easeekrisen
Easee erklærer seg friskmeldt - etter at de sverget til tallet 60947-2 fremfor 61008-1
Easees jordfeilvern er nå i henhold til riktig europeisk standard, ifølge selskapet.
Etter at det svenske Elsäkerhetsverket i fjor vinter innførte et salgsforbud mot elbilladerne Home og Charge, gikk Easee inn i en dyp krise. Situasjonen førte blant annet til at selskapets gründer og toppsjef gjennom flere år, Jonas Helmikstøl, måtte gi fra seg lederstolen til Erik Færevaag.
Et av hovedproblemene var at Easee hadde for liten avstand mellom to releer i jordefeilvernet, og at dette ikke samsvarte med den europeiske standarden. Det kunne potensielt utgjøre en fare for helse og infrastruktur, ble det påpekt fra svensk hold.
Nye tester
Easee har hele tiden ment at det er dokumentasjonen som var problemet, ikke selve laderen. Nylig tonet også Elsäkerhetsverket ned faren, ved å beslutte at det ikke var behov for å gjøre utbedringer på de allerede eksisterende laderne. Nå melder elbillader-produsenten fra Rogaland at de har rettet opp alle de utestående kravene fra svenske myndigheter i det de beskriver som «en ny og vanntett dokumentasjonspakke.»
– Det har vært en lang og lærerik prosess for oss. Vi har ikke bare oppdatert dokumentasjonen vår, men gått den lange veien rundt og fått utført tekniske tester av både jordfeilvern og alle andre sikkerhetsfunksjoner på nytt, sier juss- og samsvarsdirektør i Easee, Lene Kristin Wilhelmsen, i en pressemelding.
I den nye dokumentasjonspakken vil Easee erklære samsvar med riktig standard for jordfeilvern, ifølge selskapet. Ladeboksene skal ha vært gjennom omfattende laboratorietester for å bevise at sikkerhetskravene i standarden er innfridd.
Eksterne eksperter
Selskapet har det siste året fått hjelp av både uavhengige, akkrediterte testlaboratorier og eksterne eksperter på dokumentasjon for å ordne opp.
Som uavhengig rådgiver har Rejlers i lengre tid bistått Easee med flere oppgaver knyttet til både eksisterende og nye produkter. I dette arbeidet har det vært tett samhandling mellom Easee, akkrediterte testlaboratorier og Rejlers.
– Vårt bidrag har vært å veilede i relevant regelverk, samarbeide med testhus og grundig gjennomgå produktenes dokumentasjon, testrapporter, risikovurderinger og annet, sier Divisjonsdirektør i Rejlers, Ragnar Holtan.
Gjennom akkrediterte testhus er det gjennomført tester basert på de relevante standardene for ladestasjoner. Resultatene viser at jordfeilbeskyttelse og alle andre sikkerhetsfunksjoner er i samsvar med kravene.
– Rejlers sitt spesialistteam har, sammen med Easee og testhusene, gjort en viktig jobb, og det er svært gledelig å se at produktet innehar sikkerhetsfunksjoner som overgår standardenes minimumskrav, sier Holtan.
Takknemlige
I et teknisk tillegg beskriver Easee at de ved lanseringen av Home og Charge i 2019 henviste til jordfeilvernstandard EN 61008-1 som en del av samsvaret mot ladestandarden EN IEC 61851-1.
I den nye dokumentasjonen vil Easee erklære samsvar med EN IEC 60947-2, i tillegg til deteksjonsdelen av DC-standarden IEC 62955. Alle aspektene av produktene er testet og funnet i henhold til gjeldende krav av akkrediterte testhus, påpekes det.
– Det har vært et tungt år, men vi er takknemlige for at Elsäkerhetsverket gjorde oss oppmerksomme på manglene i dokumentasjonen. Vi føler oss nå sterkere enn noensinne, og sitter igjen med det som sannsynligvis er den mest gjennomtestede og dokumenterte ladeplattformen i verden, avslutter Wilhelmsen.