Fra torsdag til søndag i påskeuken ble The Global Hack arrangert, med et håp om å løse flere av corona-utfordringene. Hackathonet samlet over 12.000 deltakere i rett over 500 lag fra 98 land.
– Det har vært en hektisk påske. Men det har vært utrolig morsomt, forteller Hege Tollerud. Hun er engasjert som prosjektleder av Oslo Business Region.
Norsk medvirkning
Hack The Crisis-bevegelsen startet i mars, og det første hackathonet ble arrangert på seks timer 13–15 mars i Estland. Arrangementet ble lagt merke til internasjonalt, og flere land fulgte straks på. I slutten av mars ble den norske utgaven arrangert, med 740 deltakere fortelt på 300 teams, sammen med 130 mentorer. Bare en måned etter det første arrangementet, har det blitt arrangert over 40 «Hack The Crisis»-arrangement verden over.
– Etter det klarte ikke estlenderne som startet det hele å sitte stille lenger, og de tok ledelsen og rigget et globalt arrangement, forteller Tollerud.
Og Oslo fikk ansvaret for kommunikasjon og live-sendinger på facebook.
– Arrangørene i Estland ble veldig imponert over live-showet vi kjørte med Matt Smitt og Yrja Oftedahl. Så de ønsket at vi holdt i det en gang til, forteller Tollerud.
Så fra et studio på DOGA i tillegg til et mindre studio på Teknologihuset, ble det kjørt både åpnings og avsluntningsshow, i tillegg til flere intervjuer og talks.
– Det har ikke vært mye søvn i påska, men det har vært sykt spennende å være med på, forteller Yrja Oftedahl.
Burde vært pålagt
Hun var også vert på det norske hackatonet i mars, og mener slike arrangement er enormt viktig i denne tiden.
– Jeg forstår egentlig ikke hvorfor dette ikke er en del av retningslinjer for de som sitter hjemme nå. Alle burde blitt pålagt å være med, tenk hvor mange supre ideer som finnes der ute, sier hun.
Deltakerne var delt inn i elleve forskjellige spor, hvor ansvaret ble delt mellom flere land. I hver kategori ble de tre beste ideene trukket ut, og en jury valgte ut de tre beste ideene sammenlagt. Topp-premien var 10 000 euro, mens andre og tredje-plass fikk 5000 euro.
Juryleder var varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam, som stilte på live-showet på DOGA.
Tysk vinner
Og søndag kveld ble vinnerne kåret, og helt til topps gikk tyske SunCrafter. De har utviklet et UV-desinfiserings-stasjon som kan kobles opp mot selskapet bærbare solcelle-paneler for å kunne gi desinfeksjon til områder hvor vann og smittevernutstyr er i manko.
– Vi vet at Covid kommer til å treffe i områder uten infrastruktur, vann og elektrisitet. Og der vil dette ha stor betyning, sa juryleder Gunaratnam under utdelingen.
På andreplass kom norske Material Mapper som skal hjelpe norske byggeselskaper å finne få oversikt over resirkulerbart materiell til byggeprosjekter.
Se alle vinnerene og ideene her.
Og det var ikke bare gode ideer som fikk liv under arrangementet. Flere «kjendiser» ble hentet inn for å inspirere og motivere.
– Det var en enorm mobilisering av folk. Mot slutten av helga fikk vi livekonsert med Erykah Badu, som satt i Dallas og fulgte med arrangementet, forteller Tollerud.
Underveis i hackathonet dukket også flere andre kjente personer opp i webinar og Q&A-sessions. Både den verdenskjente sjakkspilleren Gary Kasparov, tidligere Guns’n’Roses-trommeslager Matt Sorum sammen med konen Ace Harper, og direktør for Plattformer og programmer hos Facebook, Kontantinos Papamiltiadis. Og et av de mest sette innslagene var intervjuet med Steve Juvertson, founder av Future Ventures, og styremedlem i både Tesla og SpaceX.
– Blir det flere «hack the crisis» i Oslo?
– Vel. Dette gikk jo kjempebra, og nå begynner vi å få rutiner og strukturer på plass. Jeg ser ingen grunn til at det ikke skal kunne gjøres igjen, men akkurat nå må vi puste litt, og kanskje sove litt, sier Tollerud.