statlig kapital
Deler ut 22,7 millioner til studenter. Se hele lista!
Proptech og søppeltech vant frem under Innovasjon Norges studentdebut.
11 av 24 studentbedrifter som fikk STUD-ENT-støtte holder til i Trondheim. Her fra en fadderuke ved NTNU.
Illustrasjonsfoto: Ole Martin Wold / NTB
Forskningsrådet måtte til slutt gi slipp på støtteordningen til studentbedrifter og følge Nærings- og fiskeridepartementets råd om å flytte den til Innovasjon Norge i stedet.
STUD-ENT retter seg fremdeles mot nyutdannede studenter som skal etablere egen bedrift basert på kunnskap tilegnet gjennom studier. Den primære målgruppen er bedrifter som er inntil tre år gamle, og gründerne må videre eie minst 80 prosent.
I år fikk 24 bedrifter dele potten på totalt 22,7 millioner kroner. De kommer fra Kristiansand i sør til Bodø i nord, og igjen var det flest NTNU-studentene å spotte, deriblant Favn Software. It-konsulentselskapet skriver på egne nettsider at de "kombinerer erfarne utviklere med de dyktigste studentene i Trondheimsregionen".
NTNU-selskapet fikk én million kroner i støtte. Det gjorde også Oslo-baserte Vriml. Proptech-selskapet jobber via egne algoritmer, med å fremme ombruk i byggebransjen.
Effisense fikk 900.000 kroner. Oslo-bedriften, riktig nok med tidligere NTNU-studenter bak, har utviklet en sensor som overvåker fyllingsgraden i søppelbøtter og containere.
De samarbeider i dag med Trondheim kommune for å effektivisere søppeltømmingen.
Se oversikt over alle 24 selskapene i bunn av saken!
– Ble ikke prioritert
Shifter har i flere artikler påpekt manglende effektmåling av de mange millionene som i seks omganger har gått i lomma på studentprosjekter.
Forskningsrådets administrerende direktør, Mari Sundli Tveit, uttalte overfor Shifter i fjor at de planla å gjennomføre en evaluering av støtteordningen enten sent i 2021 eller tidlig i 2022.
I mai uttalte Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør for næringsutvikling og nyskaping i Forskningsrådet, følgende om dette:
– Evalueringen ble ikke prioritert da STUD-ENT ble flyttet til Innovasjon Norge.
Sistnevnte har foreløpig ingen kommentar til spørsmålet om evaluering.
Fahlvik sier Forskningsrådets rolle nå er knyttet til mer "fagtunge" prosjekter.
– Vi jobber tett med fagmiljøene, institusjonene og TTOer for at forskningsfunn og -ideer kan finansieres i tidligfaseverifisering og for risikoreduksjon, sier hun.