Som sykepleier gjennom flere år har Marie Steinfjell fått erfare hvor utfordrende det kan være å sette urinkateter på kvinner.
Dagens utstyr er i stor grad designet for mannlig anatomi, noe som ofte skaper praktiske og hygieniske utfordringer i en travel hverdag ved helseinstitusjonene.
Som sykepleier gjennom flere år har Marie Steinfjell fått erfare hvor utfordrende det kan være å sette urinkateter på kvinner.
Dagens utstyr er i stor grad designet for mannlig anatomi, noe som ofte skaper praktiske og hygieniske utfordringer i en travel hverdag ved helseinstitusjonene.
– På kvinner må man bruke den ene hånden til å skille kjønnsleppene, mens den andre må håndtere selve kateteret. Det gjør det vanskelig å holde grepet og gjennomføre prosedyren sterilt, forklarer Steinfjell.
Vanligvis kreves det derfor en assistent – en luksus man ikke alltid har.
I 2021 bestemte Steinfjell seg derfor for å ta tak i problemet og grunnla selskapet Sulacare.
Nå er hun i ferd med å lansere et helt nytt hjelpemiddel, spesielt utviklet for kvinnelig anatomi.
– Det er på tide at det kommer noe for damene også, sier hun med et smil.
Erstatter den ekstra hånden
Sulacares nye hjelpemiddel skal altså erstatte den hånden som kreves for å skille kjønnsleppene under kateterisering.
Foreløpig er det ikke testet på pasienter, men reaksjonene har vært gode.
– Spesielt fra sykepleiere i sengeposter og akuttmottak, der det ofte er få hender og pressede hverdager, utdyper Steinfjell og forteller at produktet har vært gjennom flere runder med justeringer basert på tilbakemeldingene.
Steinfjell mener nettopp innovasjon innen hverdagslige prosedyrer er viktig for å forbedre helsesektoren.
– Det har liksom ikke blitt tenkt nytt, hverken på kateterinnleggelse, eller flere andre prosedyrer vi utfører som sykepleiere i hverdagen, sier hun.
– Mange medisinske prosedyrer er så gamle at de ble utviklet før kvinner var inkludert i medisinsk forskning, supplerer medgründer Stine Jakobsen.
Jakobsen poengterer at feil i innsetting av kateter hos kvinner har en stor infeksjonrisiko.
– Så det er lite forskning og lite innovasjon på dette, selv om alle vet det er stor infeksjonsrisiko, understreker hun.
Må forstå kvinnehelse
Sulacare har hittil mottatt 2,1 millioner kroner i støtte og lån fra Innovasjon Norge til å utvikle produktet.
Nå har de søkt om ytterligere 2,6 millioner kroner i finansiering for å matche egenkapitalen sikret fra eksterne investorer, blant dem medlemmer av Fyrin-nettverket, Connect Øst, Kunnskapsparken Helgeland og Kupa.
Selv om selskapet har fått den nødvendige kapitalen, har det ikke vært uten utfordringer, forteller Steinfjell.
– Nummer én er at jeg er sykepleier, og ikke økonom, så det er mange nye ord og begreper jeg ikke har hørt før, sier hun og ler.
En annen utfordring har vært å få investorer til å forstå kvinnehelseproblemet de prøver å løse – ettersom mange investorer er menn.
– For at de skal investere, må de forstå problemet, påpeker Steinfjell.
Planen er å få hjelpemiddelet godkjent som medisinsk utstyr i løpet av året, og deretter skaffe de første kundene.
Gründerne har stor tro på at de vil lykkes.
– Vi har et solid nettverk i sykehus-Norge. I tillegg er vi begge sykepleiere, så vi forstår utfordringene som oppstår i arbeidshverdagen, sier Steinfjell.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.