Mentor
Ti startups tatt opp til Telias mentorprogram
Whee!, Wastech, Bikeloop og syv andre startups har blitt valgt ut til å delta i Telia Startup.
For femte gang inviterer telekommunikasjons-giganten Telia ti startups inn til mentorprogrammet Telia Startup.
Gründere som benytter kommunikasjonsteknologi for å løse morgendagens utfordringer får delta i programmet som strekker seg over fem måneder.
Årets oppstartsbedrifter har utviklet løsninger som spenner fra sykkelparkering og helse til roboter som rengjør havneområder og abonnement på lastesykler.
Se liste nederst i saken!
– Telia er en digital tilrettelegger, og med støtte i vår teknologi, kompetanse og nettverk ønsker vi å bidra til at flere smarte ideer realiseres, uttaler Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge, i en pressemelding.
– Gründere har mange gode ideer, spennende tanker og nye løsninger, og sammen ønsker vi å utforske hvordan mobilteknologi og digitalisering kan forbedre hverdagen og bidra til å løse de viktige utfordringene vi står overfor, legger han til.
Mentorprogrammet ble startet av Telia i 2019, og siden har selskapet gjennomført fire programmer med til sammen 32 deltakere.
Programmet bistår oppstartsselskaper på sin vekstreise, spesielt innen bruk av kommunikasjonsteknologi og kommersialisering av produkter og tjenester.
Ved hjelp av Telias teknologi og Telia-ansattes kunnskap, som fungerer som mentorer for oppstartsbedriftene, ønsker telekomselskapet å hjelpe virksomheter med å søke flere bærekraftige løsninger og skape verdi av teknologi.
I tillegg bidrar eksterne spesialister fra Sprint Consulting, Skyfall Ventures, Advokatfirmaet Thommessen, Mars og Try.
Årets bedrifter i Telia Startup er vurdert etter ulike kriterier, og spenner bredt.
I tillegg til formelle krav – som norsk organisasjonsnummer, at bedriften må være yngre enn fem år og ha færre enn 20 ansatte og at bedriften skal kunne skalere på kommunikasjonsteknologi – er kriterier som hvor mye lidenskap som legges ned, hvorvidt bedriften skaper samfunnsnytte og bærekraftige løsninger, utviklingsmuligheter og risikovurdering lagt til grunn.
Bedrifter i Telia Startup 2024:
Wastech:
Spesialiserer seg på bærekraftige løsninger for avfallshåndtering og ressursutnyttelse, ved å omdanne organisk avfall til næringsrik jord og gjødsel. Wastechs teknologi fremmer sirkulær økonomi og hjelper kommuner og bedrifter med å redusere avfallet og oppsirkulere viktige ressurser slik at de kan gjenbrukes gang på gang.
Whee!:
En mobilitetstjeneste som tilbyr abonnement på elektriske lastesykler, med mål om å redusere barrierene for å bruke lastesykler som transportmiddel. Gjennom en selvutviklet plattform leverer Whee! en helhetlig tjeneste som gir brukerne en sømløs hverdag, samtidig som plattformen samler data om bruk og vedlikehold.
Granfoss:
Utvikler autonome roboter som utfører presis og effektiv rengjøring av havneområder. Robotene er tilkoblet et sentralisert nettverk for fjernstyring og kontinuerlig overvåkning, noe som muliggjør optimal drift og sanntidsinnsikt. Løsningen fra Granfoss addresserer miljøutfordringer i havneområder og bidrar til renere farvann og bærekraftig forvaltning.
Bikeloop:
Utvikler sikre og app-styrte sykkelparkeringsløsninger og en smart plattform for fjernstyring av elektronisk styrte anlegg, med mål om å redusere sykkeltyverier og understøtte myndighetenes satsing på økt sykkelbruk i urbane strøk.
Nabolagshelse:
Utvikler en plattform som bruker avansert dataanalyse og maskinlæring for å kartlegge folkehelse og levekår på detaljert geografisk nivå. Plattformen hjelper kommuner og offentlige aktører med å identifisere sosiale og helsemessige ulikheter, evaluere folkehelsetiltak og planlegge målrettede intervensjoner for sunnere lokalsamfunn.
Smartwatt:
Leverer skytjenester som overvåker inneklima og fjernstyrer ventilasjonsanlegg i sanntid basert på faktisk behov. Dette bidrar til betydelige energi- og kostnadsbesparelser ved å redusere unødvendig lufting, kjøling og oppvarming, og fremmer miljøvennlig drift.
Watbots:
Utvikler verdens første autonome, batteridrevne vaske- og inspeksjonsrobot for oppdrettsnæringen. Roboten bidrar til bedre fiske- og nothelse på daglig basis, samtidig som den fremmer bærekraft i havbrukssektoren.
Trisense:
Har utviklet en plattform for IIoT-sensorer som adresserer industrien sitt største asset-integrity problem: Korrosjon under isolasjon (CUI). Sensoren måler fuktighet, temperatur og vannforekomster og sender dataen til en skyplattform som bruker AI til å generere vedlikeholdsråd basert på innsamlet informasjon.
Muybridge:
Utvikler innovativ kamerateknologi som flytter kompleksitet fra hardware til software. Med en egenutviklet transportarkitektur kan de overføre store mengder videodata fra hundrevis av kameraer i sanntid, som så rekonstrueres av deres algoritmer. Teknologien kan brukes i vertikaler som industri, helse, sikkerhet, underholdning mm.
Senscom:
Har utviklet en IoT-basert løsning, DignaCare, som kombinerer sensorteknologi og avansert kommunikasjon for sanntidsovervåkning hos eldre og pleietrengende. Ved varsling om hendelser relatert til inkontinens og rask respons, bidrar DignaCare til økt trygghet, bedre helse, forbedret livskvalitet og opprettholdelse av verdighet for brukerne.