investinor

Anbefaler lunkne pensjonskasser om å sette seg bedre inn i venture

Forslaget om samarbeid mellom Investinor og pensjonskassene møter kritikk i næringslivspressen, og får nei fra pensjonskasser. Venture-ekspert mener kritikerne ikke forstår logikken i tidlig fase.

Virginia Vegas er managing director i Fronttier som jobber for å spre kunnskap om venture.
Publisert Sist oppdatert

I gründermeldingen inviterte regjeringen pensjonskassene til å investere med Investinor. Det var lite utfyllende informasjon i meldingen om tiltaket, men at pensjonskassene blir mer delaktige i tidlig fase, er noe flere i venturemiljøet har ivret for lenge. 

Nå melder Finanswatch at to store pensjonskasser, Gjensidige pensjonsforsikring og Nordea Liv, sier blankt nei til et slikt samarbeid. 

– Vårt oppdrag som pensjonsleverandør er å skape avkastning for kundene våre. Vi skal ikke løpe med en politisk agenda, sier administrerende direktør Hans-Erik Lind i Nordea Liv til avisen.

Sabler ned forslaget

Bakgrunnen er oppslag i Finansavisen og Dagens Næringsliv om at regjeringen hadde kommet med det som foreløpig er et lite konkret forslag om å utrede et mulig samarbeid. 

I enkelte av oppslagene advarte eksperter mot å la pensjonskassene investere med Investinor, som har hatt svak historisk avkastning siden starten midt i finanskrisen i 2009.

Slår tilbake mot kritikken

Venture-ekspert i Fronttier, Virginia Vegas opplever kritikken fra media som mindre treffende og viser til hvordan venture-investering og -avkastning følger en «power law» (en fordeling med «lang hale» hvor en vinner-investering kan utgjøre store deler av fondets suksess). Flere bransjer, som musikkindustrien og sportsbransjen, kan beskrives med samme fordeling.

Hun peker også på at Investinor historisk har spilt en rolle som garantist og støttespiller for det som siden starten har vært et økosystem i vekst og at det derfor kan være misledende å sammenligne med andre investorer i samme periode.   

Til Shifter sier hun at flere burde sette seg inn i hvordan venture faktisk fungerer. 

– Kritikken mot Investinor er urettferdig og til dels basert på at man fokuserer på håndplukkede tall som stiller dem i et dårligere lys enn strengt tatt fortjent. 

I Riksrevisjonens gjennomgang av Investinor går det frem at avkastningen er betydelig påvirket av politiske mandater. Blant annet ble Investinor pålagt fra starten å investere i skog- og marin industri, to områder hvor store deler av investeringene var tapt da rapporten kom ut i 2022. 

Vegas har forståelse for at man ønsker å støtte opp om viktige næringer for Norge og mener Investinor som en statlig investor er skikket til å utføre et slikt oppdrag. 

– Men når målene er mange, kan vi ikke i neste omgang snu oss rundt og kritisere dem for lav finansiell avkastning, sier hun. 

Slik hun ser det burde Investinors oppdrag gjøres klarere. 

– Man kan ikke spå innovasjon, og man kan ikke spå hvem som vil bli de neste vinnerne. Investinor burde få statens støtte til å investere i de mest lovende selskapene, teknologiene eller sektorene - uavhengig av politiske mål. 

Viser til Danmark og Finland

Investinor-sjef Sten-Roger Karlsen skriver i en kronikk i Finansavisen at et partnerskap med pensjonskassene kan gi god finansiell avkastning, i tillegg til kapital til oppstartsbedrifter. 

Han viser til tidligere ESB-sjef Mario Draghi som i en nylig rapport foreslår å mobilisere mer privat kapital, særlig fra pensjonsfond.  

I Danmark samarbeider Dansk Vækstkapital med danske pensjonsselskaper gjennom fond-i-fond-strukturer. I Finland forvalter Investinors søsterorganisasjon Tesi et helkommersielt fond-i-fond-mandat hvor private forvaltere velger investeringsobjektene.

Investinor kan vise til 9,6 prosent IRR (internal rate of return) på sine fondsinvesteringer siden starten på mandatet.  

Forskjellen på Europa og USA

Den internasjonale trenden har vært at stadig mer penger spres på stadig flere aktivaklasser, utover de tradisjonelle som børsnoterte aksjer og obligasjoner. 

I USA har både pensjonskasser og universitetenes fond, de såkalte «endowments» satt av over fem prosent av forvaltningskapitalen til venture og tidlig private equity, etter mange år med over gjennomsnittlig avkastning for pionérene på området, som Yale Endowment for eksempel.

Til Shifter uttalte leder i pensjonskasseforeningen, Erlend Drevsjø, at det muligens lå noen reguleringer i veien for at pensjonskassene kunne investere i mer risikable prosjekter også i Norge, men at det ellers var meget positive til at Investinor nå skulle undersøke saken videre.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.