Helse
Blæretrykk-startup landet kjempedeal med EU: Valgt ut blant 1093 søkere
InVivo Bionics henter 95 millioner kroner fra finansieringsordningen som regnes som et Europamesterskap i innovasjon.
– Tildelingen fra EU innebærer ikke bare solid finansiell støtte, men er også en fantastisk anerkjennelse av teknologien, markedspotensialet og hele teamet. Vi har stor tro på at tildelingen vil hjelpe oss både i prosessen med å hente inn mer privat kapital og med å rekruttere flere dyktige medarbeidere, en prosess vi allerede er i gang med, sier administrerende direktør og gründer Ingelin Clausen i Oslo-startupen InVivo Bionics i en pressemelding fra Innovasjon Norge.
Ifølge en melding fra EU var det 1093 søkere som konkurrerte i denne runden. InVivo har fått 25 millioner kroner i tilskudd og mulighet for ytterligere 70 millioner kroner i egenkapital fra EU sitt nettverk av investorer.
Akselerator-støtte
Bedriften har fått penger gjennom det som heter EIC Accelerator innenfor Horisont Europa-programmet. Finansieringen skal gå til banebrytende innovasjoner med et stort, internasjonalt vekstpotensial og med betydelig positiv effekt på miljø og samfunn.
InVivoBionics kommersialiserer teknologi for å måle trykk i kroppen. Riktig trykk i kroppens organer er viktig for å opprettholde organets funksjon. Mer enn 900 millioner mennesker på verdensbasis lider av blæreproblemer som inkontinens og forstørret prostata. Måling av blæretrykk er viktig for å kunne stille riktig diagnose og for å kunne velge riktig behandlingsform. Dagens løsninger for måling av blæretrykk har store begrensinger når det gjelder anvendelse på ulike pasientgrupper og kvalitet på målinger.
– Tildelingen viser at norske løsninger innenfor helseteknologi er langt fremme. EIC Accelerator er et Europamesterskap i innovasjon, så dette er veldig imponerende, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli, i meldingen.
Livsviktig løsning
Løsningen til selskapet kan gi helt ny innsikt i blærens funksjon gjennom kontinuerlige målinger av blæretrykk over tid. Med den nye teknologien vil legene kunne forebygge uheldige og til tider livstruende tilstander, og også velge riktig behandling. Ifølge meldingen er det et stort løft for hele urologi-feltet.
– Med tilskuddet fra EIC Accelerator kan vi nå sette virkelig fart på produktutviklingen og arbeidet med å få på plass all dokumentasjon som kreves for å kunne selge løsningen i Europa. Kliniske eksperter over hele verden står i kø for å ta i bruk vårt første produkt, hevder gründer Ingelin Clausen.
Veien til pengene
I mer enn 10 år ledet Ingelin Clausen arbeidet med å tilpasse SINTEFs trykksensorteknologi til å kunne benyttes inne i kroppens organer, blant annet ved å benytte avansert mikro- og nanoteknologi. I 2019 forlot hun SINTEF for å kommersialisere teknologien gjennom InVivo Bionics, som hun selv har grunnlagt. Etter å ha overlevd vanskelige år med pandemi, mye takket være støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet, er selskapet nå i sterk vekst, forteller hun.
Innovasjon Norges team med EU-rådgivere har hjulpet bedriften gjennom søknadsprosessen.
– Intervjuet med EIC-juryen var siste etappe på en krevende prosess. Generalprøven med Innovasjon Norge var svært nyttig i forberedelsene. Det er fantastisk at Innovasjon Norge stablet på beina et kompetent team for å hjelpe oss på veien mot suksess, sier Clausen.