Sensommeren i kapitalmarkedet for startups ligger an til å bli om lag som i fjor.
2,5 milliarder kroner i friske penger ble registrert i løpet av tredje kvartal, som er det samme som i samme periode i 2023.
Det fremgår av Shifters emisjonsdatabase.
Kvartalsvis utvikling i kapitalmarkedet for startups
Kilde: Shifters emisjonsdatabase
Totalt i år har Shifter registrert 8 milliarder kroner i innhentet kapital fra investorer. Det kan sammenlignes med 12,5 milliarder i 2022 og 11 milliarder kroner i fjor.
Ser man på antallet offentlig kjente runder, som endte på 40, er det snakk om en betydelig nedgang fra i fjor da det var 76 runder i Q3. I 2022 var antallet runder 80.
Med tankte på at mange av rundene gjennomføres til lavere verdsettelser enn før, og at færre startups ønsker å annonsere det høyt, er det fortsatt grunn til å forvente en del underrapportering.
«Hvalen» Oda påvirker tallene
Utviklingen er i stor grad påvirket av hva man inkluderer fra rundene til Oda. Selskapet jaktet på en milliard kroner, men måtte nylig innrømme å ha tatt til takke med 750 millioner, til en pris på null for selskapet.
Samtidig ble det kjent at de eksisterende aksjonærene Kinnevik, Verdane og Summa Equity hadde bidratt med 500 millioner kroner i konvertible lån i forkant av runden. Informasjon om disse midlene var ikke tidligere offentliggjort og konverterte parallellt med runden på 750 millioner.
Dette er bekreftet av selskapet, og Shifter har dermed konkludert med at Oda har hentet 1,25 milliarder kroner i år. Dessuten, på en presentasjon mot investorer i dag, 1. oktober, inviteres nye eiere inn på verdsettelsen 1,25 milliarder kroner.
Storrunde i Heimdall Power
Etter Oda var det Heimdall Power som fikk den største kapitalinnspørytingen med 260 millioner kroner, som skal understøtte ytterligere satsing i USA.
Heimdall har utviklet en «ball» som sitter på kablene mellom høyspentmaster og samler informasjon som kan gi lavere tap av kraften som går gjennom kablene.
Runden ble ledet av det internasjonale energiselskapet Orlen, samt cleantech-fondet NRP Zero og Steinsvik-familien.
Selskapet har blant andre Investinor og kraftselskapene Eviny Ventures AS, Hafslund Invest, Lyse Vekst på eiersiden, og mer en doblet omsetningen i fjor til 23 millioner kroner.
Populære sjø-roboter
Statens grønne investeringsarm Nysnø var tilbake med flere investeringer i tredje kvartal. Maritime Robotics hentet 130 millioner fra dem og investor Jens Ulltveit-Moes Umoe og Kjetil Holtas Holta Invest.
Nysnø har blitt kritisert for å strekke mandatet sitt vel langt. Den kritikken stilner neppe når det via Maritime Robotics setter penger i et selskap som er 19 år gammelt og lønnsomt. Omsetningen i fjor var på 126 millioner kroner med et resultat før skatt på 6,4. Samtidig har Martime store planer om skalering, og det er ofte i denne fasen at både investorer og norsk know-how kommer til kort.
Remora Robotics er ikke i posisjon til å vise til lønnsomhet ennå, selskapet som ble etablert i 2015, hadde i fjor en omsetning på 5,6 millioner og et resultat før skatt på minus 2 millioner kroner. Likevel har investorer som Momentum og Grieg Kapital tro på roboten som kan rense innsiden av noten , og spyttet inn 80 millioner kroner.
Blant nordmenn i utlandet, stod Are Traasdahl for den største runden da hans Crisp som skal redusere matavfall i butikker og restauranter, hentet 760 millioner kroner (dette beløpet er ikke inkludert i statistikken).
Moderne industrieventyr
Dekk-startupen Retyre begynte uskyldig nok med et avtagbart sykkeldekk med glidelås. Men det er mye større ambisjoner som nå kommer til overflaten. På en ny fabrikk i Ski skal de produsere mer miljøvennlige dekk til store internasjonale kunder. Satsingen er støttet med 80 millioner kroner av Statkraft Ventures.
For å støtte opp om skaleringen har selskapet hanket inn nye krefter i styret. Adam Chassin, som tidligere har vært leder for global vekst i Amazon hvor han rapporterte til Jeff Bezos, og som også har hatt en sentral rolle i Uber, og Odd Even Bustnes som har ledet Teslas ekspansjon i Europa.
Mest aktive investorer
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.
Nevnte Nysnø investerte også 3D-modelleringsverktøyet til Vixel som skal ha inngått kontrakter i forbindelse med et gigantisk- om noe nedskalert, eiendomsprosjekt i Saudi-Arabia.
Nysnø-investeringen i Morescope, en startup som måler klimaavtrykk, ble også offentliggjort i tredje kvartal, som med det ble en aktiv periode for investormiljøet i Stavanger.
Pensjonsforvalteren til meieriansatte, MP Pensjon, har vært en aktiv investor i tidlig fase i mange år. I Q3 dukket de opp i Sport AIs løsning for AI-forbedring av prestasjoner og i Surfact, som gjør det mulig å spore last over store avstander.
Ellers er det verdt å merke seg at Telenor Amp investerte i søppelsensor-selskapet Sensorita og bryggeri-data-selskapet Plaato.
Johan Brands We Are Human tegnet seg i Ask Business Management som utvikler et system for oppretting av såkalte «special purpose vehicles (SPVer)» som gjør det enklere for å investorer å gå sammen om større aksjeposter i selskaper.
Til sist er det jo litt oppsiktsvekkende at 100 prosent statlig eide Bane Nor Eiendom inngår både et kundeforhold og kommer inn som eier i Ei Solutions som utvikler et verktøy for styring av klimarisiko innen eiendom. De varsler samtidig at de skal være interessert i å investere i flere proptech-selskaper.