innlegg

«Det er kun 1,3 milliarder som skal til»

Mandag 7. oktober legges statsbudsjettet fram. Der vil det sannsynligvis mangle 1,3 milliarder kroner i investeringer i norsk venture, skriver sjef i Forskningsparken Bjørn Erik Reinseth.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum legger frem statsbudsjettet neste mandag. Leder i Forskningsparken, Bjørn Erik Reinseth, ønsker seg mer til venture.
Publisert

Hvorfor 1,3 milliarder? Norske ventureinvesteringer utgjør i dag 0,03 prosent av fastlands-BNP, mens det tilsvarende tallet for EU er 0,2 prosent av BNP (Invest Europe). 

For at Norge skal komme på nivå med EU, må omfanget av årlige investeringer i venture økes med 6,5 milliarder NOK, altså seksdobles (fra 0,03 til 0,2 prosent av fastlands-BNP). 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Statens andel av de totale ventureinvesteringene er i dag rundt 20 prosent (mot 37 prosent i EU i 2023 - Sifted), så la oss legge det til grunn. 20 prosent av 6,5 milliarder er 1,3 milliarder - altså det beløpet statens investeringer i norsk venture må økes med. 

I USA er størrelsen på venturebransjen tre ganger større enn i EU (og 20 ganger større enn i Norge), og er en medvirkende årsak til at USAs vekstrate de siste 10 år er 30 prosent større enn EUs (IMF). Et bevis på at en stor og aktiv venturebransje er viktig for verdiskapingen. 

Hvorfor er det viktig å øke statlige investeringer i norsk venture? Vi skal ikke gjøre dette fordi vi har en klimakrise eller fordi norsk oljeproduksjon vil falle. Vi skal ikke gjøre dette av frykt for at noe forsvinner, men fordi vi skal forfølge de muligheter som finnes i Norge. Vi skal sette gründerne først og gi de beste av dem de største mulighetene for å lykkes. For å få til det må vi ha et større kapitalforvaltningsmiljø for venture i Norge. Ikke for å være grei med venturebransjen, men for å sikre verdiskapingen.

Staten gjør dette i dag gjennom aktører som Nysnø, Argentum og Investinor. Vi må bare gjør mer av det. Når statlige aktører er tidlig ute med å forplikte seg til å investere i norske venturefond, forløser det mye privat kapital fordi private investorer bruker staten som kvalitetsstempel i valg av venturefond. Og det er ikke en almisse. Staten investerer helt på like vilkår som private investorer, og med samme avkastning.

Men hvorfor er det statens rolle å investere i venture? Staten er allerede en stor investor og kapitalist som eier av 2/3 av Oslo Børs og 1,5 prosent av verdens børser, i tillegg til mange andre ikke-børsnoterte selskaper i Norge. Men staten er underinvestert i venture. Det ville vært et hårete mål om Norge hadde ambisjoner om en norsk venturebransje på nivå med USA (målt i andel av BNP) – en 20-dobling fra dagens nivå. I mellomtiden kan vi sikte på å matche EU, og det vil kun kreve 1,3 milliarder mer i statlige ventureinvesteringer. 

Er det på tide å flytte verdiskaping fra fremmedordboken og inn på den politiske arenaen?