Krise
Desperat kapitaljakt i Askeladden-selskap: Varsler konkurs «innen få dager»
Bandit-gründer Markuss Rozins trenger en investor på kort varsel.
Markuss Rozins i Bandit.
Foto: Per-Ivar Nikolaisen
I et brev til investorene, lest av Shifter, skriver gründer i Askeladden-selskapet Bandit, Markuss Rozins, at selskapet står i fare for å måtte stenge ned førstkommende onsdag dersom ingen spytter inn frisk kapital.
Bandit er basert på kinesiske Pinduoduo og gjør det mulig for brukerne å gå flere sammen om innkjøp og dermed få bedre betingelser enn man typisk får i en butikk.
«Det er med tungt hjerte jeg må informere om at vi ikke har klart å sikre innsamling fra VCer i tide (til tross for mange lovende spor) og Bandit er nå på randen av konkurs. Vi regner med at vi vil gå tom for driftskapital innen neste uke. Dette er en utrolig smertefull situasjon for alle oss som har dedikert så mye av vår tid, energi og ressurser til Bandit», heter det i brevet.
VCene vil se mer
Gründer-teamet skal ha henvendt seg til hundrevis av VC-er de siste par månedene, møtt med over 70 av disse, og vært i dialog med over 150.
Der har svaret vært at Bandit er et spennende konsept med et enormt potensial, men at alle vil se flere måneder med medvind for å få bli overbevist om at konseptet fungerer. Mange sier også at de investerer i mer etablerte selskaper for tiden og også at gründerne bør eie mer av selskapet for at det skal være interessant for VC-er.
Tilbyr 20 prosent av selskapet
Rozins og styret skal være villig til å oppgi 20 prosent eierskap for minimum 2 millioner kroner. Dette skal være rundt fire ganger bedre betingelser enn i forrige runde da Bandit hentet 10 millioner kroner fra eksterne investorer.
Tidligere Askeladden-partner og medgründer Lasse Carlsen Smedsvig skal ha forpliktet seg til å spytte inn 300.000 kroner.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.
Håpet er at kapitalinnskuddet vil gi videre drift i minst 9 måneder mens gründerne jakter videre på en investor.
Samtidig er planen å redusere kostnadene med 75 prosent, blant annet gjennom å redusere antallet heltidsansatte fra fem til to.
Rozins peker på at flere investorer skal være avventende, men interesserte og at Bandit har flere lovende statistikker å vise til, blant annet at 3400 brukere har gjennomført 10200 bestillinger for en totalt omsetning (Gross Merchandise Value) på 1,2 millioner kroner.
– Ikke mange nok kunder
Managing partner i Askeladden & Co, Martin Schütt, sier til Shifter at selskapet kan bli en stor suksess, men at det vil kreve mye kapital. Med tilstrekkelig tid og kapital kan dette bli en enhjørning, men som vi har vært klare på overfor investorene er risikoen her høy.
– Bandit har fornøyde kunder, men de er ikke mange nok. For at selskapet skal lykkes med å oppnå lønnsomhet vil det kreves et mye større volum.
Han peker på at forretningsmodellen er bevist av andre aktører i utlandet.
– Selskapet er i en krevende situasjon. Enten må det få mer kapital eller så må selskapet begjære oppbud. Dagens kapitalmarked for denne type vekstselskaper gjør ikke situasjonen enklere.
I forslaget til transaksjonen vil Askeladden & Co i praksis gi bort alle aksjene sine til de nye investorene, men mottar en opsjon på å kjøpe 10 prosent av selskapet senere.
– Hvorfor går ikke Askeladden selv inn med den nødvendige kapitalen?
– Hvis noen vil overta Bandit og gi det fornyet styrke, så ønsker vi å legge til rette for det. Askeladden & Co vil ikke skyte inn mer kapital, og det er heller ikke modellen vår, sier Schütt.
Samtidig som Askeladden & Co gir fra seg alle aksjene trer partner Axel Lindnér ut av styret. Schütt bekrefter at Askeladden & Co dermed ikke vil ha noen aktiv rolle i selskapet fremover.
– Markuss og teamet har gjort en kjempeinnsats. Dette blir nå et lukket kapittel for Askeladden & Co. Levebrødet vårt er å utfordre eksisterende aktører i markedene vi går inn i for å gjøre det bedre for kunden. Dette var intet unntak. Vi lærer, sier Schütt.