Den norske gründer-fabrikken tar feberen på alle på kontoret
Slik sørger Antler for å holde de ansatte friske når coronaviruset rammer byen.
Den norske startup-generatoren har innført strenge tiltak etter at covid-19-viruset spredte seg til Singapore, der selskapet har sitt hovedkontor. Alle ansatte og gründere må gjennom en temperatursjekk før de slipper inn på kontoret. Når man er klarert, får man et klistremerke på brystet som viser at man er ok. Litt utpå dagen må man gjennom en ny sjekk.
– Har noen feber, blir de bedt om å oppsøke lege, og deretter bli hjemme til det er klarert at de ikke har viruset, sier CEO Magnus Grimeland på telefon fra Singapore-kontor.
WhatsApp-tiltak
Regjeringen i landet har gitt klare retningslinjer for hvordan innbyggerne i bystaten skal forholde seg til virusutbruddet. Temperaturmålinger ved at man går inn i bygninger er bare et av tiltakene. Singapore har stoppet flyvninger fra Kina inntil videre, og det er opprettet en egen WhatsApp-gruppe der innbyggerne får detaljert informasjon om mulig smittefare. Myndighetene sender løpende ut detaljer om alle nye tilfeller av viruset, og hvor den smittede har vært. Slik kan man finne ut om man har vært på samme sted, og om man bør gå i karantene.
– Myndighetene har gjort mye riktig, og det er langt færre tilfeller nå enn for noen uker siden. Det er veldig imponerende, mener Magnus Grimeland.
Han viser til at det søndag var ingen nye smittede, mandag var det bare et nytt tilfelle.
Utsetter Kina-satsing
Det er rundt 100 gründere med i Antler-programmet i Singapore, i tillegg er det rundt 30 ansatte og flere porteføljeselskaper som sitter i lokalene. Selv om ingen av de rundt 150 menneskene på kontoret er smittet så langt, har viruset bremset Antler på andre områder.
Denne uken skulle deler av teamet ha vært på plass i Beijing for å rigge opp et nytt kontor der. Denne etableringen er nå satt på vent, og i stedet gjøres noen av forberedelsene fra Singapore.
Grimeland viser til at situasjonen vil føre til mindre reising og lavere aktivitet i næringslivet på kort sikt. Dette vil ha en påvirkning på veksten i den nærmeste tiden, særlig med konsekvenser for verdiutviklingen på børsene. Selskaper som allerede er på randen, kan komme til å slite. Grimeland tror imidlertid ikke viruset vil ha den samme effekten på venturefinansierte selskaper.
– Det vil kanskje gi en noe saktere utvikling i en periode. Men jeg er overbevist om at verden vil få kontroll på dette.
Teknologi-konsekvenser
Grimeland mener virusspredningen illustrerer hvor viktig ny teknologien og innovasjon er for å løse store samfunnsutfordringer. Han peker på hvordan legemiddelselskapet Moderna på rekordtid har utviklet en vaksine som nå skal testes på mennesker. Utviklingen har skjedd ved hjelp av moderne plattformteknologi, som gjør at man kan utvikle vaksiner i et tempo man tidligere bare kunne drømme om.
– Uten innovasjon ville man ikke fått til dette, påpeker Grimeland.
I et «worst case»-scenario der sykdommen utvikler seg til en global pandemi, vil det kunne føre til en resesjon i verdensøkonomien. Grimeland understreker at finansielle verdier er underordnet, og at det aller viktigste nå er å redusere den menneskelige krisen, at færre blir syke. Han viser likevel til at økonomiske kriser ikke trenger å være negativt for entreprenørskap verden over, snarere tvert i mot.
– Finanskrisen førte til at noen av de dyktigste menneskene mistet jobben på Wall Street. I stedet for å flytte penger fra a til b, startet de å innovere og løse noen av verdens største problemer. Når store selskaper sliter, er det ofte de sterkeste som velger å starte for seg selv å bli entreprenører. Dette kan skje nå også.
Tror Norge er foreberedt
– Slik du kjenner Norge, tror du vi kan klare å bremse det på samme som Singapore hvis viruset kommer hit?
- Det fine i Norge er at det er lett å få tak i hver eneste nordmann gjennom ulike typer kommunikasjon, så man kan sende ut informasjon. Og jeg tror vi er veldig smarte når det kommer til slike ting.
– Men det er kanskje vanskeligere å begrense bevegelsene våre?
– Jeg tror ikke karantene og nedstengning av byer er løsningen. Alle må ta et personlig ansvar hvis man tror man har blitt smittet. Forøvrig gjelder de samme type tiltakende som ved influensa. Vaske hendene og ikke hoste på andre mennesker, og kanskje også bruke maske. Og har du feber, bør du uansett ikke være på kontoret.