innlegg

«Det er en grov feilslutning å antyde at gründerånden har forlatt byen»

På vakt for bedriftene: Monica Mæland har utsikt mot Festplassen og Ulriken fra kontorene til Bergen Næringsråd.
Publisert Sist oppdatert

Bergen er gjennom mange generasjoner bygget opp av innovativt gründerskap og risikovilje innen fiskeri, shipping og etter hvert offshore-virksomhet. Men det er en grov feilslutning å antyde at gründerånden harforlatt byen, slik man også kan lese Shifters intervju nylig med to eksilbergenske investorer i Oslo. 

Med tydelig adresse til de familieeide formuene i Bergen, spør Henrik Hatlebrekke retorisk hvorfor de egentlig «skal gidde å begynne å surre rundt med software og annet mas». Han og kollega Kjetil Holmefjord har investert i mer enn 30 oppstartsselskaper, ingen fra Bergen.

Betraktningene er selvsagt vel verdt å lytte til. Jeg er også helt sikker på at en tech-enhjørning hadde skapt store ringer i det bergenske vannet. Men det betyr ikke at suksesshistoriene helt har uteblitt. 

Nettopp den knoppskytingen rundt tech-eventyrene opplevde vi rundt TV2 – og ikke minst etter etableringen av Media City Bergen. StormGeo, Vizrt og Vimond er bare tre av flere eksempler som kan trekkes frem. 

Det skjer også svært mye spennende i og rundt klyngene GCE Ocean Technology, Maritime CleanTech og Seafood Innovation. Ja, det er havrelatert, men i disse sterke innovasjonsmiljøene ligger mye av fremtiden for det norske nullutslippssamfunnet.

For hele Norge er det svært viktig at Oslo utfordres av andre byregioner. Vi trenger flere attraktive bo- og arbeidsregioner kysten rundt, og Vestland er vårt desidert fremste eksportfylke, selv når ikke olje og gass er medregnet. 

En av de største utfordringene Bergen står overfor, er at mange av de unge, flinkeste talentene graviterer mot hovedstaden. Jobbmulighetene er flere, byen er større.

Men Bergen skal være en ledende innovasjonsby i Norge. Gjennom en målrettet satsing på gründerskap og skalering av tidligfase-selskaper, tar Bergen Næringsråd initiativ til å styrke det lokale økosystemet for innovasjon. Samarbeidet med sterke aktører innen gründermiljøet, inkubatorene, investormiljøene og akademia skal legge grunnlaget for en bærekraftig vekst. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Nylige initiativ, som rundebordsmøtet med Nysnø Klimainvesteringer og sentrale kapitalmiljøer, markerer starten på denne reisen. Bergen skal ikke bare være kjent som en maritim by, men også som en fremoverlent by for innovasjon og entreprenørskap.

Økosystemet rundt oppstarterne i Bergen er ennå ungt, men mye er på gang. Jeg er enig med Erlend Waaler, som leder inkubatoren Startuplab i Bergen. Han peker på at en rekke corporate venture-aktører har løftet tilgangen på kapital betydelig bare de siste fem årene. Sarsia, G C RieberGrowit, Farvatn og Fonn Group er gode eksempler på dette. Det vi derimot trenger mer av, er enda flere dyktige, uredde gründere.

Bergen Næringsråd og Nysnø i møte om kapitalmarkedet i Bergen i forrige uke, fra venstre Bram Timmermans, Ådne Iden Høiland, Andreas Engelsen, Nina Remøy Wiik, Johan Odvar Odfjell, Ingvild Meland, Arve Janbu Fresvik, Siri Kalvig, Stine Fiksdal, Monica Mæland, Carsten Bienz, Agathe Bøe Risa, Håvard Myklebust, Erlend Waaler,, Sverre Simen Hov, Roger Holthe Olsen, Johannes Anfield Magnus og Hans Kristian Aas.

Oppstartfasen er krevende nok. Dem som lykkes og oppskalerer, møtes slett ikke alltid av heiarop og kjærlighetserklæringer av AS Norge. Underveis har bare de færreste hatt en ordentlig inntekt. Selskapsskatten er ikke et problem for et selskap som ennå ikke går med overskudd, men formuesskatten er til hinder for risikovilje og dermed kapitalmarkedet. Ved børsnotering skattlegges forventede verdier, selv om man ikke går med overskudd. Bergen, Vestlandet og Norge trenger gründere, men det vil hjelpe veldig om de ikke går konkurs på veien mot målet.

Det trengs bare politisk vilje for å forbedre dette. Mens vi venter på den, må vi alle arbeide videre for å bygge mer robuste økosystemer, satse på inkubatorene og ønske alle tech-gründere og investorer – også Haltbrekke og Holmefjord – hjertelig velkommen tilbake.

Det må skapes en bedre kultur for å ta risiko, både gjennom utdanning ogi næringslivet. Gevinster fra tradisjonelle næringer – gjerne også de gamle, bergenske pengene - må i større grad investeres i ny teknologi.