energi

Easee-Jonas fyrer opp første startup i Fyrstikk

Ikke overraskende handler det om energi - og det av en mer ydmyk gründer enn han en gang var.

Jonas Helmikstøl den gangen han var i Easee, noen måneder før han måtte gå.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år fortalte Jonas Helmikstøl om sitt nye startup-prosjekt, etter at han gikk ut av ladeboksselskapet Easee - en historie de fleste Shifter-lesere etter hvert kjenner så godt, at det ikke er noe større poeng å gjenta det en gang til her. 

Uansett, seriegründeren hadde startet det som best kunne beskrives som en startupfabrikk som skal skape hardware-selskaper innenfor fornybar energi. Prosjektet  med navnet Fyrstikk skulle bygge videre på det som startet med Easee - utviklingen av et økosystem av selskaper som leverer produkter innenfor dette området. 

– Som eksempelvis innen elbillading, solceller, batteri, og smarthus. Ikke noe som er i direkte konkurranse med Easee, men som kan være utfyllende og som kan bidra til elektrifiseringen av planeten, sa Helmikstøl til Shifter om Fyrstikk - konseptet han for øvrig har startet med Ola Stengel, en annen profil fra Easee.

Planen var å opprette selskaper og gå inn med kapital og arbeidsinnsats. Selskapene skal jobbe spisset og fokusert med ett produkt. Fyrstikk-teamet skal være med i den første fasen, før selskapene går over i en ny fase og klarer seg uten teamets bidrag.

Første ut

Denne uken røpet han at det første selskapet er oppe og går. 

«Vårt første selskap er Fyrstikk Power, som vil fokusere på solenergi og energilagring i folks hjem. Og på hvordan man kan koble sammen elbilladere, batterier, solcellepaneler og hjem på best mulig måte. For å gjøre det mer skalerbart, bærekraftig og kult,» skriver Helmikstøl i et Linkedin-innlegg. 

Visjonen er ifølge gründeren å «gjøre energi gratis», og slik muligens bidra til en mer bærekraftig planet.

«En ganske dristig visjon, vi vet, men dette er det vi tror vi kan oppnå. Vi tror sterkt på at vi kan gjøre en stor innvirkning i denne sektoren, gjennom en annen måte å tenke på, åpenhet og ny teknologi. Og ikke minst, gjennom en unik bedriftskultur og de rette menneskene.»

Mer ydmyk nå

Helmikstøl har tidligere fortalt her i Shifter at han angret på en del av tilnærmingen han hadde overfor Elsäkerhetsverket som innførte det mye omtalte salgsforbudet da det svenske tilsynet mente at ladeboksene til Easee ikke var i tråd med regelverket. Angeren gikk også ut til styret og investorene.

– Jeg burde spilt kortene mine på en litt annen måte. Når jeg ser tilbake, var jeg ikke ydmyk nok. Jeg var altfor hard mot styret og investorer. Det skyldtes jo at jeg var veldig sliten og under et sinnssykt press. Jeg ser at jeg kunne involvert dem i mye større grad, så de fikk følelsen av at vi løste noe som et lag, sa han til Shifter i et større intervju i våres.

I Linkedin-innlegget denne uken er han opptatt av at det er en ny Jonas Helmikstøl som nå bygger noe nytt:

«Hva gjør du etter at du har bygd og nesten mistet en av de mest lønnsomme scaleups i historien? Du bestemmer deg for å forlate og gjøre det hele om igjen. Bare som en mye klokere, mer ydmyk og erfaren versjon av deg selv.»

Shifter venter på en prat med den travle seriegründeren, så denne saken blir forhåpentligvis utvidet etter hvert.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.