selskapsbygging

Derfor trer gründerne ut av sjefsstolen nå

De mange historiene om gründere som nylig har gitt seg som daglig leder i eget selskap, ligner hverandre. 

Publisert Sist oppdatert

På tampen av 2022 gikk Magnus Wanberg av som toppsjef i Remarkable, og nyheten slo ned som en liten bombe i det norske startup-miljøet. 

Shifter har i etterkant omtalt en lang rekke lignende rollebytter i kjente oppstartsselskaper, også på denne siden av året. For eksempel i Intelecy. 

Gründer Bertil Helseth ga nylig fra seg rollen som daglig leder gjennom syv år, for å bli teknologisjef i stedet. 

– Jeg er jo gründer og har vært ekstremt aktiv rundt hva vi lager og hvorfor vi gjør det. Min pasjon ligger i det innovative, i produktet og teknologien, sier Helseth til Shifter nå. 

Det hadde lenge vært en del av planen å finne en arvtaker, og nå var timingen riktig. 

Selskapet som har ambisjon om å gjøre kunstig intelligens til et verktøy for alle på fabrikken, hentet i fjor sommer omkring 38 millioner kroner fra blant annet industrikjempen Yara og GC Rieber. Selskapet ble da priset til 193 millioner kroner. 

– Stillingen begynte å involvere mer og mer ting som ikke var produktutvikling. Vi ansatte også ganske mange, og vi visste også at vi kom til å ansette enda flere fremover.

Helseth fortsetter: 

– Nå gjør vi det bra, har god vekst og det var det et godt tidspunkt. Det handler om å spisse teamet, og fokusere på å bruke tiden min riktig og på det jeg kan best.

Bertil Helseth, gründer i Intelecy, er nå teknologisjef i selskapet.

For etter hvert som selskapet vokste, tok det gründeren lenger og lenger vekk fra hans største styrke, nemlig den innovative teknologiutviklingen, forteller han. 

– Hadde jeg fortsatt nå, hadde jeg spredt meg for tynt. Hvis man prøver å være overalt for alle i hele selskapet, ender man opp med å gjøre ting man ikke nødvendigvis kan så godt som andre. Konsekvensen er at det går saktere og at man ikke gjør gode valg, sier han. 

– Det handler om hva som tjener selskapet best. Du må prøve å se det litt utenfra.

Stillingen som teknologisjef var dessuten reservert. 

– Vi har hatt personer i selskapet som kunne vært gode CTO’er, men det har vært et bevisst valg at den stillingen ikke har vært besatt i selskapet fra dag én, sier Helseth. 

Disse gründerne har også gitt seg som daglig leder i år

Rollebyttet i Intelecy føyer seg som nevnt i rekken av flere de siste månedene.

Cosgear-gründer Vilde Bergan satt ved roret i cirka seks år, før hun i januar bestemte seg for å prøve noe nytt. Rollen hadde endret seg i takt med at selskapet vokste, og hun brukte etter hvert mye tid på å skaffe kapital. En ensom jobb, ifølge Bergan. 

Før jul i fjor ga No Isolation-gründer Karen Dolva fra seg styringen i selskapet etter åtte år med opp- og nedturer. «No Isolation trenger noe annet enn meg nå. Det er det som veier tyngst», uttalte hun - og avviste at det lå et ønske om om et komfortabelt liv til grunn. 

Marketer Technologies-gründer Amir Folkestad Habhab var øverste leder i cirka syv år før han på nyåret annonserte overgangen til en lederrolle i morsselskapet i stedet. Han ønsket å frigjøre kapasitet til å arbeide med andre oppgaver, som fusjoner og oppkjøp. 

Fredrik Evjen Ekli, en av tre Vev-gründere, gikk av som produktsjef på i januar. Selskapet var ifølge ham på et trygt sted nå, og gründeren ønsket «å ha det litt ukomfortabelt igjen». Han jobber nå i Oschlo, produktstudioet til tidligere Oda- og Schibsted-topper. 

Kindly-gründer Arash Saidi gikk også på nyåret over i rollen som teknologisjef etter syv år som daglig leder i selskapet, riktignok bare frem til sommeren. Da blir han kun styremedlem. Årsaken skal ha vært et ønske om å fokusere på andre teknologiprosjekter. 

Fire tegn på at gründeren kanskje bør tre ut av sjefsstolen

I rekken av gründere som gir seg, finner vi følgende fellestrekk i fortellingene om valget:  

  • Gründeren har sittet som daglig leder i seks til åtte år. 
  • Selskapet har vokst og er over i en mer stabil fase. 
  • Daglig leder-rollen har endret seg. 
  • Gründeren har ikke mistet motivasjonen, men vil jobbe med produktutvikling. 

– Men man kan ikke endre daglig leder, uten at daglig leder ønsker det selv. Du kan umulig tvinge det fram, understreker Helseth. 

– Det vil aldri gå bra. I en situasjon der styret tvinger det frem, har det gått galt. Da risikerer man å miste piffen helt, sier han og forteller om en lang rekrutteringsprosess i fjor. 

– Det var viktig å finne en ny CEO som jeg hadde god personkjemi med. Vi er nødt til å samarbeide godt, i tillegg til å dele visjoner og tanker om hva vi skal drive med.