investor

Engleinvestor om kapitalmarkedet:
– Noen investorer er «ferdige med Norge»

Shifter har spurt et utvalg engleinvestorer om hvordan ting ser ut fra deres perspektiv for tiden. Dette svarer Thomas Falck.

Engleinvestor Thomas Falck. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Publisert Sist oppdatert

Kanskje ikke så veldig overraskende svarer de fleste at investeringstakten er lavere enn før, men svarene varierer en del fra person til person. 

Shifter kommer derfor til å presentere en del av investorene i egne saker. Først ut er Thomas Falck som har vært styreleder i Investinor og er investor i et titalls selskaper i inn og utland. 

Kanskje ikke så veldig overraskende svarer de fleste at investeringstakten er lavere enn før, men svarene varierer en del fra person til person. 

Shifter kommer derfor til å presentere en del av investorene i egne saker. Først ut er Thomas Falck som har vært styreleder i Investinor og er investor i et titalls selskaper i inn og utland. 

Mindre kapital tilgjengelig

Hvordan vurderer du markedet for tidligfaseinvesteringer i Norge nå sammenlignet med tidligere år?

– Det er mindre kapital tilgjengelig, og den allokeres oftere til eksisterende caser. Mange er tomme eller oppgir at de ikke lenger investerer i Norge. Noen er «ferdige med Norge».

Hvilke spesifikke sektorer eller teknologiområder mener du har størst potensial akkurat nå, og hvilke ser du som mindre attraktive?

– Caser relatert til cybersikkerhet, «need to have»-produkter. Jeg er litt skeptisk til AI-drevne caser som kaster seg på bølgen. 

Kan du nevne noen startups som du synes ser lovende ut nå og som ikke er i porteføljen din?

– Gelato, Sanity, Sloyd ser bra ut. Porteføljene til Sondo Capital og Skyfall.

Hvordan påvirker det makroøkonomiske klimaet og økende renter din investeringsstrategi og risikoappetitt?

– Den reduserer evnen, men øker appetitten. 

Er du fortsatt i «investeringsmodus», eller har du blitt mer forsiktig med nye investeringer i 2024?

– Jeg er mer forsiktig, men det er av likviditetsårsaker. Jeg har gjort fem nyinvesteringer til nå i 2024, to realisasjoner og 11 oppfølgingsinvesteringer. 

Hvilke kriterier legger du mest vekt på når du vurderer tidligfaseinvesteringer nå? Har disse kriteriene endret seg de siste årene?

– Jeg har ikke endret på noe. Det er fortsatt tro på gründerteamet, innovasjonshøyde, stort potensial for vekst og kapitaleffektivitet som gjelder. 

Hva ser du etter i gründerteamet bak en startup? Har kravene dine til teamet endret seg de siste årene?

– «Guts og grit». Det må være en balanse mellom ambisjoner og ydmykhet for oppgaven. Samtidig ser jeg etter evnen til å rekruttere og samhandle. Dette har heller ikke endret seg. 

Ser du etter spesifikke forretningsmodeller (f.eks. SaaS, abonnement, plattformmodeller) som du mener har større sannsynlighet for å lykkes i dagens marked?

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Ja, de tre. 

Hvordan vurderer du balansen mellom bærekraft (som i lønnsomhet) og vekstpotensial? Har bærekraftsprofil blitt viktigere i din portefølje?

– Ja

Hvordan tror du kapitaltilgangen vil se ut for tidligfaseselskaper de neste 1–2 årene?

– Det blir bedre mot slutten av perioden. Da kommer nok IPO- og oppkjøpsmarkedet tilbake og gir flere exiter. 

Hva er dine råd til gründere som søker kapital nå? Hvilke egenskaper eller strategier bør de fokusere på for å tiltrekke seg investorer i dagens marked?

– Jobb med flere kapital-spor. Lær investorene å kjenne. Sikt høyt, men også realistisk. Ha alltid et fallback-scenario. Vær nøktern med kostnadskalkylene og ikke pådra dere kostnader for tidlig. En krone spart eller tjent er ofte bedre enn en krone hentet fra investor.