Johan Gjesdahl, partner i Alliance Venture forklarer opsjoner for en fullsatt sal på Mesh i Oslo. Foto: Lucas H. Weldeghebriel
Alliance Venture henter 600 millioner: Satser nordisk og større
Nå øker de investeringene, og går inn i den svenske hovedstaden.
Investeringsselskapet i Parkveien bak Slottet har vært et av de mest aktive teknologifondene i Norge de siste årene. I porteføljen finner man en rekke kjente vekstselskaper, som Xeneta, Kolonial.no, Boost.ai og Aprilabank.
I Pinsen kunne Finansavisen melde at Alliance Venture har samlet sammen penger til et nytt fond, og er klare for å kjøre i gang med investeringer. I første omgang 600 millioner kroner, men målet er at det skal bli 800 millioner i løpet av året.
Blant investorene som skyter penger inn i det nye fondet er kjente størrelser som KLP, Saminvest, Nysnø og European Investmend Fund. Utover dette er det ifølge Finansavisen også 25 enkeltpersoner som har tilknytning til Alliance eller porteføljeselskapene, blant disse finner man Karl Munthe-Kaas fra Kolonial.no og Patrik berglund i Xeneta.
Nye strategier
Alliance gjør flere endringer med det nye fondet. De invsterer mer i selskaper som retter seg mot forbrukermarkedet. Til nå har det vært flest B2B-selskaper i porteføljen, med enkelte unntak som Kolonial.no.
Det blir også endringer i størrelsen på investeringene. I det forrige fondet gikk Alliance hovedsakelig inn med mellom tre og 15 millioner kroner ved første investering. Nå vil de øke summene til mellom fem og 20 millioner. I tillegg vil fondet være opptatt av at selskapene skal ha inntekter. I det forrige fondet gikk de gjerne inn «pre revenue».
- Vi vil se etter selskaper som har begynnende tegn til «product market fit» og har hatt noen millioner i omsetning – noen kunder og et produkt som fungerer teknisk, sier partner Johan Gjesdahl til Shifter.
- Betyr det at dere vil ta mindre risiko?
- Det er noe mindre risiko. Men vi ser det er mange muligheter i dette segmentet. Vårt inntrykk er også at det er lettere å få den aller første kapitalen nå, og at det er mange aktører som investerer tidlig. Da passer det bra å gå litt opp, sier Gjesdahl.
Svensk satsing
- Dette med å gå inn i Sverige, er det ikke nok gode selskaper i Norge?
- Jo, vi ser mange gode caser i Norge, men det er også utrolig mye bra i Sverige. Hvis vi ønsker å være mer nordiske, må vi være mer til stede i Stockholm, og med Anders Hallin har vi fått en topp partner der borte nå.
Hallin blir sjef for det svenske kontoret, og har bakgrunn fra selskaper som Skype, Saltside og Kry. Han har også gründet fire selskaper.
Corona-effekt
- Har det vært vanskeligere å hente kapital til fondet på grunn av coronasituasjonen?
- Vi er blitt noe forsinket, og noen har falt fra, men vi har likevel fått det til, selv i disse tidene her.
- Tror du at det vil påvirke dealflowen, at flere selskaper ikke klarer seg gjennom dette?
- Det har jo ikke var så lenge, så det er tidlig. Men vi ser jo mange spennende prosjekter. Jeg tror dette kan slå flere veier. Noen kommer til å slite, men akkurat som under oljekrisen vil mange av de som blir rammet finne på andre ting, blant annet starte noe nytt.
Planen er å investere i rundt 20 selskaper i det nye fondet de neste tre til fire årene. Det skal også være rom for oppfølgingsinvesteringer i selskapene, når forholdene ligger til rette for det.