Naturskader
5 startups som kjemper mot naturens ødeleggelser:
– Må finne løsninger så fort som mulig
I Norge er flere gründerselskaper i full gang med å ta opp kampen mot naturskader som følge av mer ekstremvær og klimaendringer, og har fått napp hos både profilerte investorer og kjente storselskaper.
En våt sommer ligger trolig friskt i minnet til mange nordmenn, etter at ekstremværet «Hans» førte til omfattende ødeleggelser i flere kommuner i landet.
– Vi må gi gass nå. Det handler om å få til løsninger så fort som mulig, sier Frode Aagedal, daglig leder i startupselskapet Intoto.
I årevis har det nemlig blitt advart fra flere hold om at det vil oppstå stadig flere skader på blant annet bygg, veier og annen infrastruktur, som følge av mer ekstremvær og klimaendringer.
Aagedal forteller at flommen denne sommeren minnet han nøyaktig på hvorfor Intoto valgte å fokusere på nettopp flomvarsling.
Den Kvinesdal-lokaliserte startupen utviklet et tidlig varslingssystem langs elvene Litleåna og Kvina ved hjelp av sensorer, etter at flommen «Synne» herjet området i 2015.
– Da sto vi også med vann opptil halsen. Det gjør vondt i hjertet å se det samme skje igjen nå, sier Aagedal.
Også flere andre norske startupselskaper har de siste årene sett muligheten i å utvikle ny teknologi som tar sikte på å forebygge de store naturskadene som forventes.
Les en oversikt over fem av dem nederst i saken!
Vann på mølla
Samtidig som at sommerens ødeleggelser var trist å se, har flommen også gitt teamet i Intoto «vann på mølla» til å intensivere innsatsen i arbeidet, ifølge Aagedal.
Planen fremover er derfor «å ta Norge med storm», forteller han.
– For oss handler det om at vi nå har moden nok teknologi og forretningsmodeller til å jobbe ut i et større marked, sier Aagedal
Selv om selskapet foreløpig holder til i den lille kommunen i Agder, har interessen vært stor. Blant annet har engleinvestor Trond Riiber Knudsen investert i selskapet.
Ifølge Aagedal har de flere avtaler på gang, men holder foreløpig kortene tett til brystet.
Samarbeid med forsikringsselskaper
Forsikringsselskapene som må betale regningen etter vannets herjinger, har naturlig nok fattet interesse for de nye selskapenes løsninger. Etter flommen rant det inn erstatningssaker blant annet til Gjensidige.
Ifølge Simen Aasen Engebretsen, «Group Innovation Lead» i selskapet, er nytenking i kampen mot naturskader høyt på deres agenda, spesielt etter sommerens dramatikk.
– Vi er avhengig av å tenke nytt, og det er nettopp det oppstartselskapene er gode på, påpeker Engebretsen.
Gjensidige har derfor blant annet inngått et samarbeid med startupen Mitigrate, som har utviklet teknologi som blant annet analyserer risikobildet for flom og kan foreslå tiltak for å forebygge skader.
Mitigrate-gründer Laurent Feuilleaubois tror «Hans» nettopp kan ha skapt større bevissthet blant folk om behovet for nye løsninger for å forebygge flomskader.
– «Hans» førte til flere erstatningskrav til forsikringsselskapene, men slike krav har det blitt mye mer av de siste årene før uværet i sommer. Så forsikringsselskapene har nok vært veldig fokusert på dette fra før av, påpeker Feuilleaubois.
Han tror samarbeidet med forsikringselskapet blir viktig for utviklingen deres fremover.
– For oss er det viktig å redusere sjansene for nettopp slike krav, sier han.
Også Engebretsen mener slike samarbeid vil føre til en «vinn vinn»-situasjon for forsikringsselskapene:
– Flomskader vil trolig bare øke og det er klart at det koster oss betydelige summer. Derfor jobber vi aktivt med skadeforebyggende tiltak. Så her er vi i felles båt med kundene og samfunnet, understreker han.
Engebretsen nevner også Intoto som en annen aktør de har lagt merke til i det siste.
Han mener nettopp deres teknologi kan være med på å redde for eksempel industribygg fra store skader ved flom.
– Det kan gi oss mulighet til å varsle de som ligger i flomutsatte soner i god tid slik at de får tid til å fjerne for eksempel utstyr fra bakkenivå, sier Engebretsen.
1. Mitigrate
Shifter har tidligere skrevet om Antler-startupen som jobber med å utvikle teknologi som finner ut hvordan man kan forhindre skader på eiendom som følge av klimaendringene.
Teknologien analyserer risikobildet og foreslår ulike tiltak som kan forhindre skader forårsaket av for eksempel styrtregn og overvann.
Ifølge gründer Laurent Feuilleaubois har selskapet fått flere forespørsler fra forsikringsselskaper i Tyskland, Frankrike, Polen, USA og Japan i løpet av noen få måneder.
I Norge jobber de altså sammen med Gjensidige om et pilotprosjekt, og i våres hentet de også inn 2,1 millioner fra flere investorer.
2. 7analytics
Bergen-selskapet har blant annet hentet inn 25 millioner kroner i en seed-runde ledet av ventureselskapet Momentum.
I samarbeid med forsikringsselskapet Fremtind, har startupen utviklet en maskinlæringsmodell som skal forutse flomskader.
Tjenestene er abonnent-basert, og i sommer kunne grunnleggerne Jonas Aas Torland og Werner Svellingen fortelle at de har doblet antall kunder det siste året.
3. Intoto
Selskapet er etablert i Kvinesdal og har installert 40 sensorer langs elvene Litleåna og Kvina for å varsle om utviklingen i vannstanden mer nøyaktig og lokalt enn tradisjonelle modeller.
Gründerne Frode Aagedal, Scott Basgaard og Morten Hauan startet opp selskapet i 2018 etter ekstremværet «Synne» sine herjinger 2015.
Til tross for at de holder til i den lille kommunen i Agder, har de likevel hentet kapital fra flere kjente tech-investorer i de store byene.
Selskapet samarbeider også med flere kommuner om flomvarsling i Kvinesdal, Flekkefjord, Lund og Kristiansand. De har også et samarbeid med fiskeoppdretteren Mowi.
4. Emerald Geomodeling
Selskapet har utviklet en teknologi som blant annet kan skanne skredfare fra lufta for å spare kostnader for utbyggerne.
Med helikopter og en gigantisk elektormagnetisk skanner henter de inn informasjon om grunnforholdene i områder.
Deres tjenester brukes av kunder som Nye Veier, Statens vegvesen og Bane Nor til å lage 3D-modeller av grunnforholdene tidlig i store infrastrukturprosjekter.
5. Infraspace
Den Asker-baserte startupen utvikler skybasert programvare for planlegging av infrastruktur som vei, jernbane og kraftlinjer.
Selskapet ble stiftet i 2021.
Gründere er Andreas Bjune Kjølseth, Jørgen Harsem og Andreas Eraker.
Programvaren har tidligere blant annet blitt testet ut av ingeniørselskapet Sweco.
Har du forslag til andre selskaper som burde vært på lista, send epost til mia@shifter.no.