DNB vil kjøpe Sbanken: «Utfordrerbankene bør sprette champagnen»
Fusjonen kan gi store muligheter, men også store utfordringer, for mindre aktører, mener sentrale personer i fintech-miljøet.
DNB legger 11,1 milliarder kroner på bordet for å sikre seg Sbanken, tidligere Skandiabanken i Norge. Det overrasker blant andre Monner-sjef Jarle Holm.
– Jeg visste at Sbanken var i spill, men hadde ventet at det var en utenlandsk bank som valgte å plukke de opp for å sikre seg en god posisjon i Norge, sier han.
Selskapets styre anbefaler tilbudet, og så langt har DNB mottatt forpliktelser fra 29 prosent av aksjonærene i Sbanken, inkludert Altor som eier 25 prosent av Sbanken, melder E24.
Konserndirektør Kjerstin Braathen mener fusjonen er en mulighet til å kombinere to av Norges fremste tilbydere av digitale kundeopplevelser til ett innovativt miljø.
Holm tror det samtidig vil åpne opp store muligheter for mindre aktører.
– Jeg tror for eksempel at Bulder Bank i dag bør sprette champagnen. For nye aktører i markedet, vil dette nå øke mulighetene, sier han og utdyper:
– I en fusjon som dette, vil det alltid være "churns" - og i dette tilfellet spesielt fra Sbanken. De er jo en veldig godt likt bank som har gjort det veldig bra og hatt en tydelig utfordrer-posisjon, sier Holm.
Han mener utfordrerbankene nå bør bruke anledningen til aktivt å kapre kunder som ønsker et digitalt tilbud.
Holm sier nyheten også viser at det villighet og dynamikk i det norske finansmarkedet.
– Det er kjempepositivt. I en sånn integrasjonsprosess, kommer det til å være mange muligheter for teknologiselskaper til å kunne posisjonere seg inn og bidra med gode tjenester og produkter, sier han og legger til:
– Dette vil også drive en videre investeringsvilje. Når noen så store aktører gjør et slikt grep, må andre aktører henge på. Det kommer til å øke aktiviteten.
Ulike miljøer
NEW-partner Camilla Kamberg ser de samme mulighetene som Holm, men tror også bankenes store ulikheter kan gjøre fusjonen krevende.
– De kommer fra en veldig ulik bakgrunn, har ulik modenhet og kultur, så det kan bli krevende, sier hun.
Kamberg peker blant annet på at DNB jobber i gamle systemer de nå er i ferd med å oppgradere, mens Sbanken sitter på nyere løsninger.
– DNB har også sagt at de ønsker å vinne kundefronten, mens Sbanken har villet at kunden selv skal få velge kundefront, sier Kamberg og legger til:
– SBanken har i tillegg levert fullverdige «open banking»-tjenester inn mot bedriftskunder.
Hennes ønsketenking er imidlertid at fusjonen vil styrke "open banking"-satsingen i det norske markedet.
Hun har tidligere kritisert bankene for «å surre på startstreken» hva gjelder implementeringen av PSD2.
– I så måte ønsker vi dette virkelig velkommen. Sbanken ligger jo helt i front på levere «open baking»-tjenester inn mot bedriftsmarkedet, sier hun.
– Bekymret
Ingar Bentsen i The Factory har vært sentral i å bygge opp det norske fintech-miljøet, etter at han var med på å starte landets første akselerator på området.
Han er bekymret for hva oppkjøpet kan bety for gründerne. Han viser til hvordan SBanken, tidligere Skandibanken, var den første digitale banken her til lands, og på mange måter har presset de andre på både innovasjon og pris.
– Jeg skjønner jo at DNB vil kjøpe dem, men jeg er litt overrasket over at SBanken vil selge. De har gjort mye riktig og har et stort potensial. Ikke minst har de vært åpne for å samarbeide med startups, sier Bentsen og fortsetter:
– Det har vært enkelt for gründere å komme i kontakt med dem. Særlig Chrisoffer Hernæs lånte et øre til alle startups, den gangen han var der. Vi håper at de vil opprettholde denne interessen fremover, at gründerne ikke møter en etablert og tung aktør der alt må gjennom 17 ledd før det blir en beslutning.
Han viser til at det fortsatt vil være mange banker å samarbeide med, i og med at Norge er et av landene i verden med flest banker per innbygger.
Bentsen viser også til de mange utfordrerbankene som har kommet til.
– Jeg savner flere heldigitiale og fremoverlente storbanker, der det er kort vei fra topp til bunn. Det er et tomrom, og tomrommet blir ikke noe mindre dersom SBanken blir en del av DNB. DNB er jo ikke kjent for å være de som trykker hardest på gassen i møtet med det som er nytt, sier han.
Shifter kommer med mer.