Rekruttering

Stjerneutvikleren rømte fra stresset i Silicon Valley: I dette regnearket fant han 32 grunner til å velge Oslo

Jimmy Byrum hadde jobbet i noen av verdens heteste tech-selskaper, da han bestemte seg for å ta med familien til Europa for å finne ut hvor det var best å bygge og bo.

Jimmy Byrum, Erin Gallup og datteren Olive brøt opp fra livet i Silicon Valley, der de tok jobb for henholdsvis Vipps og Making Waves .
Publisert Sist oppdatert

Både han og kona Eirin Gallup hadde gode jobber i Silicon Valley. Jimmy Byrum var leder for utviklerne i det fremgangsrike teknologiselskapet CreativeLive, Gallup var designsjef i e-commerce-bedriften Joyus . Men til tross for to solide inntekter var de ikke i nærheten av å kunne kjøpe seg et eget sted å bo i det brennhete boligmarkedet i The Bay Area. Med et lite barn var de forvist til leiemarkedet. Samtidig levde de under et kontinuerlig stress for hvordan det skulle gå om de mistet jobben, uten å ha et sikkerhetsnett som kunne fange dem opp.

– Dette ble bare for dumt. Det var da vi bestemte oss, «la oss dra».

Utvikleren som nå går fra Vipps til Variable, forteller om opptakten til hvordan han og familien endte i Oslo etter flere år i San Francisco.

Flaks da bobla sprakk

Det er en av Silicon Valleys mest erfarne tech-profiler som starter som teknologisjef i klima-oppstarten til seriegründeren Adam Scheuring, som hjelper selskaper med å kartlegge klimautslippene sine og treffe tiltak som reduserer fotavtrykket.

Byrum fikk sin første tech-jobb noen måneder før dotcom-bobla sprakk i 2001. I forkant hadde de nye teknologiselskapene i Silicon Valley ansatt det som kunne krype og gå. Selv hadde han ikke noen datautdannelse, og tok det han kunne få.

– Jobbintervjuene var litt sånn «har du sett en datamaskin, så er jobben din». Det var en merkelig tid, konstaterer han.

Ved siden av studiene hadde Byrum lekt seg med å lage nettsider om sine favorittband, og var i stor grad selvlært. Det var heller ikke en ulempe å være ufaglært og nederst på lønnsstigen da det smalt, i motsetning til kostbare utviklere med doktorgrad.

– Jeg var veldig heldig, at jeg var så «billig» gjorde at jeg aldri mistet jobben min da bobla sprakk. Min avdeling gikk fra åtte personer til bare meg. Så jeg lærte meg å gjøre alt i de fire årene som fulgte.

Mens gode venner gikk arbeidsledige i lang tid, kunne han jobbe og lære nye ferdigheter innenfor programmering. Det førte ham frem til en jobb i Yahoo, som fortsatt var i sin storhetstid den gangen – deretter en pen rekke med suksess-startups.

Regnearkets dom

Da han for fire år siden likevel bestemte seg for å forlate Silicon Valley for godt, handlet det om livet både på og utenfor jobb – både kostnader og stress – de følte seg ferdig med Amerika. Den lille familien bestemte seg for å reise rundt i Europa i et halvt år. De bodde en måned i seks forskjellige byer rundt i Europa.

Målet var at reisen skulle gi et beslutningsgrunnlag for hvor de skulle flytte. For hvert nytt sted intervjuet de innbyggere og vurderte 44 ulike faktorer knyttet til byen – som for eksempel mat, transport, levekostnader og familievennlighet. Alt ble nøye ført inn i et regneark, og gitt røde, grønne og gule fargekoder.

– Jeg lagde en liten algoritme som kunne gi hver by en total-score. Oslo endte opp på topp, forteller Byrum.

Den norske hovedstaden knivet med Stockholm, men vant på at det var en veldig familievennlig by, og at det var superenkelt å komme seg rundt. I San Francisco eide de ingen egen bil, og satt pris på å bruke beina når de skulle komme seg rundt. De korte avstandene i Oslo var perfekt i så måte. Lekker vannkvalitet, fine parker, rene gater og ikke altfor høy partyfaktor telte også positivt for en barnefamilie. Riktignok litt negativt at mye av maten er pakket inn i plast.

(Se hele regnearket med de ulike faktorene og total-ratingen her).

Utvikler Jimmy Byrum ga Oslo karakteren "Good" for offentlig transport og "UX Design of the City".

Det norske fortrinnet

Oslo føltes dessuten som «fremtiden» - ting fungerte.

– Vi flyttet jo fra San Francisco, som man jo skulle tro føltes som «fremtiden». Kanskje er det slik når du er på jobb, der du lager nye, virkelig kule ting. Men i dagliglivet føles det egentlig mer som om ting er i ferd med å falle sammen rundt deg.

Det sosiale sikkerhetsnettet er i stor grad bundet opp til at du har en jobb. Hvis du mister jobben, mister du helseforsikringen. Den personlige risikoen ved å gå inn i et skjelvent oppstartsselskap er derfor høy, hvis du ikke har mye oppstarte midler å tære på.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*

– Noen vil jo hevde at nettopp presset du har i Silicon Valley, gjør at man MÅ lykkes. Kan velferdsnettet og at det alltid vil gå sånn noenlunde bra her i Norge hvis du går på trynet, gjøre deg lat?

– Nei, jeg vil si at jeg er mer motivert. Her kan jeg ta risikoen, og satse alt, uten at jeg trenger å stresse og bekymre meg over alt det andre. Det viktigste er kanskje at jeg vet at samfunnet tar vare på datteren min. Jeg trenger ikke å tjene idiotisk mye penger for å leve et normalt liv. Det gjør meg ikke lat, det bare gjør meg enda mer engasjert og villig til å bruke tid på noe jeg mener er viktig.

Kompensasjonen for å jobbe i en startup er dessuten ikke så verst her i Norge, når man tenker på levekostnadene, ifølge Byrum.

Skulle det gå galt, kan han dessuten bare få seg en annen jobb.

– Det er jo det fine med å være utvikler, sier Byrum.

Familien Byrum og Gallups første 17. mai i Oslo.

Klimadrevet par

Etter noen år i Norge har de begge skiftet jobb. Erin Gallup er nå designsjef i Hub Ocean, og har startet klimaprosjektet The Hive Initiative. For Jimmy Byrums del begynte veien fra Vipps til Variable med at han hadde holdt et innlegg på Y Oslo om nettopp det å velge Oslo som arbeidssted. Siden han ikke kunne all verdens om det norske oppstartsmiljøet den gangen, ba han om tilbakemeldinger fra tilhørerne. En av de han ble satt i kontakt med var Kjetil Holmefjord, som hadde investert i Variable gjennom StartupLabs siste fond.

I samtalen som fulgte kom de to inn på at de begge hadde en stor interesse for klima og hvordan oppstartsselskaper kunne bidra til å løse miljøutfordringer. Den amerikanske utvikleren hadde allerede opplevd interesse fra et par gründerselskaper, og bestemte seg for å ta en grundigere kikk på alternativene der ute. Han ba Holmefjord holde utkikk dersom han visste om noen gode klimafokuserte startups. Holmefjord hadde imidlertid allerede et kort på hånd, og introduserte ham for gründerne Adam Scheuring og Oscar Haavardsholm i Variable.

Byrum likte spesielt den vitenskapelige tilnærmingsmetoden, der målet ikke bare var å tjene penger, men å hjelpe kundene å faktisk redusere utslippene gjennom å gjøre tiltak i verdikjeden.

– I motsetning til å kjøpe klimakvoter, det var en stor grunn til at jeg syntes Variable var så bra. Vi hadde flere samtaler, men de trengte egentlig ikke bruke tid på å overtale meg. For med en gang jeg hørte hva de gjorde, så elsket jeg det. Her kunne jeg virkelig bidra med verdi, og Adam og Oscar brant for faget.

Følelsene var gjensidige da Adam Scheuring i Variable fant sin nye teknologisjef Jimmy Byrum.

Silicon Valley-ambisjoner

Jimmy Byrum får status som medgründer sammen med Adam Scheuring og Oscar Haavardsholm, selv om han nå blir hentet inn som teknologisjef en stund etter at selskapet ble formelt startet opp.

– Jimmy er akkurat den kompetansen vi trenger når vi forbereder oss til vår hypervekst-fase. Han er dypt engasjert i produktet vi lager, superambisiøs og beveger seg raskt fremover. Han har en tydelig, men vennlig lederstil. Norske verdier, Silicon Valley-ambisjoner, fastslår Scheuring.

PS: Les også om Adam Scheuring og hans suksess som engleinvestor, der han har gått inn grytidlig og treffer likevel gang på gang