ble jeg overbevist om at jeg måtte bli med i SafetyWing. Hun er en veldig overbevisende og en skikkelig kul CTO. Målgruppen deres er digitale nomader, som dem selv: Sara jobber fra New York, mens Sondre er basert i San Francisco.
Dernest ser hun etter gründere som er villige til å flytte ut, som har en ektefølt internasjonal orientering og helst engelsk som naturlig arbeidsspråk.
Hun slet litt med å forstå hva «headless-CMS»-selskapet Sanity skulle gjøre, men visste at de satt på et sterkt teknologi-team.
– Da de hentet inn Magnus Hillestad med finansbakgrunn som CEO og medgründer, og han viste hvilke enorme ambisjoner han hadde for selskapet og vilje til å flytte med familien sin til San Francisco, måtte jeg bli med.
Exiter og avviklinger
Det tar tid å selge selskaper, og hun har det ikke travelt, men noe er blitt realisert. For eksempel solgte hun aksjene i Otovo før solcelle-selskapet gikk børs for 3,2 ganger kostprisen. Gevinsten gikk rett til Investinor.
Også aksjene i klokkeprodusenten for barn, Xplora, ble solgt med solid gevinst, og der gikk gevinsten både tilbake til Investinor og til Farmhouse.
Ikke alle selskapene har kommet dit. Diwala, som utvikler en plattform som kan dokumentere kompetanse og erfaring via blockchain-teknologi. vokser sakte for tiden, men lever videre på en fersk SLIP.
Så langt er det bare Versor som er avviklet. Robotikk-oppstarten utviklet programvare som er nødvendig for autonom droneflyging både innendørs og utendørs, og skulle gjøre det mulig med ende-til-ende-automatisering av industrielle drone-inspeksjoner. Gründer Erlend Sierra ga seg i desember 2020 og leder i dag Mckinsey-arbeid med startups fra San Francisco.
Med kun en bommert og flere skikkelige fulltreffere er de urealiserte verdiene i porteføljen trolig mellom 40 og 50 millioner i dag.
Worsøe er veldig optimistisk for selskapene som er igjen, men er tydelig på at verdiene går opp og ned, og at det som teller er penger utbetalt med god gevinst til slutt.
– Det er lett å investere, men det tar tid og kan være tungt å få pengene tilbake. Jostein Vik i Viking Venture pleier å si at det typisk tar tre forsøk før en exit er i boks.
– Har det noen gang vært aktuelt å sette opp en fondsstruktur?
– Det ligger ingen hindringer der, vi kunne gjort det, men med tiden i Ultimovacs har det rett og slett ikke vært tid.
– Vil du vurdere å sette det opp nå som du har bedre tid?
– Akkurat nå er jeg bare i Namaste-mode, så det får vi se på senere.