Student

Daniel Svendsen i Effisense: Graver frem gull i søppelbøtta

NTNU-bedriften Effisense var en av de 24 startupsene som fikk tilskudd fra Stud-ENT. CTO og medgründer Daniel Svendsen forsøker nå å balansere startupen med fulltidsjobb som konsulent.

Daniel Svendsen sammen med søppel-senoren
Publisert

Effisense leverer en sensor for overvåkning av søppelkasser. Sensoren måler fyllingsgraden slik at en lettere får oversikt over når søppelet bør tømmes. Selskapet ønsker å unngå overfylte søppelkasser i tillegg til unødvendige tømming. Sensorene skal ha forventet batteritid på opp mot 30 år. Fremover har de store planer om å utvide produkttilbudet. De ønsker for eksempel å lage en algoritme som kan predikere framtidig fyllingsgrad på bøtter.

Mye prøving og feiling

Pengene fra Stud-ENT kommer godt med til utvikling av produktet når de må gjennom mye prøving og feiling.

– Sensorene risikerer å bli ødelagt av for eksempel varme griller eller fukt. I tillegg er det noen som blir nysgjerrige og pirker på sensoren, sier Svendsen.

Han forteller også at utvikling av hardware er hardt og tidkrevende. Samtidig er det vanskelig å finne tid når man arbeider fulltid i en annen stilling.

– Hardware is hard, og skal man bli best må man kunne løpe raskest.

Derfor skal de ansatte ta en vurdering på om de skal fortsette å jobbe fulltid i andre stillinger fremover. I juni vant de Student Challenge som ble arrangert av Sintef og StartupLab under SensorDecade konferansen. Premien inneholder blant annet et år med kontorer på StartupLab fra august.

Allerede en betalende kunde

Selskapet fikk låne 20 søppelbøtter av Trondheim kommune til testing, dette ledet til deres første betalende kunde.

– Trondheim bydrift, en underavdeling i Trondheim kommune, er vår første betalende kunde. Vi solgte vi det inn som noe vi ville teste med dem. Siden det fungerte godt ville de fortsette samarbeidet.

Takknemlig for gode støtteordninger.

Shifter har i flere artikler påpekt manglende effektmåling av de mange millionene som i seks omganger har gått i lomma på studentprosjekter.

– Hvis vi ikke lykkes med hadde vi hvertfall ikke lykkes uten, sier Svendsen.

Han ser på pengene som avgjørende for å komme videre med utviklingen.

Mesteparten av pengene fra Stud-ENT har gått til NTNU-studenter. Svendsen trekker frem innovasjonsdrevne organisasjoner som Spark og Start NTNU i tillegg til Entreprenørskolen som mulige årsaker til dette.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*