kunstig intelligens
AI fører til «extreme makeover»: Gründerne kaster ut alt for å bygge på nytt
– Det verdensbildet og de tankene vi hadde om AI da vi startet arbeidet, er forandret, sier gründer Sondre Selbæk i Tings.

AI-revolusjonen har fått flere til å tenke nytt. Nå river Tings-gründerne ut all teknologien i produktet sitt for å bygge det opp på nytt, bedre tilpasset en verden styrt av kunstig intelligens.
– Vi bygger egentlig hele produktet vårt fra scratch, sier Sondre Selbæk.
Han og Andreas Solbakken startet Tings tilbake i 2022. Den gangen het selskapet Newcycle og ble bygget i gründernes startupfabrikk.
Vanligvis ville de sendt selskapet fra seg så fort teknologien fungerte og kundene begynte å komme til, men denne idéen hadde de så stor tro på at de valgte å legge ned fabrikken for å gå «all in».
Nå er Tings blitt en app hvor man kan holde oversikten over tingene man eier. Egentlig kan man katalogisere det meste man kjøper, appen kan brukes til å scanne kvitteringer, og Tings har etter hvert bygget seg opp en enorm database med informasjon om disse tingene. Dersom man vil reparere på noe, kan appen koble en opp til folk som tar seg av den slags. I sum er visjonen at konsumet skal bli både mer sirkulært og bærekraftig.
Nytt verdensbilde
– I dag fungerer appen for 50.000 brukere, så hvorfor ser dere dette behovet for å bygge den på ny?
– Det verdensbildet og de tankene vi hadde om AI da vi startet arbeidet, er forandret. Vi tror ikke lenger at det er riktig for oss å iterere og skru på den eksisterende løsningen, sier Selbæk som understreker at det ikke er snakk om pivotering hvor startupen går for en helt ny forretningsidé. – Vi ser på det som en teknisk rebalansering, sier han.
Men endringen er likevel omfattende. En viktig lærdom fra et par års drift er at brukernes problemer og spørsmål om tingene sine er svært unike. En optimal løsning for hver av dem er i praksis utenkelig, mens et universelt grensesnitt med AI kan hjelpe alle.
– Selv om maskinlæring og annen AI har vært kjent i årevis, startet dere opp rett før ChatGPT ble lansert og generativ AI tok av. Hva mener har vært den største endringen?
– Fra starten skulle vi bruke AI som en motor i alt vi skulle bygge, det var vi klare på. Tanken var å bygge det inn i de tradisjonelle funksjonene i appen, slik at man kunne estimere bruktverdien og få generert annonsetekster og slike ting. Men vi innså at vi var mentalt låst til de grensesnittene som har dominert tech-verdenen i 10-15 år, og at det egentlig setter noen ganske store begrensninger på mulighetene som ligger i teknologien.
Mer samtalebasert
Selbæk viser til at med en AI-teknologi som nå forstår kontekst, kan man operere mye friere. Gründerne vil derfor bygge om Tings til å bli mer samtalebasert med et friere grensesnitt, kanskje mer som chatGPT eller en annen AI-agent, men bygget på Tings-databasen.
– Med tingene du eier som kontekst kan man se for seg at man spør AIen om når man trenger noe nytt eller skoene til ungene fortsatt passer.
– Du frykter ikke at ChatGPT kan gjøre dette uten dere da?
– Folk vet i bunn og grunn ikke hva de eier, og det å måtte identifisere hver enkelt ting for å få generiske tips og triks om alt fra gensere til oppvaskmaskiner, har vi ikke tro på. Databasen vår har millioner av produktdata som AI-agenten kan bruke med større nøyaktighet enn ChatGPT.
Den store erkjennelsen kom før jul, og så fort avgjørelsen var tatt, satte de en svært krevende tidslinje for omleggingen med et håp om å lansere beta-løsningen på det nye produktet allerede i mars. Det ble for tidlig.
– Vi må nok bruke 4-5 måneder på hele produktet. Men vi er straks klare med en beta-løsning for testing.

Han ser på det hele som et veddemål.
– Vi vet vi har mange brukere med høye forventninger, så vi kan ikke shippe noe som er dårligere enn det vi allerede har. Man må ta noen antagelser og gå for det. Da vil vi kunne få en bedre plattform i fremtiden til å iterere på. Risikoen ved å henge igjen i det gamle og komme bakpå utviklingen i USA og Kina, er uansett enda større.
Støtte fra investorene
Den risikable avgjørelsen kommer til å spise av kapitalen Tings har til rådighet.
– Vi er en liten startup og har ikke mer enn vi trenger, likevel valgte vi ta den kostnaden.
Investorene har også bidratt.
Tings har etter hvert bygget seg opp en tung liste med investorer. Trond Riiber Knutsen og Birger Magnus kom inn tidlig. Senere fikk de med Schibsted Ventures (som skal selge mange startups, men ikke Tings). Fra utlandet har FJ Labs, den kanskje globalt ledende investoren i plattform- og markedsplasser, tatt et lodd sammen med Spintop Ventures og Tiny Supercomputer.
– Hva sa investorene når dere kom med denne løypemeldingen?
– Alle har vært støttende, og nesten alle har fortsatt å investere, som jo er et godt tegn. En del har sagt at det er et dristig valg vi har tatt, men så skal vi ikke bli en halvpopulær app i Norge, men et globalt selskap. Og da kan man ikke safe.