Mangfold
Equality Check om DEI-avvikling: – Ledere må vise hva de faktisk står for
Marie Louise Sunde og Sophie Wiik oppfordrer norske og europeiske selskaper til å stå imot presset fra USA om å avvikle mangfoldsarbeid.

– Nå er tiden inne for ledere til å vise hva de faktisk står for, selv om det ikke nødvendigvis er det enkleste valget, sier Marie Louise Sunde, daglig leder og gründer i Equality Check.
USAs ferske president, Donald Trump, har signert en ordre som pålegger føderale leverandører å avvikle «DEI»-tiltak – initiativer som fremmer mangfold og likestilling på arbeidsplasser.
Utviklingen har allerede fått ringvirkninger for aktører her til lands. Mandag bekreftet Google Norge at de faser ut mangfoldstiltak som følge av USA-ordren.
Lederen i Equality Check – som kartlegger hvordan alle ansatte har det på jobb, uavhengig av kjønn, alder eller bakgrunn – mener grunnleggende verdier, som likestilling og mangfold, nå er under press også i Europa.
– Dette er verdier vi har tatt for gitt siden andre verdenskrig, sier hun.
Samtidig understreker hun at det nå er viktigere enn noen gang for ledere og selskaper å stå opp for disse prinsippene. Gjør de ikke det, er det de selv som vil betale prisen.
Vil føre til «brain-drain»
Siden oppstarten i 2019, har Equality Check gjennomført undersøkelser for en rekke norske og internasjonale selskaper.
Med stadig flere ansatte fra generasjonene «millennials» og «gen Z» ser de at mangfold og likestilling har blitt avgjørende verdier i arbeidslivet.
Selskaper som ikke forstår at arbeidsmiljø er en strategisk investering, risikerer å miste talenter til mer inkluderende arbeidsplasser, såkalt «brain-drain», som koster mer enn de fleste er klar over, ifølge Sunde.
– Frem til nå har det vært lett, både med tanke på «branding» og kommersielt, å være ledende på disse verdiene.

– Nå som disse er under press vil vi kunne se hvilke ledere og selskaper som faktisk har integritet – og hvem som kun har snakket om det når det var enkelt, legger hun til.
Mange ledere har feilaktig trodd at dette kun handler om å tilrettelegge for spesifikke grupper, men sannheten er at et godt arbeidsmiljø er avgjørende for alle ansatte – uansett bakgrunn, i følge Sunde.
– Det handler om å få ut potensialet i alle. Hvis man ikke har dette på plass, forsvinner folk – og menneskene er den viktigste verdien et selskap har.
– Det er kanskje det som er nytt med de generasjonene som kommer inn i arbeidslivet nå: Man er mer opptatt av at det er verdier i selskapet man kan stå bak, sier Sunde.
Hun tror likevel at de som gjerne tilhører underrepresenterte grupper, vil rammes først.
– Dette skaper ikke bare utfordringer for underrepresenterte grupper, det skaper uro for alle ansatte. Folk finner seg ikke i det lenger. Ingen gidder å selge tiden sin til selskaper som ikke tar arbeidsmiljøet på alvor, sier Sophie Wiik, gründer av Too Good To Go og Fjong, nå i Equality Check.
Til syvende og sist er det selskapene som vil tape, mener hun.
– Så lite som ti prosent misfornøyde ansatte kan skape stor friksjon i en bedrift. Uro smitter, senker produktiviteten og påvirker både omsetning og den helhetlige økonomien, sier Wiik.
Annerledes i USA
Sunde og Wiik snakker altså om Europeiske aktører, og er tydelige på at situasjonen er annerledes i USA.
– Der kan folk miste jobben over natten. Man har ikke det samme sikkerhetsnettet, og om man stiller seg imot kan man miste jobben og helseforsikringen, sier Wiik og legger til:
– Her i Europa kan ansatte kreve mye mer.
Utviklingen i USA har likevel altså skapt uro blant ansatte i Europa og Norge, særlig blant dem som har amerikanske eiere og hovedkontorer.
– I de selskapene er det nå ekstra viktig å gå tydelig ut til ansatte og si at man skal fortsette å stå for de verdiene vi alltid har stått for, understreker Sunde.
Må ta ansvar
Gründerne mener samtidig at alle nå må ta ansvar for å fremme verdier som likestilling, rettferdighet og mangfold:
– Vi er ikke bekymret for markedet vårt, men vi er bekymret for verdensutviklingen – og der har alle en individuell rolle, sier Sunde.
Hun fortsetter:
– Ledere vil i fremtiden måtte svare for hvordan de håndterte dette skiftet – og de beste arbeidsplassene er de som tar ansvar nå. Forhåpentligvis kan vi se tilbake og si at vi gjorde en innsats. Vi har alle en rolle – som ansatte, konsumenter, eiere og mer. De aller fleste kan velge å være passive eller aktivt fremme de verdiene som betyr noe.