kunstig intelligens
Eric Schmidt advarer: Vesten må satse på åpen kildekode i AI-kappløpet mot Kina
På AI Action Summit i Paris oppfordret Schmidt Europa til å satse mer på AI-applikasjoner i næringslivet. – Europa må «få orden på seg selv».
Eric E. Schmidt, avbildet under en høring i Kongressen i 2021. (AP Photo/Susan Walsh)
Susan Walsh
Tidligere Google-sjef Eric Schmidt mener at vestlige land må investere mer i åpen kildekode for kunstig intelligens, ellers risikerer de å tape kappløpet mot Kina.
Advarselen kommer etter at det kinesiske selskapet DeepSeek nylig lanserte R1, en avansert åpen LLM (large language model) som er mer effektivt bygget enn konkurrenter som OpenAI, ifølge Financial Times.
– Hvis vi ikke gjør noe med dette, vil Kina til slutt bli ledende innen åpen kildekode, mens resten av verden forblir lukket, sier Schmidt til avisen.
Lukket AI hemmer innovasjon
De fleste av de ledende amerikanske språkmodellene er lukket, inkludert Google Gemini, Anthropic Claude og OpenAI GPT-4. Unntaket er Metas Llama, som er åpen kildekode.
Schmidt advarer om at uten flere åpne alternativer, vil forskere ved vestlige universiteter slite med tilgang på AI-modeller, noe som kan bremse vitenskapelige gjennombrudd.
Schmidt mener likevel at fremtidens AI vil kombineres av både åpne og lukkede modeller, og kritiserte OpenAI-sjef Sam Altman for å snu i spørsmålet om åpen AI.
Altman innrømmet nylig at han hadde vært på «feil side av historien» og antydet at OpenAI vurderer en ny strategi.
Europa må handle raskt
På AI Action Summit i Paris oppfordret Schmidt Europa til å satse mer på AI-applikasjoner i næringslivet. – Europa må «få orden på seg selv». Applikasjonslaget er ekstremt kraftig, og det vil gjøre Europa mer effektivt, sa han til FT.
Samtidig investerer amerikanske teknologigiganter fortsatt massivt i lukkede modeller. OpenAI diskuterer for tiden en investeringsrunde med SoftBank som kan verdsette selskapet til 260 milliarder dollar. Google og Amazon satser også milliarder på sine egne lukkede AI-modeller for å sikre avkastning på investeringene.
Schmidt mener likevel at Vesten bør samarbeide med Kina om AI-sikkerhet, siden begge parter står overfor de samme utfordringene. – Hvordan kan det være negativt for oss å dele informasjon som gjør deres modeller tryggere? sier han til FT.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.