Medgründerne Fredrik Gulowsen og Kristina Tuhus i Nyby har opplevd sterk vekst gjennom koronatiden.

De første investorene tjente 183-gangeren på Kolonial: Fredrik og Kristina brukte storgevinsten på et nytt gründereventyr

Fredrik Gulowsen og Kristina Tuhus var henholdsvis medgründer og engleinvestor i Kolonial.no. Dette er historien om hvordan den elleville verdiøkningen i dagligvarestartupen ga dem en flying start i Nyby.

Publisert Sist oppdatert

Fredrik Gulowsen og Karl Munthe-Kaas hadde vært gründere sammen i Evacuaid, et selskap som utviklet sikkerhetsarmbånd for kritiske situasjoner i offshore-industrien. Gulowsen beskriver tiden som en slags MBA-utdanning innenfor entreprenørskap, der de kunne prøve og feile, og det viste seg til slutt at det ble mest å feile. Det at Evacuaid gikk dårlig og til slutt måtte slås konkurs, må ha vært selve definisjonen på «hell i uhell», sett i ettertid.

Fra 0 til 7,5 milliarder

Nedturen gjorde at Fredrik Gulowsen og Karl Munthe-Kaas, sammen med Jon Kåre Stene og Vegard Aakre Vik, fikk gründerhodene sine over på andre ting, ikke minst det som skulle bli veksteventyret Kolonial.no, nå snart internasjonalt satsende Oda. De hadde syslet med ideen siden 2011, men først i 2013 ble det alvor. I forrige uke kulminerte det med en av de største startupinvesteringene i Norge noensinne, der en rekke av de tidligste investorene kunne innkassere en kjempegevinst.

De som var så heldige å være med i den aller første millionrunden til Kolonial.no, har fått igjen 183-gangeren når selskapet nå er verdt 7,5 milliarder kroner. Med andre ord: Hadde du investert 100.000 kroner i 2014, ville du sittet igjen med 18,3 millioner dersom du solgte deg ut da Prosus og Softbank nå kjøpte aksjer i tillegg til å gå inn i emisjonen.

Voksende avlegger

Den bratte verdiveksten til Kolonial har kastet bra av seg i gründer-Norge lenge før de to internasjonale investeringsgigantene kom inn.

Både økonomisjef Vegard Aakre Vik og administrerende direktør Karl-Munthe Kaas er aktive engleinvestorer i flere oppstartsselskaper med pengene de har tjent underveis. Det fremadstormende investeringsselskapet Skyfall Ventures, som Jon Kåre Stene og Fredrik Gulowsen har startet sammen med Sprint Consulting, har fått en pangstart takket være gevinstene i Kolonial.

Det ikke fullt så mange vet, er at Kolonial-gevinsten også har skapt grunnlaget for en annen svært lovende startup: helseplattformen Nyby.

Etter at Karl Munthe-Kaas hadde sluttet i Evacuade for å gå «all in» i Kolonial-prosjektet, hadde Gulowsen riktignok forsøkt å holde liv i gamlestartupen i en periode.

– Vi hadde jo faktisk akkurat fått funding, og forsøkte også å selge det en stund uten å lykkes. Enten måtte vi bli del av noe større eller selv bli et mye større selskap. Vi valgte altså å slå det konkurs, forteller han.

Nyby ble så stiftet i slutten av 2015.

– Jeg jobbet da først litt også som konsulent i andre startups, men da det begynte å bli fart, sa jeg opp alle andre forpliktelser og gikk fullstendig «all in» i Nyby.

Gründergjengen i Kolonial.no. I sikksakk-rekkefølge fra foran til venstre: Mats André Kristiansen, Jon Kåre Steene, Karl Munthe-Kaas, Ida Johnsen, Mats Barlo, Vegard Vik, Tommy Gudmundsen, Andreas Skaranger, Christian Mikalsen og Jon Lønne.

Startup-gevinst ble til ny startup

Mens Gulowsen var en av medgründerne i Kolonial.no den første tiden, og tjente seg opp aksjer der i stedet for lønn, var hans Nyby-medgründer Kristina Tuhus en av de første investorene i dagligvareselskapet. Tuhus gikk inn med til sammen noen hundretusener i 2014. Underveis har de to solgt seg ned dryppvis ved de store emisjonsrundene, både da Rasmussengruppen investerte og da Kinnevik kom inn.

Slik har Gulowsen og Tuhus hatt penger til å bygge opp Nyby, uten å hente de store rundene med ekstern kapital før nå.

– Jeg og Kristina møttes på den første generalforsamlingen i Kolonial. Hun var investor og jeg var med som tidligfasegründer. Jeg var aktiv i idé- og konseptutviklingen fra 2011 og utover, selv om jeg aldri jobbet heltid i Kolonial, sier Gulowsen, og er nøye med å presisere:

– Som alle gründere vet, er det jo ikke ideen som er hovedgreia, men gjennomføringen. Den har vært helt fantastisk og har gjort at Kolonial er der de er i dag.

Dette så hun i Kolonial

For Kristina Tuhus gikk veien inn som investor i Kolonial gjennom konsulentselskapet McKinsey, der hun hadde jobbet sammen Karl Munthe-Kaas og Vegard Aakre Vik. Hun og de to gründerne hadde god kjemi, og hun visste hva de de sto for. Derfor var Tuhus ikke særlig vond å be da Munthe-Kaas og Vik spurte om hun ville gå inn med kapital i en av de aller første rundene for syv år siden.

– Jeg kjente dem godt, og når smarte folk som dem hadde troen, hadde jeg også troen. Jeg visste de turte å ta risiko, men at det alltid var en kalkulert risiko. De hadde gjort hjemmeleksa si og vel så det, da de hadde sjekket om det var liv laga, sier Tuhus.

Hun oppfattet at Kolonial-teamet hadde den rette kombinasjonen av visjonære ideutviklere, gode techhoder og dyktige selskapsbyggere, og ikke minst utfordret de hverandre på en sunn måte.

Hun hadde også selv jobbet med å analysere dagligvarebransjen, den gangen hun var i McKinsey, og hadde sett trendene som skjøt fart i online-handelen i en del land i Europa. Alt lå til rette for at det kom til å bli mer fart på dette enn forrige gang det ble satset tungt på matvarehandel på nett her til lands, en erfaring som var smertefull for blant andre nåværende Kolonial-samarbeidspartner Rema på slutten av 90-tallet.

– Kunne du den gangen i 2014 forestille deg det som nå skjer med Kolonial?

– Jeg visste at gründerteamet var solid og hadde et godt utgangspunkt, men hadde aldri forestilt meg at det det skulle bli så stort så fort.

Kobleren Kolonial-Karl

– Det var Karl som snakket meg inn i oppstartsverdenen. Avkastningen har gjort det mulig for oss å putte penger inn i å starte et nytt selskap. Det har vært fantastisk bra, fastslår Tuhus.

Da hun bestemte seg for å gå sammen med Fredrik Gulowsen om å bygge Nyby, var det også den samme Munthe-Kaas som ga Gulowsen de beste skussmål.

– Jeg var ikke tvil om å være med på dette. Jeg hadde tidligere jobbet i hjemmetjenesten ved siden av studiene, så dette traff meg både i hjerne og hjerte. Jeg hadde sett presset som var på omsorgsmodellen, og vurderte det som en stor industri som måtte endre seg. Prosjektet ga både mening og var skalerbart.

Nyby-plattformen hjelper helse- og omsorgssektoren med å frigjøre helseansatte sin tid og samtidig få flere hender til de mest sårbare. Den lar helsepersonell formidle oppdrag til frivillige, som er kvalifisert gjennom organisasjoner, arbeidstreningsprogram på NAV, introprogram, praksisplasser og lignende. Vanlige oppdrag er praktisk hjelp, følging til lege, trimtur og generell sosialisering.

Pangstart

Under koronapandemien har Nyby opplevd sterk vekst, både i å avlaste helsepersonell og bidra til å bekjempe ensomhet. Men også i mer normale tider surfer selskapet på en av vår tids største megatrender, den aldrende befolkningen i Europa, med dertil økt behov for omsorg.

Gründerne opplevde tidlig stor interesse. De hadde flere forhåndsbetalende kunder som ville være med å utvikle tjenesten, ja selv før de hadde kodet en eneste kodelinje. Det var få reelle konkurrenter på området, og Tuhus og Gulowsen så den samme situasjonen i land etter land i den vestlige verden.

– Vi startet med forhåndsbetalende utviklingskontrakter, men nå selger vi lisenser til kommuner og organisasjoner - lisenskost varierer ut fra kommunens størrelse. I Norge og Sverige selger vi primært gjennom partnere som Atea, slik at ting går smidig i forhold til offentlig anskaffelse. Det er også en rekke andre mulige forretningsmodeller på trappene.

Nyby har nå over 50 kommuner på kundelisten, både i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Nyby-teamet har vokst seg større og større.

Kolonial-englene

Ikke bare har Nyby-gründerne hentet egne penger og mye læring fra Kolonial, men både CEO Karl Munthe-Kaas og COO Jon Kåre Stene har kommet inn med kapital. I tillegg er kjente tech-profiler som Johan Brand, Jamie Brooker, Sindre Østgård, Harald Strømme, Frode Eilertsen og Silvija Seres med som engleinvestorer.

Etter noen år med egne investeringer og bidrag fra engleinvestorer på til sammen 25 millioner kroner, skal Nyby nå hente sin første større runde med primært ekstern kapital.

De har fått en god start, med 15 millioner kroner fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Pengene skal matches med kapital fra private investorer. Selv om de også har flere kunder i utlandet, vil Nyby først og fremst se etter investorer her i landet i denne omgang. Først i en enda større runde senere vil det være aktuelt å hente fra utlandet, slik Kolonial har gjort.

– Vi har fått veldig god traction både i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland. Men det er en læringsprosess å gå inn i noe som er så komplekst som offentlig sektor, og først nå er vi klare til å skalere, sier Gulowsen.

Pengene skal gå til å bygge et vekst-team. For selv om selskapet har landet mange kunder, har de til nå ikke hatt egne dedikerte selgere. De nærmeste månedene skal teamet derfor vokse fra rundt 15 til rundt 25 ansatte.

Teknologi som suksessfaktor

Tuhus og Gulowsen er optimistiske, og peker på at noen bransjer er så store her hjemme, at det går an å bli enorm bare ved å være størst i Norge. Dagligvare og helse er to slike områder. Mens Kolonial er i den første sektoren, er Nyby i den siste.

Gulowsen mener at noe av suksessen til Kolonial har ligget i at de har bygget en egen plattform for lager og logistikk, i stedet for å bruke hyllevare der ute.

– Slik har de hele tiden kunnet løse problemer som har oppstått og slik forbedret logistikken. Nå har de en plattform i verdensklasse.

Også her har Nyby latt seg inspirere, ved å bygge opp sin egen plattform. Dessuten har de lært å tenke stort og ambisiøst nok.

– En feil mange gjør er å lage casene for trange. Men dersom man ikke sikter høyt nok, får man heller ikke de mest ambisiøse kundene eller investorene, påpeker Gulowsen.

– Det handler jo ikke om å gå internasjonalt med en gang, men sette retningen – ikke låse seg inn og tenke for smått, sier Tuhus.

– Hvor stort skal Nyby bli?

– Den aldrende befolkningen som vi nå ser vil komme i alle vestlige land, vil gi et press på helseansatte i helt andre dimensjoner enn det vi har i dag. Vi vet at det vil bli avgjørende å mobilisere samfunnets samlede omsorgsressurser. Gjennom unike utviklingspartnerskap har vi skapt verdens første plattform for nettopp ressurssamarbeid, og denne kategorien skal vi lede an i de neste 10 årene i Europa, avslutter Gulowsen.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer