Innlegg

«Det er ti nye problemer som må løses hver dag, og sånn har det vært de siste fire årene»

Noen ganger lurer jeg hvorfor gründerskap må være så jækla vanskelig, skriver Tørn-gründer Anjali Bhatnagar.

Anjali Bhatnagar, gründer og daglig leder i Tørn.

Her sitter jeg i begynnelsen av juli. Ingen rolige feriedager i sikte. Det er ti nye problemer som må løses hver dag, og sånn har det vært de siste fire årene. 

Man kan si at dette er noe jeg har gått inn i med åpne øyne og åpent hjerte. Det er givende, og læringen og utviklingen de siste fire årene tilsvarer en hel karriere, vil jeg påstå. 

Men jeg må innrømme, noen ganger lurer jeg på hvorfor gründerskap må være så jækla vanskelig.

Jeg har også lagt merke til noe annet i mitt personlige liv:

Jeg har aldri vært flink til å følge matoppskrifter. Jeg ser på dem som omtrentlige veiledninger, og må alltid finne min egen vei. Heldigvis pleier resultatet å bli bra. Unntaket gjelder baking, som jeg styrer litt unna, fordi baking vurderer jeg som ren kjemi. Der må man følge oppskriften nøye ellers blir ikke resultatet bra. Det var da noe slo meg!

Startups er harde fordi de går imot vår biologiske programmering. 

Gjennom evolusjonen har mennesker utviklet en sterk trang til å følge instruksjoner for å overleve. Dette ser vi tydelig i mengden av oppskrifter og «hvordan gjøre»-videoer tilgjengelig på internett. 

Folk elsker detaljerte retningslinjer fordi det er trygt og forutsigbart.

Evolusjonært sett har vi lært at vi overlever best når vi kan overføre spesifikke detaljer om hvordan ting skal gjøres fra en generasjon til den neste. Dette hjelper oss å overleve fordi fremtidige generasjoner slipper å finne ut alt på egen hånd. Hele utdanningssystemet vårt er et eksempel på dette fenomenet.

Men som gründere opererer vi i et landskap uten klare retningslinjer fordi vi skaper noe nytt. Vi må kjempe mot våre instinkter som roper etter instruksjoner. For å lykkes som gründer må man lære å operere uten instruksjoner, omfavne eksperimentering, være åpen for å feile og lære av feilene. 

Det er denne evnen til å navigere i og omfavne det ukjente som definerer suksess i oppstartsverdenen.

Når vi står overfor utfordringer uten klare instruksjoner, kan det være overveldende. Dette er fordi hjernen vår er vant til å søke trygghet og forutsigbarhet. Men i en startup må vi omfavne det ukjente og konstant tilpasse oss. 

Vi må huske at suksess ikke handler om å følge en bestemt sti, men om å skape sin egen gjennom utrettelig eksperimentering.

Det er kanskje derfor gründerskap ikke passer for alle. 

Noen kan ha naturlige instinkter for å gå egne veier for å begynne med, men folk flest har ikke disse instinktene. De instinktene kan deretter bli stadig skjerpet av konstant prøving og feiling, og man begynner å lage egne instrukser for nettopp dette. Imidlertid, i møte med stadig ukjente, kan disse instruksene også brytes sammen og man må starte på nytt igjen. 

Kanskje er det nettopp derfor vellykkede gründere ofte er eldre og har flere feilede startups bak seg.

Gründerskap er utfordrende, ikke bare på grunn av de praktiske vanskelighetene, men også fordi det krever at vi går imot vår naturlige trang til å følge instruksjoner. Det krever mot til å utforske det ukjente og en vilje til å lære av feil. Vårt samfunn er verken åpent for eller anerkjenner feilgrep eller det å mislykkes. For de som er villige til å ta denne reisen, tilbyr gründerskap en mulighet til å vokse, innovere og skape noe virkelig unikt.

Ja, ja, da gjelder det å ta seg sammen og jobbe på, og finne trøst i at det ikke er lett å jobbe mot evolusjonskreftene. Hver utfordring er en mulighet til å vokse og lære.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.