politikk

Tonje Brenna, arbeids- og inkluderingsminister

Skal utrede unntak for IT-konsulenter

Regelendringene fra 1. januar har møtt mange protester. Nå skal regjeringen prøve å finne unntak for IT-konsulenter. 

Publisert Sist oppdatert

Torsdag stemte Stortinget for å endre innleiereglene slik at næringsdrivende likevel kan leies inn. 

Det skriver Finansavisen. 

Shifter har tidligere skrevet om endringen i innleiereglene som ble gjennomført 1. januar, som gjør det ulovlig å leie inn arbeidskraft fra et selskap som ikke er godkjent som bemanningsforetak. 

Fordi selvstendig næringsdrivende med eget As, der man selv er eneste ansatt, ikke kan godkjennes som bemanningsforetak, har flere reagert og kalt lovendringen et «næringsforbud». 

Flertall 

Torsdag ble det fremmet forslag fra representanter fra Høyre og Venstre på Stortinget om å be regjeringen sikre at enkeltpersonforetak og aksjeselskap med eier som eneste ansatt skal kunne godkjennes som bemanningsforetak. 

Forslaget ble nedstemt, men et annet forslag fikk støtte med 97 stemmer og dermed flertall: 

«Stortinget ber regjeringen vurdere et avgrenset unntak fra arbeidsmiljøloven slik at selvstendige IT-rådgivere og konsulenter med spesialkompetanse fortsatt skal kunne levere arbeid og oppdrag». 

Hvordan dette vil gjennomføres er likevel uklart, og det er også usikkert når man kan forvente at et unntak er på plass. 

– Mitt mål er at vi får dette forslaget til løsning så raskt som mulig på bordet. Jeg håper at vi kommer dit i løpet av året, men som alle som har vært i forfatning med norsk lov vet, er det av og til nødvendig med noen utredninger, sa Tonje Brenna, arbeids- og inkluderingsminister (Ap).