Rekruttering

Den ukjente nordmannen var med å ta Silicon Valley-giganten fra 50 til 9000 ansatte: Nå mener han Norge er et bedre sted å bygge startup

Thomas Wilsher mener USA har mistet sitt konkurransefortrinn, og dro hjem til Oslo og Aims etter over 20 år i de store drømmenes dal.

Gründer Ivar Sagemo i Aims har ansatt Thomas Wilsher som ny teknologisjef.
Publisert

Aims skulle egentlig bare hente 25 millioner kroner, men melder nå at de endte opp med 42 millioner kroner. Det er imidlertid ikke eneste gode nyhet denne våren fra selskapet som tar sikte på å revolusjonere overvåkningen av kritisk viktige IT-systemer ved hjelp av kunstig intelligens.

Nylig hentet gründer Ivar Sagemo inn en av nordmennene med lengst erfaring fra å bygge suksess-startups i Silicon Valley. Den nye teknologisjefen Thomas Wilsher har hatt sentrale roller i kjente selskaper som Oracle og Twilio. Sistnevnte selskap integrerer teletjenester i software, og var bare 50 ansatte da Wilsher startet for ti år siden. Det hadde passert 9000 ansatte da nordmannen sluttet for å begynne i Aims.

Liker «crazy ambitions»

Wilsher selv startet med å bygge opp Twilio Messaging fra et nisjeprodukt med én ingenør til firmaets hovedprodukt. De siste par årene har han ledet utviklingen innenfor «internet of things» på selskapets Berlin-kontor.

– Jeg har alltid likt oppstartsbedrifter med «crazy ambitions». Så Aims hørtes fristende ut, sier Silicon Valley-veteranen.

Wilsher har dessuten jobbet med «software as a service» lenge før noen i det hele tatt hadde begynt å tenke på at de skulle kalle det «software as a service». En av tingene han har lært derfra er at trygg drift og minst mulig nedetid er helt avgjørende for å lykkes.

– Du kan ha så mange funksjoner du vil, men hvis det ikke er oppe og går, hjelper det ikke. I Twillio var vi aldri nede. Vi var helt «obsessed» av å ha det oppe, og hadde som mål å være bedre enn teleoperatørene, sier Wilsher.

Noe som leder ham videre til den kanskje viktigste grunnen til å gå inn i akkurat Aims.

– Hele ideen med å bruke kunstig intelligens for å overvåke IT-systemer er veldig spennende. Det er tydelig for meg at dette er måten å gjøre det på når systemene blir store og komplekse.

Ferdig med Silicon Valley

Det var ikke gitt at nordmannen skulle ende opp i USA. Men da han studerte informatikk i Boulder i Colorado ble det tydeligere og tydeligere for ham:

– Silicon Valley var stedet å være når man skulle jobbe med spennende software den gangen.

Nå er han ikke lenger så sikker på det.

– Allerede før pandemien bestemte jeg meg for at jeg var ferdig i Silicon Valley. Det var skyhøye lønninger og vanskelig å finne folk, så jeg ville være med å bygge opp team utenfor USA. Først i Estland, så Storbritannia og Tyskland.

Trylleformel kopiert

Mens det nesten var en kunst å få tak i bra folk i Palo Alto, var det i Berlin mulig å ansette ni dyktige utviklere i løpet av en uke, til greie lønninger. Under pandemien ble også remote-work allemannseie, og gjorde det lettere å jobbe på tvers av geografiene de gangene det trengtes.

– Den tidligere trylleformelen til Silicon Valley, lett tilgang til risikokapital, begynte å komme andre steder. Og det siste året har man sett amerikanske fond gjøre rekordinvesteringer i Europa, sier Wilsher, og viser til hvordan det før var så godt som umulig å få investeringer dersom du ikke hadde opprettet et eget USA-kontor for selskapet ditt.

Amerikas problem

Wilsher forteller at det også er familiære grunner til at han nå ønsker seg hjem. Kona er norsk, men barna var «young americans».

– Det var nå eller aldri, og det gikk på overtid. USA har vært et fantastisk land, men det er tragisk det som skjer nå. Jeg mistet motet under korona-pandemien. Selv da klarte ikke amerikanerne å holde sammen. Det som burde vært noe samlende, ble i stedet enda mer splittende.

Det er dessuten godt å være tilbake i Oslo. Han mener at selve byen ikke står noe tilbake for San Fransisco, og i tillegg har både sjø og skog.

Som teknologisjef i Aims har mye av tiden gått til rekruttering av nyansatte så langt.

– Snart skal jeg gå dypere i teknologien, og vi skal jobbe med å få dette til å skalere. Det vi skal gjøre er ganske banebrytende og litt cowboy, men det er riktig timing.

Deler av teamet i AIMS utenfor kontorene i Forskningsparken tidligere i år. Fra venstre: Alessandra Cagnazzo, Tigran Martirosyan, Morten Ullnæss, Ivar Sagemo, Marius Storsten og Raman Dubey.

Derfor lykkes Aims nå

Gründer Ivar Sagemo er fornøyd med å få både fundingen og veteranen på plass. I artikkelen tidligere i år fortalte han hvordan selskapet har ventet i ti år på det endelige gjennombruddet. Hele tiden var markedet for umodent til denne type løsninger. Det har vært en kamp for å få inn kapital til selskapet, for å fortsette satsingen.

– Det har aldri vært lett å funde dette selskapet, og det er blitt mange drypprunder for å holde det gående. Norske investorer har ikke hatt kompetanse innenfor vårt område, og vi tvilte lenge om det var mulig å hente det fra Norge. Nå har vi fått mye mer enn forventet, og det er kjempebra.

De største investorene i den siste runden er Torkap og Krogsrud Invest.

– Utfordringen har vært at vi har vært altfor tidlig ute, men nå har markedet modnet vanvittig, og vi kan bevise i virkeligheten det vi har sagt vi skulle få til. Alle vi snakker med, har et forhold til et IT-system som må fungere. Enten det er nettbanken eller noe på jobb.

Thomas Wilsher på sin side tror selskaper som Aims som løser bedrifters behov, klarer seg bedre enn ganske mange andre gjennom «fundingkrisen».

– Det var kjedelig en stund, men nå er enterprise hot igjen, de betaler stødig for seg, og budsjettene vokser fremdeles.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*