Nysnø
– Det kan være gode grunner til å gå en politisk runde om mandatet til Nysnø
Alfred Bjørlo er klar for å diskutere om styringen av Nysnø er «spisst nok». Limi i Frp vil legge det ned.
Nærings- og fiskeridepartementets og Nysnøs tolkning av klimafondets mandat har ført til at 380 millioner kroner er plassert i utenlandske fond som ikke har investert en krone i grønn teknologitutvikling i Norge. Ytterligere 480 millioner står i utenlandske fond som har gjort minst en investering i Norge.
En rekke aktørerer i startupmiljøet, både blant investorer og gründere, har reagert på saken og tatt til orde for forskjellige justeringer av den statlige styringen av Nysnø.
Nå kaster også opposisjonspolitikere seg inn i debatten.
Krevende med sprikende mål
Alfred Bjørlo uttaler seg om Nysnø på vegne av Venstre.
– Nysnø har på seg et utrolig sprikende og vidt sett av krav, både som spydspiss for grønn teknologiutvikling og som risikotaker i tidlig fase. Samtidig har de høye krav til avkastning på linje med andre investeringsselskaper. Det er en krevende pakke å håndtere for ett selskap, sier han.
Han er åpen for å se på mandatet på nytt.
– Det kan være gode grunner til å gå en politisk runde om mandatet til Nysnø er spisset nok, sier han.
De siste årene har flere tatt til orde for å slå sammen og samle flere av de stadig flere statlige investeringsmiljøene.
Det er for tidlig, ifølge Venstre.
– Dette er ikke diskusjoner vi har tatt ennå, men jeg tror vi skal være litt forsiktige med å slå sammen fondene. Venstre er opptatt av å sikre et vellykket Nysnø med et spisst og sterkt forvaltningsmandat innen grønne investeringer og med et tydeligere mandat enn i dag. Fondet skal være best på det Norge trenger aller mest av i fremtiden, og de skal investere mer i Norge enn i andre land.
Ikke statlig ansvar å investere i norske selskaper
Næringspolitisk talsperson, Hans Andreas Limi, svarer for Fremskrittspartiet.
– Mandatet til Nysnø var å investere i selskaper med utgangspunkt i eller fra Norge, sier han.
– Det er viktig å investere i norske selskaper, men det skal ikke være et statlig ansvar. Det finnes få gode eksempler på at staten kan peke på hvilke næringer som er fremtidsrettede og hvilke teknologier som skal prioriteres, sier han og gjentar Frps holdning til Nysnø siden opprettelsen.
– Vi mente da, slik som nå, at dette ikke vil resultere i gevinster i form av avkastning eller teknologiske fremskritt. Det har vist seg å stemme. FrP ønsker derfor å legge ned Nysnø.
– Stilles det umulig krav til Nysnø når fondets formål er å gi avkastning på lik linje som andre investeringsselskaper samtidig som det skal ta høy risiko og sikre utvikling av grønn teknologi?
–Alle kjøp og investeringer staten gjør, burde resultere i enten avkastning eller tjenester. På denne måten forvalter man og respekterer skattebetalernes penger. Skattepengene som er brukt på Nysnø, har ikke gitt resultater, og derfor burde denne såkalte satsningen avvikles.
–Nysnø har i beste fall operert i kanten av sitt vedtatte mandat. Hvilke konsekvenser det konkret eventuelt skal få er det i første omgang regjeringens ansvar å vurdere. Fremskrittspartiet står fast på at investeringsselskapet skal avsluttes. Jeg vil påstå det er den ultimate konsekvensen som følge av lite avkastning og dårlige resultater, sier Limi.
Ingen kommentar fra Høyre
Kommunikasjonsrådgiver i Høyre, Fredrik Moracchioli Lura, sier til Shifter at Høyre ikke kommer til å flagge et standpunkt om Nysnø i denne omgang.
– Nysnø er Venstres hjertebarn, sier han.