Ellevill giverglede i krisetider: Plattform samlet syv millioner

Seksdobling av volumet på Spleis. Nå vil også Fundedbyme bidra med ny tjeneste.

Publisert Sist oppdatert

Coronakrisen rammer også folkefinansieringsaktørene. Fundingpartner mistet planlagte lånekampanjer over natten. Dealflow og Folkeinvest, som begge tilbyr aksjebasert folkefinansiering, holder hjulene i gang, men beløpene tikker oppover noe tregere enn normalt. Også her blir planlagte kampanjer utsatt.

Donasjonsbasert folkefinansiering har derimot fått et kraftig oppsving de siste ukene. Spleis, med Sparebank 1 i ryggen, kan vise til en seksdobling av volumet.

Etter at Norge ble «corona-stengt» er det samlet inn over syv millioner kroner til nesten 900 innsamlinger gjennom ulike digitale dugnader på plattformen.

Haakon Jensen i Spleis.

– Det er en sterk norsk dugnadsånd, også i krisetider. Millioner går nå til fotballag, festivaler og den lokale kafeen eller frisøren, sier Haakon Jensen, leder for produktutvikling og marked i Spleis.

Samlet 140.000 kroner

Flere enn 25.000 personer har så langt bidratt med penger, og i snitt samler en «dugnad» cirka 8000 kroner.

Jensen viser også til innsamlinger av blant andre gatemagasinet Asfalt i Rogland. De har nesten over 140.000 kroner på få dager.

Et bakeri i Kabelvåg er via Spleis sikret 36.000 kroner, og en frisør i Børsa nærmer seg 45.000 kroner på bare fem dager.

Spleis tar betalt dersom innsamlingen lykkes, og for innsamlinger til privatpersoner er prisen 6,5 prosent av innsamlet beløp over 5000 kroner. Organisasjoner betaler 6,5 prosent av hele det innsamlede beløpet.

– Vi har sluttet å gå til frisøren, vi har sluttet å gå på kafé, og vi har sluttet å gå på konsert, men engasjementet viser at folket stiller opp for at disse tilbudene skal være der når vi kommer tilbake, sier Jensen.

Nylig lanserte også Wemunity, prosjektet som vil tilby en tjeneste hvor immune kan registrere seg som frivillige hjelpere, en Spleis-kampanje.

Målet er å utvikle en teknisk løsning som gjør det enkelt å registrere seg som frivillig og få «godkjent-stempel» som immun.

Også folkefinansieringsplattformen bidra.no har den siste uken lansert flere kampanjer som skal støtte de som er økonomisk rammet coronakrisen.

DNB står bak startskudd.no som lar gründere, lag og foreninger finansiere prosjekter gjennom pengeinnsamling fra folket.

Lager ny plattform

Svenske Fundedbyme tilbyr til vanlig en plattform for aksjebasert folkefinansering, men har i disse dager også utviklet en donasjonstjeneste for å hjelpe små bedrifter. Det melder selskapet i en pressemelding torsdag.

Gründerne av Fundedbyme, Arno Smit og Daniel Daboczy

Mange startups har ifølge selskapet tatt kontakt med tjenesten for støtte, råd og bistand den siste tiden. Styret besluttet derfor å opprette en ny funksjon i plattformen kalt «donasjonsbasert crowdfunding».

De jobber nå på spreng for å få tjenesten klar så raskt som mulig.

– Det å virkelig hjelpe selskaper har alltid vært en av våre grunnpilarer. Denne nødssituasjonen som rammet verden på grunn av corona-stenginger, har motivert oss til å prøve å hjelpe så godt vi kan, sier Daniel Daboczy, administrerende direktør i Fundedbyme.

Den svenske plattformen har operert siden 2010 og retter seg i utgangspunktet mot svenske selskaper, men flere norske selskaper har også tidligere brukt plattformen, før de de norske aktørene kom på markedet.