utleie

Skiftet kurs etter tøft år – nå går de mot første lønnsomme kvartal i selskapets historie

Folq fikk merke at pengebruken på konsulenter ble strammet inn i fjor. Det førte til endringer som har resultert i første lønnsomme måned siden oppstart. 

Eldri i Folq
Daglig leder i Folq Eldri Coss Mossige
Publisert

Økte levekostnader og regelendringer førte trolig til redusert pengebruk på konsulenter i løpet av 2023. 

Det fikk Folq, som i flere år hadde opplevd rekordvekst på 90 prosent årlig i takt med økningen i bruken av IT-konsulenter, også erfare. 

I fjor endte nemlig konsulentutleie-aktøren med en omsetningsvekst på 12,5 prosent – en klar utflating sammenlignet med årene før. Basert på 2022-tallene betyr dette en omsetning på 286,1 millioner kroner, selv om årsresultatet for 2023 foreløpig ikke er klart. 

I løpet av året valgte selskapet derfor å endre strategien som hadde vært gjeldende siden 2017. 

Nå skulle lønnsomhet prioriteres over  vekst – et mål de nådde for første gang i april.

Kostnadsbesparelser

Totalt dro Folq inn en omsetning på 26,6 millioner kroner i april, som betød at selskapet for første gang gikk i pluss. 

Hele andre kvartal ligger også nå an til å bli lønnsomt, opplyser daglig leder Eldri Coll Mossige. 

– Det er en veldig stor milepæl for oss og en skikkelig deilig kneik å komme over, sier hun. 

I likhet med mange andre nyoppstartede selskaper, hadde også de prioritert kraftig vekst de første årene etter oppstart i 2017. Å nå bli lønnsomme krevde derfor en del grep, spesielt etter det tøffe året, forteller Mossige: 

– Vi hadde budsjettert for en høyere vekst i 2023. Da vi så at veksten ikke gikk som planlagt, var vi nødt til å gjøre noen ganske drastiske grep på kostnadssiden, sier hun. 

Teamet hadde vokst kraftig etter at de hentet penger for å satse i Sverige i 2022. Kuttene som ble gjennomført i fjor, gikk først og fremst ut over det norske teamet, opplyser Mossige. 

To ansatte ble permittert, mens noen av utviklerne til Folq ble leid ut som konsulenter i en periode. I tillegg gikk de gjennom alle faste kostnader og kvittet seg med dyre tredjepartssystemer. 

De bestemte seg også for å justere prismodellen og styrke samarbeidet med flere konsulentselskaper. 

Løsning etter regelendring

Fra 1. januar i år ble det innført endringer i lovverket som i praksis har ført til en innstramming av reglene for innleie av arbeidskraft. 

Reglene, som gjør det ulovlig å leie inn arbeidskraft fra et selskap som ikke er et godkjent bemanningsforetak, har også påvirket Folq: 

– 40 prosent av våre konsulenter er jo selvstendig næringsdrivende med eget aksjeselskap, forteller Mossige. 

Ifølge henne slo reglene ned som en bombe i miljøet og har ført til mye usikkerhet, spesielt etter at det ble klart at selvstendige konsulenter heller ikke kan godkjennes som bemanningsforetak: 

– Det blir jo dermed tolket som at det er ulovlig å leie inn konsulenter, sier hun. 

Folqs løsning, som er et godkjent bemanningsforetak, har derfor vært å tilby ansettelse for selvstendige konsulenter slik at de kan leie ut tjenester gjennom dem: 

– Så nå har vi altså et konsept på plass som hjelper dem å komme forbi den hindringen, men som likevel lar de fortsette på en måte som ligner mye på den tilværelsen som selvstendig konsulent, forteller Mossige. 

Folq tar derfor en lav andel av omsetningen slik at mesteparten går til konsulenten som gjennomfører arbeidet, forteller hun videre

Fra politisk hold har det blitt signalisert at det vil kunne komme et unntak i loven som skal gjøre det mulig for IT-konsulenter å leie ut arbeidskraft slik som før lovendringen, forteller hun videre. 

– Det er jo gode nyheter, men det gjenstår å se hvordan innretningen blir, og om den løser problemet for de mange selvstendig næringsdrivende konsulentene. Så er jeg overrasket over at arbeids- og inkluderingsministeren har signalisert unntaket ikke kommer på plass før i 2025. 

Deres utleiemodell er derfor en potensiell mellomløsning, men dersom etterspørselen blir stor er planen å opprette et eget datterselskap for konseptet. 

Det blir dermed et selskap strippet for goder som konferansereiser, julebord osv. for å drive mest mulig kostnadseffektivt. 

Håper på mer vekst i fremtiden

Mossige kan fortelle at selv om de nå satser mer på lønnsomhet, håper de etterhvert å oppnå mer på vekst når ting stabiliserer seg ellers i samfunnet. 

Fra august tiltrer ny salgssjef, Line Berentsen, noe de forventer vil styrke salget i tiden fremover. 

– Vi har en tøff tid bak oss og har fortsatt en tøff tid foran oss, men vi ser positive tegn. Nå forventer vi at det vil ta seg gradvis oppover i 2024 og 2025. Vi forventer ikke at veksten er tilbake før godt inn i 2025, så det er bare å jobbe på, sier Mossige. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.