E-SPORT

Altibox og Boitano spleiser to norske e-sport-startups

E-sport-arrangørene Gamefraym og Master Blaster slår seg sammen. Det nye selskapet prises til 60 millioner kroner.

Håvar Bjørnseth (t.v.) og Anne Kristine Lund fra Gamefraym slår seg sammen med Simon Sakkestad og Master Blaster.
Publisert

Dataspill har fått fotfeste som sport i Norge, både på bredde- og elitenivå, blant annet takket være oppstartsselskapet Gamefraym. Siden 2016 har Haugesund-startupen utviklet en plattform for avvikling av e-sportkonkurranser.

Tjenesten har 12.000 registrerte brukere, og mer enn 600 turneringer er blitt avholdt via denne - deriblant Norges største bedriftsliga i skytespillet Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). I tillegg til gründerne Håvar Bjørnseth og Simen Frøiland, har IT-konsulentselskapet Boitano vært sentral i oppbyggingen av Gamefraym.

Nå blir selskapet spleiset med en annen ung aktør i det hurtigvoksende e-sport-markedet. Master Blaster ble stiftet på tampen av 2020, og eies av Altibox, Smedvig Capital-eide Veni, og ProUnite. Startupen tilbyr programvare som gjør det enklere å starte egne e-sport-lag og arrangere konkurranser.

Fusjonen verdsetter selskapene til totalt 60 millioner kroner. I tillegg skyter eksisterende og nye investorer inn 8-10 millioner kroner i frisk egenkapital. Kapitalutvidelsen skal etter planen avsluttes innen utgangen av mai.

– Vi slår her sammen to av de mest spennende og innovative gamingmiljøene i Norge. Det nye selskapet vil fortsette visjonen om å skape de beste turneringene og møteplassene for folk som ønsker å drive med e-sport, sier Simon Sakkestad, administrerende direktør i Master Blaster, som er fanen det nye selskapet skal leve under.

Spår kraftig vekst for «lavterskel e-sport»

Det nye selskapet skal bygges videre på teknologi utviklet av nevnte Boitano.

– Glem bedriftsfotball, i fremtiden vil bedrifter game mot hverandre. Her har vi en ledende posisjon, og dette universet skal vi bygge videre på og utvikle nye tjenester, sier gründer og daglig leder i IT-selskapet, Kristine Lund. Hun blir arbeidende styreleder i det sammenslåtte selskapet.

Bedriftsligaen som Gamefraym legger til rette for, har hatt stor suksess i Norge. Kjente selskaper som Schibsted, Autostore, Storebrand og Accenture har spilt mot hverandre i CS:GO.

I årene fremover skal det fusjonerte selskapet satse på turneringer innen nevnte CS:GO, samt populære titler som Fifa, Valorant og PlayerUnknown's Battlegrounds (PubG), i tillegg til å gjøre det enkelt å organisere aktivitet på lavest mulige nivå.

– De neste årene vil vi se en kraftig vekst i organiserte e-sportturneringer, og målet vårt er å skape gode opplevelser og bringe e-sport til folket, sier Håvar Bjørnseth, medgründer av Gamefraym.

Selv kaller han det de driver med for «lavterskel e-sport».

– Vi ønsker også å utvikle sporten innenfor gode rammer, der inkludering, «fair play» og lagånd står sentralt. Det som kjennetegner norsk idrett, skal også kjennetegne i e-sport.

Altibox investerer

Altibox blir en av de største eierne i det fusjonerte selskapet med 21,5 prosent av aksjene. Gaming og e-sport blir i stadig større grad en viktig del av underholdningshverdagen til deres brukere, ifølge administrerende direktør Tor Morten Osmundsen.

– Derfor tar vi dette på alvor. (...) Master Blaster gir oss muligheten til å utvikle oss videre innen gaming og vi ser på dette som et attraktivt samarbeid for å forsterke vårt underholdningstilbud. Derfor investerer vi ytterligere i selskapet fremover, sier han.

De øvrige storeierne er Veni (17,21 prosent), ProUnite (10,75 prosent). og Boitano (minst 8,21 prosent).

Pengene strømmer inn

Markedet for e-sport har vært brennhett i det siste. Tidligere i år hentet Heroic, laget til Joachim «Noobwork» Haraldsen, 60 millioner kroner til en verdsettelse på 200 millioner kroner.

I vinter hentet også profflaget Become Legends 8 millioner kroner fra et knippe kjente gründere.

I fjor gikk mediehuset Polaris Media inn med 10 millioner kroner i Harald Strømmes Good Game.

Flere norske venturefond har også meldt sin interesse for bransjen. Blant de mest aktive er Skyfall Ventures og Snö Ventures.

LES OGSÅ: Gaming-gründerne Skyfall Ventures ser etter

I den seneste akseleratoren til Startuplab var det også plass til to spillselskaper, deriblant ett som spesialiserer seg på å spore øynene til gamere for å optimalisere prestasjonen.

– Både blant profflag og forbrukere er det et stort ønske om å bruke ting som gjør deg bedre, sa medgründer og daglig leder Haakon Furhe Pettersen i Osirion til Shifter i den sammenheng.

Alt er likevel ikke bare fryd og gammen i det norske spillmiljøet. Etter en høytflyvende periode og millioninvesteringer, gikk den trønderske spillutvikleren Pineleaf Studio konkurs rundt årsskiftet.

For ordens skyld: Boitano-gründer Kristine Lund har en liten eierandel og sitter i styret til Shifter

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*